A Kilimandzsárót megmászni? Minek? Gyere, egyél még egy fánkot! A pokolra vezető út, avagy kik gáncsolnak, kik segítenek?

– Kijelöltél egy bizonyos célt, írtál tervet határidővel, és most ezt bejelented a világ színe előtt. Ám hirtelen egy emberáradat – különösképpen a rokonok és a barátok – próbál meg lebeszélni róla. Azt mondják, hogy túl öreg, túl fiatal, túl kövér vagy túl sovány vagy, túl kockázatos, rossz az időzítés, gyenge lábakon áll a gazdaság, kevés a pénzed, nincs tapasztalatod, infláció van, defláció van, nem vagy elég tehetséges, túl lusta vagy, túl őrült vagy. (Allan & Barbara Pease: A Válasz, részlet)

Ismerős helyzet? Ezek lennének a támogató vélemények, s mivel számodra fontos embereket kérdezel, feltételezed, hogy mindegyikük a te érdekedben nyilvánul meg. Meg akarnak védeni a kudarctól, miközben valójában a földbe döngölnek, hogy elindulni se legyen erőd…hogy feladd, mire belekezdenél. Szárnyalni szeretnél – nyesegetnek. Rendkívül gyakori helyzet, különösen a szülőktől, a társtól, igaz(nak vélt) barátoktól fájhat ez a hozzáállás. Egy jó terv ráció és szív keveréke

– figyeld meg, hogy a gáncsoskodók ún. racionális érvekkel jönnek, gondolván, hogy a tervezés lelkesítő fázisában elhagytad az eszedet. Nem számít, hogy ők maguk sikertelenek…hozzád és az élethez nagyon is értenek.

Mit tehetsz? Ismét a Válasz c. könyvből idézek:

– Most azonnal döntsd el, hogy nem fogsz hallgatni ezekre az emberekre! Nem azt mondjuk, hogy legyél meggondolatlan, vagy szükségtelen kockázatot vállalj! – minden választás, ami előrevisz, bizonyos kockázattal jár. Neked kell meghoznod saját, tájékozott döntésed – ne engedd, hogy bárki is megölje az álmaidat! Azok, akik túl gyengék ahhoz, hogy saját álmaikat kövessék, mindig meg fogják találni a módját, hogy elbátortalanítsanak a te, saját álmaiddal kapcsolatban. Ne engedd, hogy meggyőzzenek róla, hogy a céljaid túl nagyok! 

Legyél óvatos, mielőtt megnyílnál! Csak néhány emberrel beszélj az álmaidról, akik valóban törődnek veled! A többiek csak kíváncsiak.

Elgondolkodtál már valaha azon,

miért próbálnak meg lebeszélni a céljaidról azok az emberek, akik különösen fontosak neked?

A Válasz c. könyv foglalkozik ezzel a kérdéssel is. 

Aggódnak

Valóban féltenek, nem akarják, hogy csalódj, elveszítsd a pénzed, egészséged, hogy előrelépés helyett visszaess. Főleg a szülőkre, szűk családi körre jellemző ez a hozzáállás, mert úgy gondolják, joguk van kendőzetlen, őszinte véleményt formálni, amibe beleszövik a saját félelmeiket. A félelmeik mögött vagy te valahol a képességeiddel, a terveiddel… Az emberek szeretnek biztosra menni. Az emberek többsége ragaszkodik a rosszhoz is – a kevésbé jóhoz -, ha ad valamiféle kiszámíthatóságot, biztonságot. Jellemző érvek: maradj egy kevésbé jól fizető állásban és becsüld meg magad. Az önmegvalósításnál fontosabb a biztos jövedelem. Ne égesd fel magad mögött a hidakat! Ne vállalj anyagi kockázatot, amíg nem vagy biztos a sikerben. (Csakhogy a sikerhez általában kockáztatni kell…) 

Leleplezed őket

Ha vannak céljaid, azzal rámutatsz, mások milyen keveset kezdtek az életükkel. Akkor fogod ezt megérteni, amikor rájössz, hogy az indokaik, hogy miért ne indulj el az utadon, azok az ő sajátjaik, nem a tieid. 

Új üzletbe fogni veszélyes.

A gyerekeidet etetni kell.

A lakáskölcsönt vissza kell fizetni.

Várj, míg a dolgok jobbra fordulnak.

És te megteszed, mert megtanultad és elhiszed, hogy széllel szemben nem lehet…

 

A Kilimandzsárót megmászni? Az mit bizonyítana? Gyere, egyél meg még egy fánkot!

Az emberek megpróbálnak eltéríteni a céljaidtól saját valós, önző vagy manipulatív indokaiknál fogva. Köszönd meg az aggodalmukat és érdeklődésüket. Ha továbbra is el akarnak téríteni, még egyszer őszintén köszönd meg, majd tedd a dolgod! 

Csak azok nyújthatnak valós betekintést abba, amit el akarsz érni, akik már elérték azt, vagy éppen azon dolgoznak. Másoktól csak olyan véleményeket hallhatsz, amelyek azon alapszanak, hogy az illető mit tenne az ő körülményei között. Soha ne dönts azok tanácsai alapján, akik nem fognak együtt élni a következményekkel.

Amikor életed történetét írod, ne hagyd, hogy más vezesse a tollat!

Ha túl korán feladod, soha nem tudod meg, mit hagysz ki. Minden hiba, amit elkövetsz, abban segít, hogy megtanulj valamit jól csinálni. 

A sikeres emberek és a többiek között az a különbség, hogy a sikeres emberek cselekszenek. Haladnak, előre néznek. 

Szeretteid számára fejlessz ki egy kellemes hozzáállást, hogy érezzék, van igazság abban, amit mondanak, bármi is legyen a véleményük. Kerüld a vitát – a kötekedőknek megadja azt, amit szeretnének. Ne engedd!

***

Ha érdekel a téma, olvasd el A Testbeszéd szerzőinek új könyvét. Ismertetőnket itt találod 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 − tizenkettő =

hirdetés