Mivel játsszon? A tudatos gyerekszoba-tervezés segíti a gyerekek hasznos időtöltését

A tudatos gyerekszoba-tervezéshez nemcsak a balesetmentes, barátságos, személyiséghez illő tér kialakítása tartozik, hanem az is, hogy a szoba megfelelően segítse a hasznos időtöltést csemetéink számára. Nem mindegy, hogy egy fixen elhelyezett szekrénysort tömünk meg játékokkal és ruhákkal (nagyjából logikusan, de leginkább a fiókok, polcok, tárolók befogadó kapacitását figyelembe véve), vagy a gyermek fő tevékenységeihez választunk bútorokat, és tesszük azokat a legalkalmasabb helyre.

Sokan talán nem is gondolnak arra, hogy gyermekeik játékválasztását, mindennapos tevékenységeit mennyire befolyásolhatja az, hogy saját tárgyai hol kapnak helyet a szobában.

Legtöbbször kényelmesen választanak: amit látnak, amit segítség nélkül elérnek, azt veszik le a polcról, azzal foglalják le magukat. Persze van úgy, hogy eszükbe jut egy játék, és előkotorják maguknak, vagy hívnak bennünket, hogy keressük meg nekik, de nem ez a jellemző.

A „kiborogatós-szanálós” nagytakarítások során olyan társasjátékok, kirakók, ajándékba kapott rajzkészletek kerülhetnek elő, melyek létezéséről – gyermekeinkkel együtt – már mi is elfeledkeztünk.

Rendezzük el gyermekeink játékait, könyveit úgy, hogy az értékes, hasznos darabok legyenek szem előtt, és a kevésbé „gyerek- és szülőbarát” tárgyak a mélyebb zugokba kerüljenek.

Minden játékgyűjteménynek vannak olyan darabjai, melyek a felejthető kategóriába tartoznak (elraktuk, hogy a szomszéd néni ne sértődjön meg), de ne ezeket tartsuk a kiváltságos helyeken!

Ha a gyerekszoba közepén ott áll a számítógépasztal, és a többi játék, sporteszköz, könyv pedig valahol a becsukott szekrényajtók mögött, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy suli után az első út rögtön a géphez vezet! Persze egy számítógépet nehéz láthatatlanná változtatni, de legyenek mellette más hívogató ingerek is! Egy szuper, babzsákfoteles, hangulatvilágításos olvasókuckó, vagy egy zenesarok, esetleg alkotóműhely lehet, hogy vonzóbb lesz, mint a forgószék a monitorral szemben. Kedvenc tárgyakkal, dekorációkkal, saját munkákkal is motiválóbbá tehetünk egy-egy szobarészt. Ha a rengeteg munkaórával megépített LEGO-k, kirakók díszítik a szoba egyik sarkát, akkor oda szívesebben helyezkednek el gyermekeink, lehet, hogy még a tankönyvvel is oda kuporodnak le.

A kisebb gyermeknél is érdemes trükközni: a logikai játékok, szép mesekönyvek, hangszerek, a gyurma, filctoll, a szerepjátékok kellékei legyenek könnyen elérhető helyen, így segíthetjük az értelmes játékválasztást. A biztonságos, barátságos gyerekszobában minden lehetséges! Ha gyermekünk kevésbé ügyes rajzos vagy tornász, itt teremthetünk számára olyan környezetet, ahol bátran kipróbálhatja magát – és ami otthon működik, az az óvodában és iskolában is fog!

Ha van a szobánkban óra, jobban követjük az idő múlását; ha az étkezőben ott kínálja magát a kosárba kirakott gyümölcs, akkor gyakrabban veszünk belőle; ha a teraszunkon szem előtt van az öntözőkanna, nem fogjuk elfelejteni a virágok öntözését. Környezetünk ingerei hatnak ránk, viselkedésünkre, szokásainkra, és ezeket érdemes pozitív módon kihasználni. Gyermekeink életterét mi alakítjuk, így közvetve részesei vagyunk annak, hogy mivel ténykednek, hogyan töltik el szabadidejüket.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

húsz − tizenhat =

hirdetés