A mentális karantén gyógyító ereje

Nehéz év ez. Bizonytalanságban éljük a mindennapokat jó ideje, a világjárvány alázatra és nagy fokú alkalmazkodásra kényszerít bennünket. Feszítő érzés – bármire is – kényszerítve lenni. Elvesztettük a fogódzkodókat, és hirtelen jött. Nehéz átállni vész-üzemmódra, mentális értelemben is hatalmas teher. 

Nagyon sok múlik a pszichés hogylétünkön, mert a világjárványt elsősorban mentálisan kell tudnunk legyőzni – magunkban. Józanságra van szükségünk és nyugalomra. De nehéz nyugodtnak maradni, ha folyton a híreket bújjuk…valójában nincs is erre szükség a nap 10-12 órájában. Már az is sokat segíthet, ha teljes hírzárlatot rendelünk el egy-két napig. Próbáljunk meg csak magunkban lenni, a gondolatainkkal, ebben a csendben sok minden a helyére kerülhet, sok minden letisztulhat.

Ebben a bizonytalan és fenyegető helyzetben kellene most „jól” léteznünk – abszurd elvárásnak tűnik, de nem lehetetlen, próbáljuk meg! Fontos, hogy mentálisan jól legyünk, miután nincs egyénileg nincs különösebb hatalmunk – az óvintézkedések betartásán kívül – a „dolgok” alakulása felett, mert elindult a dominóhatás. Próbáljunk teljes erővel magunkra és a szeretteinkre fókuszálni. Kapaszkodjunk össze, segítsük egymást! Csak összetartással tudjuk átvészelni ezt az időszakot.

Assisi Szent Ferenc sorai a jelen helyzetre is átültethetők; fontos üzenet:

Uram, adj türelmet, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni, adj bátorságot, hogy megváltoztassan, amit lehet, és adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.”

Kitartást kívánok mindannyiunknak!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

19 + 17 =

hirdetés