Látványos húsvéti dekoráció: színes tojások szárított sógyurmából
Sógyurmából készült ez a vidám, színes tojásfüzér. Levegőn száradó gyurmából is elkészíthető, vagy akár modellgipszből is. A sógyurmás változatot ismertetjük a készítő útmutatója alapján.
Hozzávalók a sógyurmához
2 bögre liszt
1 bögre só
1 bögre víz
Megjegyzés: sógyurma többféleképpen készíthető, van, aki kevés olajat is tesz hozzá. Kipróbálhatjuk a következő arányokkal is: 1 rész liszt, 1 rész só, fél rész víz, 2 evőkanál olaj. Ki-ki az általa bevált recept szerint készítse.
Szükséges anyagok
Tojás formájú sütemény kiszúró
Tempera vagy akrilfesték
Decoupage lakkragasztó
Kötöző
Elkészítés
Az összetevőket alaposan gyúrjuk össze, majd rögtön dolgozhatunk is vele. Nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centisre, és szaggassuk ki közepes méretű tojás formájú sütemény kiszúróval. A tojások felső részét lyukasszuk ki hurkapálcával vagy szívószállal.
A gyurmát száríthatjuk sütőben vagy levegőn is. A sütőben történő szárítás órákat vesz igénybe, de a végeredmény megbízhatóbb: a gyurma így kevésbé törékeny. Fontos, hogy egyenletes hőfokon szárítsuk (légkeverőn), 60-70 fokon.
Napsütötte helyre téve a lakásban levegőn is kiszáríthatjuk a sógyurmát, ez legalább 2-3 napot vesz igénybe.
Szárítás után a tojásokat tetszés szerint festhetjük temperával vagy akril festékkel. Miután teljesen megszáradt a festék, a tojások mindkét oldalát kenjük be vékonyan dekupázs lakkragasztóval (először az egyik oldalát, száradás után a másikat), a tojásdíszek így nemcsak vízállók lesznek, hanem szép fényesek is.
A tojásokra kössünk szalagot, raffiát vagy kenderzsineget, végül fűzzük fel egy hosszú szalagra, vagy kötözőre a tojásokat.
A gyurmatojások nemcsak füzérként mutatósak – barkaágakon is jól mutatnak vagy húsvéti kosárkában. Ajándékba is elkészíthetjük.
Ötlet: The Desperate Craft Wives
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.