Töltött paprika ahogy régen főzték, és ahogy ma készítik
A töltött paprika népszerű egytálétel. Ma már szinte mindenki klasszikus magyar receptként könyveli el, noha török eredetű, és a szerbek is kedvelik. Egészen korai szakácskönyvekben is megtalálható a receptje, köztük az 1892-es kiadású Valódi magyar szakácskönyvben is. Ebből a régies nyelvezetű kiadványból származik az alábbi recept. Az Életszépítők receptváltozatát is közzétesszük.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Töltött zöld paprika
Vegyünk minden személyre 2, lehetőleg nagy édes paprikát; a száránál vágjuk fel és a magvát szedjük ki, forrázzuk meg buzgó forró vízzel, hogy ne törjön össze a töltés közben.
Vegyünk 6 személyhez egy kiló sertés hust; vagdaljuk össze jó apróra a hust deszkán, tegyünk aztán bele 12 deka rizskását, egy kávéskanál tört borsot és sót; ezeket gyúrjuk jól össze és a paprikát félig töltsük meg vele. Tele nem kel tömni, mert a rizskása, ha megfő szétfesziti a gyenge paprikát. Ha mind megtöltöttük a paprikát, tegyük fazékba egymás végtébe lefektetve sorba; akkor öntsünk reá vizben megfőtt és szitán átszürt paradicsom levet.
Minél több paradicsom van a levébe főve, annál jobb izü. Tegyünk bele sót és czukrot annyit a mennyi izlésünknek megfelel. Tegyük aztán ujra főni a paprikás paradicsomot, ha a töltelék megpuhult. De a zöld paprika ne menjen széjjel. Akkor tegyünk bele egy tojásnyi zsirból és egy fakanál lisztből készült világos piros rántást, melyre alőbb egy pohár hideg vizet öntöttünk; akkor nem lesz csomós a rántás, ha előbb hideg vizet teszünk bele. E rántással is főzzük nehény perczig, aztán tálalásig vegyük félre a tüztől. Tálaláskor borjuszeleteket adjunk hozzá.
Az Életszépítők receptje
Hozzávalók 4 személyre
Húsgombóchoz
8 tölteni való paprika 1 közepes apróra vágott vöröshagyma 1 gerezd zúzott fokhagyma (vagy 1/2 teáskanál fokhagyma granulátum) 35 dkg darált marhahús 8-10 dkg rizs vagy bulgur 1 teáskanál curry por 1 tojás 1 teáskanál édes pirospaprika fűszerek: 1 teáskanál (házi) vegeta, 1/2 mokkáskanál őrölt kömény, 1 mokkás kanál őrölt fekete bors, csipetnyi őrölt majoránna só ízlés szerint (kóstoljuk meg!)
Mártáshoz
1,5 liter paradicsomlé (a legjobb az üveges) 2-3 evőkanál bazsalikomos paradicsomszósz (elhagyható) 1-2 evőkanál cukor, (ízlés szerint édesítsük) friss zeller zöldje
Elkészítés
A paprikát megmossuk, levágjuk a tetejét, kicsumázzuk, a magokat eltávolítjuk.
Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon fonnyasztjuk – nem kell, hogy megpiruljon -, majd levesszük a tűzről.
A rizst vagy a bulgurt annyi vízben, amennyi éppen ellepi félkeményre pároljuk közepes hőfokon, fedő alatt. A főzővízhez adunk 1 teáskanál curry port.
Egy nagyobb tálban összekeverjük a darált húst, hozzáadjuk a hagymát, majd a párolt rizst (vagy bulgurt), hozzáütjük a tojást, fűszerezzük és az egészet alaposan összedolgozzuk (a legjobb kézzel átforgatni).
A paprikákat megtöltjük a masszával. A maradékból közepes húsgolyókat formázunk.
Nagyobb lábasba öntjük a paradicsomlevet, hozzáadjuk a cukrot és a sót, a zeller zöldjét, majd beletesszük a megtöltött paprikát, végül a húsgolyókat és mérsékelt hőfokon fedő alatt 45-50 percig főzzük.
Nem szabad kevergetni, mert a töltelék szétesik, a paprika elrepedhet. Felesleges rántást készíteni hozzá.
Hámozott, felkockázott, sós vízben főzött burgonyával kínáljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.