Almarózsás kosárkák főzött vaníliakrémmel
Elegáns édesség ünnepi alkalmakra vagy csak úgy, a magunk és szeretteink örömére. Margó receptje alapján.
Hozzávalók a tésztához
(12 darabos muffin formában süthető, de különálló darabokból álló szilikon muffin formát is használhatunk)
20 dkg liszt
10 dkg hideg, felkockázott vaj
1 csipetnyi só
0,5-1 evőkanál cukor (ízlés szerint)
30-50 ml jeges víz
Hozzávalók a töltelékhez
fél liter tej
3 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
6 ek cukor
4 ek liszt
kb. 6 nagyobb alma (kétféle, piros és sárga héjú almából is készíthetjük)
Elkészítés
A pitetészta összetevőit gyors mozdulatokkal állítsuk össze, a vizet kis adagokban adjuk hozzá, míg a tészta össze nem áll. Ruganyos, formázható tésztát kapunk. Felhasználás előtt tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
Pihentetés után enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, nagyobb – legalább 9 centi átmérőjű – kör kiszúró segítségével szúrjunk ki kerek lapokat a tésztából, majd ezeket nyomkodjuk a muffin formába. A tésztát villával szurkáljuk meg, majd előmelegített sütőben süssük elő – 5-8 perc elegendő.
Készítsük el a krémet. Mérjük egy tálba a lisztet, a cukrokat, adjuk hozzá a tojássárgákat, kevés tejet és keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a maradék tejet és folyamatosan kevergetve főzzük krémes állagúvá.
Az almákat vágjuk félbe, távolítsuk el a magházukat. Éles késsel vágjuk vékony szeletekre. Az almaszeleteket tegyük forrásban lévő cukros-fahéjas vízbe, de ne főzzük sokáig, épp csak annyi ideig, míg az alma kissé felpuhul és formázható lesz.
A főzött krémet adagoljuk az elősütött tésztára, majd a krémbe nyomkodva formáljunk almarózsákat. A kisebb, rövidebb almaszeletek alkothatják a rózsa közepét.
Tegyük vissza a sütőbe és süssük kb. 30 percig.
Ha elkészült, szórjuk meg porcukorral vagy fahéjas porcukorral.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.