Az újságpapírtól a tojáshéjig: újrahasznosított, komposztálható ültetőedények palántaneveléshez

Bár már kaphatók lebomló papír palántázóedények is, érdemes a háztartásban körülnézni, hisz sok minden hasznosítható ültetőedényként. Az alábbi megoldásokkal nemcsak pénz takarítható meg, de a hulladék is csökkenthető. 

Nemcsak palántanövények, hanem akár szobanövények is nevelhetők papír virágkaspókban. (Nem terheli a környezetet, mint a műanyag – így állíthatók a díszesebb cserepekbe.)

Papírguriga

WC-papír vagy harmadolt konyhai papírtörlő gurigában a legtöbb növény szépen kifejlődik, különösen azok, melyek nem növesztenek hosszú gyökérzetet. Arra érdemes figyelni, hogy a gurigába ne kerüljön túl sok mag – érdemes a vetőmag csomagolásán feltüntetett útmutató alapján eljárni. A gurigák mellett szól, hogy a kifejlődött, kellően erős növények a gurigával együtt kiültethetők a szabadba, a papír lebomlik. Mielőtt kiültetnénk, a gurigának érdemes ollóval levágni a felső részét vagy felül bemetszeni a két oldalát, hogy a növény akadálytalanul fejlődhessen.

Műanyag tálcák

Ugyan nem nevezhetők környezetbarátnak, de jól hasznosítható palántázáshoz a műanyag tálcák, melyeket ételtárolásra vagy zöldséghez, gyümölcshöz használnak éttermekben, élelmiszerboltokban, és érdemes gyűjtögetni a joghurtos, tejfölös dobozokat is. Magtálcaként remekül kihasználhatók. A műanyag ültetőedények alját néhány helyen érdemes kilyukasztani, így a túlöntözést el lehet kerülni.

Újságpapír

Az újságpapír a papírgurigához hasonlóan remekük kihasználható palántaneveléshez és a kifejlődött növénnyel együtt elhelyezhető a földben. 3-4 rétegnyi újságpapírt tekerjünk fel egy kerek dobozra (fém konzervdobozra), hajtogassuk be az alsó részét, majd a dobozt húzzuk le róla. A papíredényeket helyezzük egy nagyobb tálcára, és béleljük ki földdel, majd ültessük bele a vetőmagokat. Bár a papír a nedvességet magába szívja, ha kellően vastag az oldala (ha több réteg papírt használtunk), nem esik szét. Színes, fényes papírt – magazint – is hasznosíthatunk ily módon. Itt van erről egy képsorozat >>

Eldobható műanyag vagy papírpoharak

A papír az ideális, hiszen lebomló anyag – ezeket is érdemes gyűjteni palántaneveléshez. A poharak alját szurkáljuk ki. Akár kávézókat is felkereshetünk, bizonyára készségesen adnak használt – kidobásra szánt – poharakat. (A legjobb, ha külön gyűjtik ezeket. a poharak gumikesztyűben forró víz alatt lemoshatók.) Két legyet ütünk egy csapásra: növényeket ültetünk, s eközben komposztálunk is.

PET palack

A különböző méretű PET palackokat is hasznosíthatjuk ültetőedényként, sőt, a nagyobbakat mini üvegházként is, melyek a már kiültetett növények védelmét szolgálják – erre a célra fehér, teljesen átlátszó palackokat célszerű használni, melyek teljesen átengedik a fényt. Ha ültetőedényként hasznosítanánk a palackokat, vágjuk le szikével (óvatosan) a palack alsó részét és néhány helyen lyukasszuk ki az alját, hogy megoldott legyen a vízelvezetés.

Zöldségnövényeket, fűszernövényeket is nevelhetünk PET palackban

Tojáshéj

A tojáshéj talán a legtermészetesebb ültetőedény, emellett dekoratív is, így a növények a szemünk előtt fejlődhetnek. Ezen az oldalon látható, hogyan érdemes a tojásokat felütni sütéshez-főzéshez, hogy a héjuk alkalmas maradjon ültetéshez. Mint minden zárt ültetőedényre, így a tojás alsó részére is célszerű kis lyukat fúrni.

Tojásdoboz

A papír tojásdoboz használata szintén környezetbarát megoldás – a növény a dobozzal együtt kiültethető. Mivel a doboz mélyedései nem túl mélyek, ezeknek az aljára vágjunk fél-egy centis lyukat, különben a még zsenge növény gyenge gyökérzete beleragadhat és nem tud rendesen kifejlődni. Mint a többi kisebb edénynél, itt is figyeljünk, hogy ne kerüljön túl sok mag a földbe. A tojásdobozt állítsuk tálcákra és ezután töltsük meg földdel – vetőmaggal.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + húsz =

hirdetés