Átmozgat, oldja a stresszt, gyorsítja az anyagcserét, formába hoz: vibrációs tréner.

Létezik egy gép, aminek használata izomlázat vált ki testszerte, ráadásul úgy, hogy a használata közben meg sem kell mozdulni, csak hagyni kell, hogy a gép rezegve billegjen alattunk, választható sebességfokozaton. A mozgás tehát abból áll, hogy állunk a gépen, közben rezgünk – mozogni is lehet közben, megdolgoztatva célzottan a különböző testrészeket, de ez már a haladó szint, érdemes edző felügyelete mellett elsajátítani az alapokat, mert fennáll az izomsérülés, húzódások veszélye.

Mit tud, mit ígér a vibrációs tréner? Saját tapasztalat

Javítja a vérkeringést.

Fokozza az anyagcserét.

Javítja az izomtónust.

Formálja, feszesíti a combot, a feneket,  a csípőt, a hasat, a vállat.

Oldja a stresszt, jó közérzetet biztosít órákkal a vibrációs mozgás után is.

 

A hivatalos ismertetők szerint hatásos az ízületek és csontok fájdalmának kezelésében is, jó hatással van a csontsűrűségre, átmozgatja a letapadt izmokat, növeli az erőnlétet, fokozza az állóképességet.

20 perces vibrációs tréning 1 órányi aerobiknak felel meg

Minden gyártó és forgalmazó felhívja a figyelmet arra, hogy reuma és más csontokkal, ízületekkel kapcsolatos betegségeknél a gép használata előtt orvossal kell konzultálni. Nem szabad használni az elektromos izomstimulációval működő gépeket akut gyulladás, daganatos betegség, terhesség, szívritmus-szabályozó esetén, nem ajánlják azoknak, akiknek implantátumuk, illetve protézisük van. Súlyos visszeresség, sőt cukorbetegség fennállása esetén sem javasolják. Rizikófaktor tehát van bőven…és ajánlott erre figyelni!

Aki teljesen egészséges, annak is ügyelnie kell néhány dologra. Nem szabad a gépre nyújtott lábbal ráállni, csak behajlított térddel. A helyes testtartást jó lenne a gép használata előtt megtanulni szakember – tréner – segítségével, ám sok helyen, például szoláriumokban, szépségszalonokban nem fordítanak erre figyelmet, mindenki a saját felelősségére használhatja. Érdemes komolyan venni azt a figyelmeztetést is, hogy a vibrációs tréner rosszul használva komoly károkat okozhat, durván megterhelheti a gerincet, az ízületeket.

Itt látható egy videó egy 10 perces edzésről; hasonló gépet próbáltam ki. Eddig 40 percnyi tapasztalatra tettem szert, ami nem elég ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjak le a hatásosságáról.

 

Első alkalommal kis szünettel 10-10 percig tartózkodtam a gépen, a sebességet a végére 15-ös fokozatig emeltem. Ahogy a gép nagyobb sebességre vált, úgy válik az élmény egyre sokkolóbbá (persze idővel meg lehet szokni). Mielőtt belekezdtem, olvastam néhány cikket a témában; volt, aki azt írta, hogy a gép használata közben, következtében ájulás is előfordulhat, edzés előtt inni kell. 

Szerettem volna olvasni a tapasztalatokról is, de eddig nem sok meggyőző beszámolót találtam. Külföldi oldalakon viszont több ilyen volt – ilyen lett fotóra bukkantam. Például erre. A képen látható hölgyet állítólag vibrációs tréner hozta formába. Igyekszem elhinni, hogy nem diétázott, csak rezgett, és bő fél év alatt szép feszes lett teste.

Az első pár alkalom után azt mondom: annak, aki diéta nélkül jelentősebb súlyfeleslegtől akar megszabadulni ezzel a módszerrel, az tévúton jár. Annak viszont hatásos lehet, aki formálni, feszesíteni szeretné a testét.

Erre következtetek az izomlázból: a combomban, a fenekemben és a felkaromban van leginkább izomláz (mintha egy kiadósat futottam vagy bicikliztem volna), de a hasizmaimat is érzem (mintha felüléseket végeztem volna). Már az első alkalom után volt izomlázam. Átmozgatásra jók lehetnek ezek az eszközök, lazításra is, ám a testformálás nagyrészt az étkezésen múlik, és szükség van mellette valódi mozgásra, olyan, ami intenzíven megdolgoztat minden izmot. 

 

 

A vibrációs tréning eredete

Jótékony hatásait már az 1960-as években felismerték: orosz asztronautáknak vibrációval segítettek legyőzni az űrben töltött idő alatti, a gravitáció hiánya által okozott negatív hatásokat. A hatásmechanizmust William Biermann professzor kezdte kutatni, vizsgálta, miként hatnak a ciklikusan ismétlődő rezgések az emberi szervezetre. Gyógyításra használták a vibrációs trénerek prototípusait, a függőleges és körkörös irányú mozgással kezeltek például idegfájdalmat, izomsorvadás, beteges soványságot és emésztési problémákat is.  A vibrációs tréner tehát tudományosan megalapozott eszköz. A mindennapi használatra szánt gépek a 2000-es évek környékén jelentek meg és az utóbbi években váltak népszerűvé.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + 6 =

hirdetés