Űrkiállítás Budapesten. Kevés, hogy megtudd, milyen érzés asztronautának lenni

Vágj bele 2017. július 1. és szeptember 11. között a Millenárison életed legnagyobb űrkalandjába a Gateway to Space nemzetközi űrkiállítással, ami négy ország meghódítása után még több interaktív játékkal tér vissza Magyarországra. Merülj el az űrutazás lélegzetelállító történetében és tapasztald meg, milyen érzés asztronautának lenni!

7,5 éves fiam hetekkel ezelőtt kiszúrta a városban pirosló óriásplakátokat, melyek a Nemzetközi Űrkiállításra hivatottak felhívni a figyelmet. A plakátok jól sikerültek…

Tavaly ilyenkor dinoszaurusz kiállítás volt a Millenárison, izgalmas átugrani az őskorból az űrkorszakba. Az űrkiállítás 2016-ban volt látható először Budapesten. Bő egy hete a Titanic tárlatot néztem végig, így ha voltak is elvárásaim, azok ehhez az élményhez kapcsolódtak. Maradjuk annyiban, a Titanic kiállítás jól össze van rakva.

Ehhez képest az Űrkiállítás nagyon más – hatásban, látványban, hangulatban is. Reménykeltően indul: egy sötét folyosón át sétálhatunk a kiállítótérbe, a sötétben kellemes aláfestő zene szól, egy hatalmas, űrhajóra hajazó kivetítőn káprázatos űrfelvételeket láthatunk a Földről.

A kellemes élmény után belépni a kiállítótérbe: hidegzuhany. Sem a hangulat, sem a miliő nem szippantott be, pedig látni- nézni- és olvasnivaló itt is akad bőven: múltidéző űrtörténeti kitekintő, űr-őskorszaki relikviák, űrruhák, sőt, űrhajóbelsőben is körülnézhetünk. Testközelből látható egy holdjáró, de van Holdról származó kőzet is. Sőt, magával Darth Vaderrel is szembetalálkozhatunk váratlanul. Két méteres üvegbúra alá zárták a Star Wars ikont – nem érteni, miért került oda, s ha már így esett, hol maradnak a többiek?

Nem szeretnék fanyalogni, az Űrkiállítás fiús programnak első osztályú, ha a gyermek már nagyobbacska. Ahogy láttam, a kisebbeket nemigen villanyozzák fel a képernyőkön futó dokumentumfilmek, de még a kiállított tárgyak közül sem mindegyik. Ők mókázni vágynak: asztronautásat, űrpilótásat játszani. A belépőjegy azonban csak a botkormánnyal irányítható Space Shuttle Orbiter űrrepülő vezetésére, és a kis táblagépeken futó, ovis-kisiskolás korosztályt célzó számítógépes játékok használatára jogosít fel. Minden más attrakció fizetős – 500 vagy 1500 forint. Fizetni kell a szimulátorok használatáért és a VR szemüvegben játszható lövöldözős-zombis videójátékokért. Az Űrkiállítás nem kifejezetten pénztárcabarát.

A szimulátorokkal csak óvatosan!

Az asztronauták által használatos tréner gépek közül a Freedom és a Giroszkóp elnevezésű szimulátorok használatát 10 év alatti gyerekek nem használhatják, ezeknél a gépeknél a testsúlyt, a giroszkópnál pedig az egészségi állapot is számít; azok próbálhatják ki, akik nem rendelkeznek testi fogyatékossággal, hallás-, beszéd-, szív-, tüdő-, vagy mentális problémával. Egyedül a vadászgép szimulátor esetén nincsenek megkötések, kisgyerekek is beülhetnek, ölbe véve.

A szimulátorok pörögnek, forognak egyszerre minden irányba, tűréshatárig begyorsulva. A szimulátor székek sem kímélnek, ráznak, mint Krisztus a vargát. Nem mindenki bírja, de a gépek jelzés alapján azonnal leállíthatók. (A gépeket kezelő munkatársaknak nagyon figyelniük kell mindenkire – kedvesek, előzékenyek.)

FutuRobi üzeni: a Földet unokáink számára tisztán, élhető módon kell továbbadnunk!

A kiállításon FutuRobival is találkozhatnak a látogatók. Ez egy 3D-s vetítési technikával, animációval illusztrált ökomusical (azt hiszem, ezzel új ökofogalom született). Futurobi egy kis robot a jövőből. A történet szerint a Föld az emberi felelőtlenség miatt veszélyben van. A környezetszennyezés a természeti kincsek pazarlása végzetes következményekhez vezetett. A jövőben már nem lehet megoldani a problémát. Egyetlen megoldás lehetséges: az időutazás. Vissza kell menni a múltba, 2014-be és ott kell megakadályozni, hogy a jövőben ne történjék meg az ökológiai katasztrófa… Futurobi a jelenkori gyerekek segítségét kéri a jövőbeli problémák megoldásában.

– Az előadásban alkalmazott CyberGuru szoftver-hardver rendszer háromdimenziós, virtuális karakterek valós idejű interaktív kommunikációját teszi lehetővé, emberi irányítással – írják a szervezők. Mit jelent ez? Futurobi kibeszél a színpadról, kommunikál veled, reagál arra, amit mondasz. Interaktív ökomusical.

Hogyan néznénk ki űrhajósként? A kiállítás erre is választ ad. Míg a Titanic kiállításon a hajó kicsinyített mását – orrészét – építették meg fotózáshoz, addig az Űrkiállításon stílszerűen egy űrben portyázó űrhajós bőrébe lehet belebújni egy fotózás erejéig. Öltözni szerencsére nem kell, csak az asztronauta üres űrsisakjába bekukucskálni.

Egy szó, mint száz, összességében nem volt rossz, de a Titanic…!

Képek a kiállításról

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 × 4 =

hirdetés