Ellenállhatatlan francia almás pite
Ez az almás pite tényleg ellenállhatatlan, ráadásul a hasonló édességekhez képest kifejezetten alacsony a szénhidrát-, a zsír- és a cukortartalma.
Hozzávalók pite sütőformához
Tésztához
1 bögre finomliszt (3 dl)
5 dkg felkockázott hideg vaj
2 ek barna cukor
1 egész tojás
pár csepp vaníliaaroma
csipetnyi só
Töltelékhez
3 nagyobb alma
fél bögre barna cukor
1 ek őrölt fahéj
2 tojássárgája
fél bögre tejszín
Elkészítés
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a vajat, a cukrot, a tojást és a vaníliaaromát. Dolgozzuk össze, majd ha kezd összeállni, gyúrjuk egynemű tésztává. (Ha túl keménynek találjuk a tésztát, pár evőkanálnyi tejet adhatunk hozzá.) A tésztát felhasználás előtt tegyük fél órára a hűtőbe.
Lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél centi vastagra, majd óvatosan emeljük át a sütőformába úgy, hogy a tészta 2-2,5 centis peremet képezzen a sütőforma oldalán. (Ha itt-ott kilyukadna a tészta, foltozzuk be apró tésztadarabokkal.)
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk félbe, távolítsuk el a csutkarészt, majd a kezünkkel szorosan tartva az almadarabot szeleteljük vékonyra, és egyben tegyük a tésztára. Töltsük meg ily módon almákkal a sütőformát. Az almákat hintsük meg fahéjjal és cukorral, majd 180-as hőfokon süssük kb. 30 percig (nem melegítettük elő a sütőt).
Amíg sül, keverjük ki a tojássárgákat kb. 1 evőkanál cukorral és a tejszínnel. Ha letelt a 30 perc sütésidő, öntsük az almaszeletekre és süssük a pitét további 15-20 percig, míg szép aranybarna színe lesz.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.