Otthon küzdve a koronavírussal. Hogyan ápoljuk a beteget, hogyan gondoskodjunk önmagunkról?

Egységes protokoll nincs, de két orvost kérdeztünk a témában, illetve a Semmelweis Egyetem útmutatójából szemezgettünk. Milyen gyógyszereket érdemes szedni, mit nem ajánlott, milyen tünetek esetén hívjunk mentőt, és mennyire tartsák egymástól a távolságot a fertőzött és tünetmentes családtagok?

– Úgy tűnik, a szag- és ízérzekelés elvesztése kizárólagosan az új koronavírusra jellemző, tehát aki ezt észleli, az szinte biztosan ezzel a vírussal fertőződött meg – szögezi le Dr. Békeffy Magdolna, belgyógyász szakorvos. – A légúti tünetek, hasmenés lehet más betegség jele is, de ez nem jellemző másra. Ha pedig COVID-ra gyanakszunk vagy pozitív tesztünk van, elsőként az immunrendszer erősítése fontos, ez egyébként megelőzésképpen is hasznos.

Mivel a védekező képességet például a stressz is képes gyengíteni, megbetegedés esetén ne dolgozzunk otthonról, hanem pihenjünk. Nemcsak a krónikus betegeknek, de mindenkinek ajánlott odafigyelni, akinek gyengébb az immunrendszere, például dohányos vagy alkoholista. Továbbá az eddigi eredmények szerint a túlsúllyal küzdők is rendkívül veszélyeztetettek. A szervezet küzdelme a betegséggel hullámzó szokott lenni, tehát ha úgy tűnik, enyhülnek a tünetek, jó közérzetünk van, akkor is pihenjünk tovább, ne kezdjünk el a ház körül tevékenykedni, kitakarítani, mert elő szokott fordulni egy vagy több visszaesési periódus. Részben kiszámíthatatlan vírusról van szó, tehát ha valaki egészséges és fiatal, netán sportol is, akkor sem biztos, hogy könnyen megküzd vele, illetve tudunk olyan gyógyultakról is, akik magatehetetlen, idős betegként élték túl a fertőzést. Vagyis ne bízzuk el magunkat, legyünk óvatosak.

Az immunrendszer erősítésére a doktornő legalább napi 1000-1500 mg C vitamint és 3000 NE D vitamint javasol, ez utóbbi azért is fontos, mert egyébként is hiányt szenved ebből a vitaminból a magyar lakosság nagy része, és a kutatások szerint súlyosabb tünetek jellemzőek a D-vitamin hiányos fertőzöttekre. Szerinte érdemes alkalmazni az ismert immunerősítőket is, valamint béta-glükán tartalmú készítményeket. Ez utóbbi egy természetben is előforduló poliszacharid, ami gombák, növények és baktériumok sejtfalának alkotóeleme, elsősorban az immunrendszer megerősítésére és stimulálására alkalmazzák. Hatása azon alapul, hogy feldolgozásában nagy szerepe van a makrofágoknak és az immunrendszer más sejtjeinek, így fogyasztását követően a védekező rendszer egy kicsit jobban beindul. Használják krónikus betegek, tartósan stressznek kitett emberek és kemo- vagy sugárterápián átesettek szervezetének erősítésére.
Lázcsillapításra, fejfájásra Algopyrin javasolt, és természetesen bő folyadék, hasmenés esetén pedig diéta.

– Nagyon fontos, hogy ez a vírus szövődményként károsíthatja a májat, tehát ne használjunk olyan, népszerű gyógyszereket, amelyeket légúti tünetekre és lázra ajánlanak a reklámok, mert ezek fokozhatják ezt a problémát, miközben nem segítenek – hívja fel a figyelmet a szakorvos. – Fontos, hogy tartsuk a kapcsolatot a háziorvosunkkal, figyeljük magunkat. Nehezebb légzés esetén inkább üljünk vagy párnákkal megtámasztva feküdjünk, mert így könnyebben tisztul a tüdő. Tüdőgyulladás esetén egyébként is kötelező az ülés, de természetesen, éjszaka aludhatunk vízszintesen. Ha annyira fokozódik a nehéz légzés, hogy nagy megpróbáltatást jelent már pár lépés megtétele is, akkor riasszuk a háziorvost. Ha nem érjük el, hívjunk mentőt – foglalja össze a lényeges tudnivalókat a szakorvos.

