Ellenállhatatlan francia almás pite

Ez az almás pite tényleg ellenállhatatlan, ráadásul a hasonló édességekhez képest kifejezetten alacsony a szénhidrát-, a zsír- és a cukortartalma.

Hozzávalók pite sütőformához

Tésztához

1 bögre finomliszt (3 dl)

5 dkg felkockázott hideg vaj

2 ek barna cukor

1 egész tojás

pár csepp vaníliaaroma

csipetnyi só

Töltelékhez

3 nagyobb alma

fél bögre barna cukor

1 ek őrölt fahéj

2 tojássárgája

fél bögre tejszín

Elkészítés

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a vajat, a cukrot, a tojást és a vaníliaaromát. Dolgozzuk össze, majd ha kezd összeállni, gyúrjuk egynemű tésztává. (Ha túl keménynek találjuk a tésztát, pár evőkanálnyi tejet adhatunk hozzá.) A tésztát felhasználás előtt tegyük fél órára a hűtőbe.

Lisztezett felületen nyújtsuk kb. fél centi vastagra, majd óvatosan emeljük át a sütőformába úgy, hogy a tészta 2-2,5 centis peremet képezzen a sütőforma oldalán. (Ha itt-ott kilyukadna a tészta, foltozzuk be apró tésztadarabokkal.)

strasbourgi_almas_1

Az almákat hámozzuk meg, vágjuk félbe, távolítsuk el a csutkarészt, majd a kezünkkel szorosan tartva az almadarabot szeleteljük vékonyra, és egyben tegyük a tésztára. Töltsük meg ily módon almákkal a sütőformát. Az almákat hintsük meg fahéjjal és cukorral, majd 180-as hőfokon süssük kb. 30 percig (nem melegítettük elő a sütőt).

strasbourgi_almas_3

strasbourgi_almas_5

strasbourgi_almas_6

Amíg sül, keverjük ki a tojássárgákat kb. 1 evőkanál cukorral és a tejszínnel. Ha letelt a 30 perc sütésidő, öntsük az almaszeletekre és süssük a pitét további 15-20 percig, míg szép aranybarna színe lesz.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + 3 =

hirdetés