Látványos húsvéti dekoráció: színes tojások szárított sógyurmából

Sógyurmából készült ez a vidám, színes tojásfüzér. Levegőn száradó gyurmából is elkészíthető, vagy akár modellgipszből is. A sógyurmás változatot ismertetjük a készítő útmutatója alapján.

Hozzávalók a sógyurmához

2 bögre liszt

1 bögre só

1 bögre víz

Megjegyzés: sógyurma többféleképpen készíthető, van, aki kevés olajat is tesz hozzá. Kipróbálhatjuk a következő arányokkal is: 1 rész liszt, 1 rész só, fél rész víz, 2 evőkanál olaj. Ki-ki az általa bevált recept szerint készítse.

Szükséges anyagok

Tojás formájú sütemény kiszúró

Tempera vagy akrilfesték

Decoupage lakkragasztó

Kötöző

Elkészítés

Az összetevőket alaposan gyúrjuk össze, majd rögtön dolgozhatunk is vele. Nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centisre, és szaggassuk ki közepes méretű tojás formájú sütemény kiszúróval. A tojások felső részét lyukasszuk ki hurkapálcával vagy szívószállal.

A gyurmát száríthatjuk sütőben vagy levegőn is. A sütőben történő szárítás órákat vesz igénybe, de a végeredmény megbízhatóbb: a gyurma így kevésbé törékeny. Fontos, hogy egyenletes hőfokon szárítsuk (légkeverőn), 60-70 fokon.

Napsütötte helyre téve a lakásban levegőn is kiszáríthatjuk a sógyurmát, ez legalább 2-3 napot vesz igénybe.

Szárítás után a tojásokat tetszés szerint festhetjük temperával vagy akril festékkel. Miután teljesen megszáradt a festék, a tojások mindkét oldalát kenjük be vékonyan dekupázs lakkragasztóval (először az egyik oldalát, száradás után a másikat), a tojásdíszek így nemcsak vízállók lesznek, hanem szép fényesek is.

A tojásokra kössünk szalagot, raffiát vagy kenderzsineget, végül fűzzük fel egy hosszú szalagra, vagy kötözőre a tojásokat.

A gyurmatojások nemcsak füzérként mutatósak – barkaágakon is jól mutatnak vagy húsvéti kosárkában. Ajándékba is elkészíthetjük.

Ötlet: The Desperate Craft Wives

 

Ajánló

Horgolt tojásdíszek

Minicserépbe ültetett tojás

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × egy =

hirdetés