Szédítő élmény: View-Master VR szemüveg gyerekeknek, szórakoztatva oktató élménycsomagokkal

A VR (=Virtual Reality) szemüveg nem számít újdonságnak, sokan használják, de tegyük fel, hogy te még soha nem hallottál róla. Ez a(z egyelőre) bumfordi csodaokuláré úgy néz ki, mint egy búvárszemüvegre hajazó távcső; minden oldala hermetikusan le van zárva – amikor használod, még résnyire sem szabad látnod a külvilágot. A szemüveg kettényitható, mint a normál szemüvegek tartója.

vr_mBeleteszed az okostelefonodat – igen! -, elindítod a telefonodon a (két kamerával rögzített) VR videót vagy a megfelelő applikációt (alkalmazást), és máris a virtuális valóságban találod magad. Nemcsak az nyűgöz le, amit látsz, hanem az is, amit közben érzel.

Szédítő élmény (esetenként szó szerint). Mintha az eléd táruló eseményeknek nemcsak a szemlélője lennél, hanem a részese is; sétát tehetsz a Tejúton, körülnézhetsz a víz alatti világban, bejárhatsz vadregényes tájakat. Kicsit olyan, mintha 3D szemüvegben néznéd a 3D-s mozifilmet, csak az élmény sokkal intenzívebb, és az eléd táruló kép is sokkal lenyűgözőbb.

A közelmúltban jelent meg a magyar boltokban a Mattel cég gyerekeknek szánt VR szemüvege, a View-Master, amelyhez jelenleg az alábbi három magyar nyelvű élménycsomag érhető el: Világűr, Vadvilág, Különleges úti célok. A készüléket kisiskolások számára fejlesztették ki – olvasni tudó hét év felettieknek ajánlják -, de szülői segítséggel a kisebbek is kipróbálhatják.

A szemüvegbe iOS vagy Android alapú okostelefont kell behelyezni. Az élménycsomagok használatához a mobil készülékre előzetesen le kell tölteni egy hitelesített (megbízható) applikációt az App Store-ból vagy a Google Play-ről.

Az élménycsomagokat egy poháralátét méretű koronggal lehet elindítani – a szemüveggel az adott korongra fókuszálva kapjuk ehhez az instrukciókat -, s máris bent vagyunk a virtuális térben.

view_master_vr_szemuveg_3a

Virtuális tájakon barangol

Lenyűgöző térbeli képek tárulnak elénk: űrsétát tehetünk, láthatjuk a Naprendszer bolygóit, a különleges űrjárműveket; a világ híres városaiba látogathatunk el, ikonikus helyszínekre, emblematikus épületekhez, vagy megfigyelhetjük a szavannák, az amazonasi őserdők természeti szépségeit, a lenyűgöző vadvilágot, attól függően, hogy melyik élménycsomagot használjuk éppen.

Hatéves fiamat önmagában már a piros VR-szemüveg is lenyűgözte; nagyon elcsodálkozott, amikor a telefonomat beletettem. Amikor pedig végre képek tárultak elé, sikított, ujjongott és folyamatosan közvetítette, amit lát; szórakoztató volt hallani gyereknyelven, hogy éppen mi folyik a csillagok között az űrben. Közben az ujjaival meg akarta érinteni a karnyújtásnyi távolságban érzékelt dolgokat.

A készülék sajnos nem rögzíthető pánttal a fejre, folyamatosan tartani kell mindkét oldalon szorosan a szemhez illesztve; megnyugtató, ha véletlenül leejtjük, a telefon és a szemüveg sem törik el, tényleg törésálló (akaratunkon kívül módunkban állt ezt is tesztelni). A másik hátrány, hogy az élménycsomagok elindításához szükséges alkalmazást csak meghatározott típusú okostelefonra lehet letölteni, érdemes erre figyelni!

viewmaster_vr600

 

A készülék hagyományos VR szemüvegként is használható, de alapvetően az informatív és rendkívül látványos élménycsomagokhoz fejlesztették ki.

A gyártó weboldalán videó is látható az eszköz működéséről: www.view-master.com

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + 19 =

hirdetés