Gyömbértea. Enyhíti a megfázás tüneteit, melegít, felpörgeti az anyagcserét
A kínaiak több mint 2000 éve használják a gyömbért. Japánban gyömbérszeleteket adnak az étkezés egyes fogásai között a szájpad megtisztítása és az emésztés javítása érdekében. A gyömbér a gyomorrontás, az emésztési zavarok és bélgörcsök régóta bevált házi orvossága. Jó étvágyfokozó, méregtelenítő és vértisztító, élénkítő hatású. A frissen összetört gyömbérgyökér alkalmas enyhébb égések, bőrgyulladások kezelésére. Csillapítja a meghűléses panaszokat is, enyhíti a torokfájást, csillapítja a köhögést. Többféle módon felhasználhatjuk – teát is főzhetünk belőle.
Hozzávalók
1 liter víz
4-5 vékony szelet gyömbér
méz, citrom ízlés szerint
A vékonyra szeletelt gyömbért főzzük kb. 10 percig fedő alatt (ha forró vízben áztatjuk, kevésbé oldódnak ki az aromái, értékes anyagai). Hagyjuk langyosra hűlni, majd ízesítsük mézzel, citrommal ízlés szerint, így hasznosulnak a méz és a citrom értékes vitaminjai, ásványi anyagai, fokozva a gyömbér jótékony hatásait. Langyosan, hidegen is finom. A főzet önmagában is aromás, így is fogyasztható; ha elhagyjuk a mézet, a gyömbér anyagcsere fokozó – fogyást elősegítő – hatása jobban érvényesül.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.