Tulipán: az örök nő szimbóluma

Főleg a holland exportnak köszönhetően a tulipán egész évben kapható a virágárusoknál, de ilyenkor, tavasszal gyönyörködhetünk természetes szépségükben. A legkorábban nyíló tavaszi virágok egyike, a hagymáról nevelhető évelő, mely a lakásban, üvegházban és fűthető télikertben is nevelhető, így korai hajtatással a téli hónapokban is gyönyörködhetünk benne. A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik, mintegy száz fajt és több ezer nemesített fajtát tartanak számon. Nevét a perzsa toliban szóról kapta, mivel alakja hasonlít a turbánra. Régies magyar neve tulipánt.

Mit szimbolizál?

A tulipánon kívül talán csak a rózsáról mondható el, hogy olyan ősi, korokon, kultúrákon átívelő szimbólum, amely hangsúlyos szerepet tölt be magyar jelképtárban is.

tulips-932169_640

Ősi női szimbólum; a szenvedély, a lángoló szerelem, a termékenység jelképe. A tulipán motívum a elválaszthatatlan a magyar népművészettől: bútorokon, munkaeszközökön, edényeken, háztartási eszközökön, fejfákon, ruhákon egyaránt megjelenik, gyakran a szívvel együtt ábrázolva. Gyakori elem a népköltészetben, és rendre feltűnik a magyar népdalokban. Nem pusztán világi jelkép – szakrális, vallási vonatkozásban is találkozhatunk vele. A tulipán magában hordozza a fény és az élet születését, a megújulást, az isteni örök körforgást.

„Hej, tulipán, tulipán,
Teljes szegfű, szarkaláb,
Tele kertem zsályával,
Szerelemnek lángjával.”

„A hatalmas szerelemnek
Megemésztő tüze bánt.
Te lehetsz írja sebemnek,
Gyönyörű kis
tulipánt!

tulip-757115_640

hirdetés 

hirdetés 

 

Holland tulipán- és virágföldek

Fotó: Életszépítők

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × három =

hirdetés