Az anyám néha az agyamra megy. A lány, aki tetszik, rám se néz. Tele vagyok pattanásokkal. Túlélési tippek kamaszodó fiúknak, lányoknak. Könyvismertető

Szeretnél néha mindent összetörni? Senkinek érzed magad mások mellett? Minden haverodnak van már barátnője, csak neked nincs? Meg vagy győződve arról, hogy a szüleid lányt szerettek volna?

Sose csókolóztál még fiúval és ez ciki? Nincs egy igazi barátnőd? A szüleid ki vannak akadva, mert sokat telefonálsz? Nem engedik, hogy sminkeld magad? A tesódnak bezzeg mindent szabad? Szereted azt a fiút, de nem mered neki megmondani?

Túlélési tippek kamaszoknak

A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója c. film egyik jelenete

Amikor én voltam kamasz (i.e.), A 13 és ¾ éves Adrian Mole titkos naplóját olvastam, Sue Townsend brit írónő nyolc kötetet hozott össze Mole bőrébe bújva.

A kamaszkor izgalmasan zűrös időszak, sokan gond nélkül átvészelik, de – szülők a megmondhatói – jellemzőbb, hogy kaotizál. A(z addig kiszámítható) gyerek újszerű személyiségjegyeket villant, nem ura önmagának – csak úgy hiszi -, érzelmi hullámvasúton csücsül, s bár utálja, egy darabig nincs megállás. 

Ebben a kényes időszakban az ősöknek már rettentő ciki intim dolgokról, lelki zűrökről beszélni, főleg akkor, ha a családban ez egyébként sem szokás (sajnos). A sorstársaknak sem lehet mindenről felelőtlenül fecsegni…

Ez a könyv komoly, mégis laza beszélgetőpartner – segítő szándékkal bombáz kérdésekkel, hogy megadhassa a maga irányjelző-válaszait. Érzelmi támaszt, igazodási pontot ad, gondolatokat ébreszt, szorongásokat old.

Két könyv készült, egy kamaszodó fiúknak, egy lányoknak. Ha tini lennék, mindkettőt elolvasnám, hogy képet kapjak a másik nemről. Az érzelmi hullámvasút egyformán adott, de fiúk és lányok teljesen más nyomvonalon haladnak.

Ízelítő a fiús könyv tartalmából:

Kettesben élünk az anyámmal – nagyon nehéz
Sosem ismertem az apámat
Nem szeretem a sportot
Szexuális dolgokat csináltam egy felnőttel…
Időnként szeretnék mindent összetörni!
Egy lány folyton rám tapad
Az egyetlen lány, aki tetszik nekem, rám se néz…
Még mindig félek a sötétben
Nem tudom szavakba önteni a gondolataimat

Az újságíró és pszhichiáter szerzőpáros – Jacques Arénes, Bernadette Costa-Prades – sok-sok kamaszt hallgatott végig. Ezekből a beszélgetésekből összegyűjtötték azokat a problémákat, amelyek a kamaszok legbensőbb titkairól árulkodnak. Ebben a könyvben (és a másikban, a lányosban) ezekről írnak, és tanácsokat adnak ahhoz, a kamasz fiúk miként nézzenek szembe velük.

Ha szülőként szeretnéd meglepni vele a kamaszodat (tíz éves kortól ajánlják), nincs más dolgod, mint beszerezni és a lakás egy feltűnő pontján elhelyezni. Ha mázlid van, kiszúrja, észrevétlenül lenyúlja és elvonul vele a szobájába. Ha jó fej vagy, megengeded, hogy az ajtaját kulcsra zárja. 

 

Mindkét kötet a Móra Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A sorozat további kötetei: Túlélési tippek a családhoz, Túlélési tippek a sulihoz. Részletek a Kiadó weboldalán >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × öt =

hirdetés