Tökéletes ünnepi desszert: mákosguba torta
A mákos guba sokunk nagy kedvence, tortaváltozatban is elkészíthető. Mutatós és nagyon finom. Tökéletes ünnepi desszert.
Hozzávalók a mákos alaphoz
350 g kalács vagy 4-5 db kifli
200 g mák
50 g vaj
4 tojássárga
400 ml tej
200 ml habtejszín
120 g cukor
2 ek vanília kivonat
Hozzávalók a vaníliakrémhez
600 ml tej
5 tojássárga
70 g keményítő
150 g cukor
1 ek vanília kivonat
150 g vaj
100 g porcukor
Hozzávalók a tojáshabhoz
4 tojásfehérje
100 g cukor
25 ml víz
A mákos alap elkészítése
Ehhez a részhez kifli helyett saját kalácsot használtam, a recept ITT található. Kaláccsal lényegesen finomabb. Kiflivel gyorsabban elkészül. Első lépésként tépkedjük kisebb darabokra a kalácsot vagy a kiflit, és 20-30 percig hagyjuk szikkadni.
Ezután egy főzőedényben a tojássárgát keverjük el a cukorral és a vaníliával. Adjuk hozzá a tejet, a tejszínt, a vajat, majd alacsony hőfokon kezdjük felmelegíteni.
Amikor már nagyjából puding sűrűségű (kb. 15 perc múltán), tegyük félre. Adjuk hozzá a mákot, keverjük el, majd adjuk hozzá a kifli- vagy kalácsdarabokat, és alaposan forgassuk át.
Egy kb. 30 cm átmérőjű formába borítsuk bele a masszát, majd alaposan nyomkodjuk le. Ehhez a művelethez használhatunk sütőpapírt: a keverékre helyezve nyomkodjuk le a tenyerünkkel a tésztát.
A sütőt melegítsük elő légkeverésen 180 Celsius-fokra, és 20 percig süssük.
A vaníliakrém elkészítése
A tojássárgákat, a keményítőt, a cukrot, a vaníliát és a tejet keverjük csomómentesre, majd melegítsük fel közepes hőfokon, amíg be nem sűrűsödik. Ezután tegyük félre és hagyjuk kihűlni. Fedjük le, hogy hűlés során ne bőrösödjön meg a teteje.
A vajat a porcukorral hobosítsuk ki, majd mehet a kihűlt tojássárgás krémhez. Keverjük simára.
A tojásból megmaradt fehérjéket egy zacskóba vagy műanyag tárolóba tehetjük, írjuk rá, hány darab van benne, majd fagyasszuk le. Így nem kell azonnal felhasználni, vagy kidobni, később pedig felhasználhatjuk habcsókhoz, macaronhoz vagy más süteményekhez.
Ha kész, a tojássárgás krémet kenjük el egyenletesen a mákosgubás alapon. Ehhez érdemes a gubát a tortaformában hagyni, hogy szép formája legyen és így könnyebb tárolni is. Mielőtt a krémet rákentem, kinyitottam a formát a gubás alapon, a formán belül a szélére tortafóliát tettem, hogy könnyebb legyen kiszedni majd a végén. (Ezt helyettesíthetjük azzal is, ha alufóliát rakunk körbe a formán belül, vagy betekerjük a formát háztartási fóliával.)
A tojáshab elkészítése
A vízből és a cukor feléből készítsünk cukorszirupot. A vizet forraljuk fel, adjuk hozzá a cukrot és addig kevergessük, amíg fel nem olvad a cukor. Tegyük félre kicsit hűlni.
A tojásfehérjéket habosítsuk fel, majd mikor már majdnem kemény habbá válik, kezdjük el 5-6 részletben hozzáadni a cukrot.
Ezután vékonyan csurgatva adjuk hozzá a cukorszirupot, közben folyamatosan habosítsuk.
Ha mindet hozzáadtuk, kanalazzuk habzsákba és díszítőcsővel dekoráljuk a torta tetejét. Ezután ún. zsebsárkánnyal vagy szakácsfáklyával meg tudjuk pörkölni a benne lévő cukrot.
Ha kész, tegyük hűtőbe és hagyjuk 5-6 órát állni, mielőtt szeleteljük.
További izgalmas receptekért látogass el a Dizájnkonyha oldalára!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.