Túrós-mákos rakott rétes

Ennél a desszertnél csupán a töltelékeket kell összeállítanunk, a tésztával nincs különösebb teendő, hisz réteslapot használunk. Látványos és ízletes édesség, nagy előnye, hogy miután összeállítottuk, le is fagyaszthatjuk, s a fagyasztóból kivéve bármikor megsüthetjük.

Hozzávalók 4 szufléformához

1 csomag réteslap

1 kis pohár tejföl

5 dkg vaj

Máktöltelékhez

20 dkg mák

8 dkg cukor

1 nagy kanál méz

1 közepes édes alma reszelve

fél citrom héja

fél kk. fahéj

negyed kk szegfűszeg

Túrótöltelékhez

25 dkg tehéntúró

8 dkg cukor

1 Bourbon vaníliás cukor

1 tojás sárgája + a habbá vert fehérje

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A mákot a cukorral együtt megőröljük, hozzáadjuk fél citrom reszelt héját. Az almát lereszeljük, a levével együtt a mákhoz keverjük, majd hozzáadjuk a mézet.

A túróhoz keverjük a cukrokat, majd néhány percig állni hagyjuk.

A tojást szétválasztjuk, a sárgáját a túróhoz keverjük, a fehérjéből pedig kemény habot verünk, majd a habot óvatosan a túrós masszába forgatjuk.

A vajat felolvasztjuk és a tejfölbe keverjük. Készítsünk mellé egy konyhai ecsetet.

Előkészítjük a szufléformákat – nem szükséges kivajazni.

A réteslapot bontsuk ki, hatogassuk szét, majd ollóval vágjuk négyfelé, és azonnal takarjuk le vizes konyharuhával, mert pillanatokon belül kiszárad, és darabokra törik.

Kezdhetjük is rétegezni a hozzávalókat, a következő sorrendben:

  • négy réteslap, minden réteg megkenve kevés olvasztott vajas tejföllel
  • a mákos töltelék negyede
  • két réteslap, megkenve kevés olvasztott vajas tejföllel
  • vaníliás túró
  • két réteslap, szépen körbeigazítva

Kenjük le a maradék tejföllel, hintsük meg kevés mandulaforgáccsal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük aranybarnára.

Gazdagíthatjuk meggyel, málnával, szilvával – a túró tetejére rendezzük a gyümölcsöt -, de magában is ízletes, zamatos desszertet kapunk.

Ez az édesség jól tűri a fagyasztást, nyersen összeállítva szufléformában tegyük zárt dobozba, vagy fagyasztó zacskóba, fagyasszuk le, néhány hétig tárolhatjuk így, bármikor elővehetjük, és megsüthetjük.

Jó étvágyat hozzá!

 

Tuska Margó

By Margó >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − egy =

hirdetés