Túrós-mákos rakott rétes
Ennél a desszertnél csupán a töltelékeket kell összeállítanunk, a tésztával nincs különösebb teendő, hisz réteslapot használunk. Látványos és ízletes édesség, nagy előnye, hogy miután összeállítottuk, le is fagyaszthatjuk, s a fagyasztóból kivéve bármikor megsüthetjük.
Hozzávalók 4 szufléformához
1 csomag réteslap
1 kis pohár tejföl
5 dkg vaj
Máktöltelékhez
20 dkg mák
8 dkg cukor
1 nagy kanál méz
1 közepes édes alma reszelve
fél citrom héja
fél kk. fahéj
negyed kk szegfűszeg
Túrótöltelékhez
25 dkg tehéntúró
8 dkg cukor
1 Bourbon vaníliás cukor
1 tojás sárgája + a habbá vert fehérje
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A mákot a cukorral együtt megőröljük, hozzáadjuk fél citrom reszelt héját. Az almát lereszeljük, a levével együtt a mákhoz keverjük, majd hozzáadjuk a mézet.
A túróhoz keverjük a cukrokat, majd néhány percig állni hagyjuk.
A tojást szétválasztjuk, a sárgáját a túróhoz keverjük, a fehérjéből pedig kemény habot verünk, majd a habot óvatosan a túrós masszába forgatjuk.
A vajat felolvasztjuk és a tejfölbe keverjük. Készítsünk mellé egy konyhai ecsetet.
Előkészítjük a szufléformákat – nem szükséges kivajazni.
A réteslapot bontsuk ki, hatogassuk szét, majd ollóval vágjuk négyfelé, és azonnal takarjuk le vizes konyharuhával, mert pillanatokon belül kiszárad, és darabokra törik.
Kezdhetjük is rétegezni a hozzávalókat, a következő sorrendben:
- négy réteslap, minden réteg megkenve kevés olvasztott vajas tejföllel
- a mákos töltelék negyede
- két réteslap, megkenve kevés olvasztott vajas tejföllel
- vaníliás túró
- két réteslap, szépen körbeigazítva
Kenjük le a maradék tejföllel, hintsük meg kevés mandulaforgáccsal.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük aranybarnára.
Gazdagíthatjuk meggyel, málnával, szilvával – a túró tetejére rendezzük a gyümölcsöt -, de magában is ízletes, zamatos desszertet kapunk.
Ez az édesség jól tűri a fagyasztást, nyersen összeállítva szufléformában tegyük zárt dobozba, vagy fagyasztó zacskóba, fagyasszuk le, néhány hétig tárolhatjuk így, bármikor elővehetjük, és megsüthetjük.
Jó étvágyat hozzá!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.