8 természetes gyógymód köhögéscsillapításra, torokfájásra
A torokfájás jellemzően vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzés következménye. Az alábbi természetes gyógymódok rövidebb ideje fennálló köhögés, torokfájás enyhítésére szolgálnak, de a légúti fertőzések megelőzésében is hatásosak lehetnek; elhúzódó, erősödő panaszok esetén orvosi vizsgálat, gyógyszeres kezelés szükséges az esetleges szövődmények miatt.
Kurkumás-sós vizes gargalizálás
A só természetes fertőtlenítő és gyulladásgátló, gátolja a baktériumok elszaporodását. A kurkuma hasonló gyógyhatással bír. Hatásos lehet önmagában a sós vizes gargalizálás: egy deci langyos-meleg vízbe keverjünk egy mokkáskanálnyi sót és több részletben használjuk gargalizálásra. Az oldatba keverhetünk egy mokkáskanálnyi őrölt kurkumát is. A gargalizálás naponta többször ismételhető.
Friss gyömbér
A gyömbér erős gyulladásgátló, segít megszabadulni a torokfájástól, hurutoldó, csillapítja a köhögést. Friss gyömbérből készíthetünk teát: néhány szelet friss gyömbért áztassunk forró vízben 3-5 percig.
Citrom és méz
Két-három evőkanál mézet keverjünk össze fél citrom levével. Reszelhetünk bele kevés gyömbért is. Ízletes, ezért a gyerekek is szívesen fogyasztják. Este lefekvés előtt is érdemes alkalmazni, toroknyugtató, jó hatással van a gyulladt nyálkahártyára.
Fokhagyma és méz
A citrom helyett 1-2 gerezd zúzott fokhagymát is keverhetünk két-három evőkanál mézbe. A fokhagyma természetes antibiotikum, segít kitakarítani a kórokozókat a szervezetből.
Kurkumás tej (aranytej)
A hagyományos kínai és indiai orvostudomány régóta alkalmazza a kurkumát gyógyászati célokra, főleg légzőszervi, emésztési és bőrbetegségek kezelésére. A kurkuma kiváló gyulladásgátló és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Egy csésze felmelegített növényi tejben (rizstej, mandulatej, kókusztej) keverjünk el 1-2 evőkanál őrölt kurkumát és édesítsük mézzel. A nap bármely szakában fogyasztható, de alvás előtt elkortyolva a leghatásosabb. (Tehén- vagy kecsketejből is elkészíthető, de nyákképző hatása miatt hatásosabbnak tartják a növényi tejet.)
Hagymaszirup
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.