A tervek szerint a korai tünetekkel küzdők rövidesen favipiravirt tartalmazó gyógyszert kaphatnak a háziorvostól, a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően. Ezt a szert eredetileg influenzára fejlesztették ki Japánban, és a vírus önsokszorozó folyamatát gátolja, tehát csökkenti a szervezetben keletkező vírusszámot. Viszont nagyon fontos, hogy ez az állatkísérletek alapján magzati deformációt okozhat, tehát termékeny korban lévő nők számára csak negatív terhességi teszt esetén lehet beszedni, és a terápia során kettős fogamzásgátlást kell alkalmazni, vagyis mindkét félnek védekeznie kell. Ezenkívül köszvényesek sem kaphatják meg, ám e feltételek betartásával alkalmazása biztonságos, a korai stádiumban pedig eredményesen hat az eddigi vizsgálatok szerint.

Akik kórházba kerülnek, természetesen már más kezelésben részesülnek, középsúlyos esetekben a remdesivirt alkalmazzák, ami szintén csökkenti a vírusszámot, továbbá többek között szteroidot, valamint a trombózis elkerülésére véralvadásgátlót adnak a betegeknek, ugyanis a koronavírus a tapasztalatok szerint nem ritkán véralvadást okoz, ami stroke-hoz vagy infarktushoz vezethet.

A vírusra jellemző az is, hogy sokan akkor sem fertőződnek meg, ha egy háztartásban élnek egy vagy több fertőzöttel. Ugyanakkor nagyon fontos észben tartani, hogy a szervezetbe kerülő vírus mennyisége is szerepet játszik abban, valaki megfertőződik-e, illetve mennyire súlyos betegsége alakul ki, hiszen nem mindegy, milyen hosszú ideig és mennyi kórokozónak van kitéve a szervezete. Tehát különüljenek el egymástól a családtagok, akár fertőzöttek, akár egészségesek, hordjanak maszkot, mosogassanak maguk után, illetve fertőtlenítsék a fürdőszobát és az illemhelyiséget. Ha lehet, akkor tartózkodjanak külön szobában. Ha valaki annyira beteg, hogy egy hozzátartozó ápolja, szintén ajánlott a maszk, a gyakori kézmosás, illetve a beteg edényeinek kesztyűben való elmosogatása. Nyilván kisebb gyerekek esetén nagyon nehéz ezeket a tanácsokat betartani, de fontos törekedni rá, mert a kis védekezés is jobb, mint a semmilyen.

– Ne becsüljük alá a maszk jelentőségét. Ha bármilyen tüneteket észlelek magamon, én az első hullám eleje óta maszkban alszom a férjem mellett, és soha nem kapott el tőlem semmit – meséli Dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász, a koronavirus-kisokos.eu egyik szerzője. – Sokan kényelmetlennek érzik, de a maszk viselése jelentős mértékben csökkenti a fertőzés kockázatát, három generáció együttélése során nagyon ajánlott használni.

A Semmelweis Egyetem útmutatója kiemeli, hogy a betegnek legyen saját tányérja, evőeszközei, törülközője, kéztörlője, ágyneműje. Minden szennyesét legalább 60°C-on, más szennyestől elkülönítve kell kimosni, normál mosószerrel. A beteg által érintett tárgyakat, felületeket (pl. kilincs, kapcsológombok) rendszeresen fertőtlenítsük. A beteg számára a szobájában érdemes egy külön szemetest használni a papírzsebkendőnek, szalvétának és eldobható maszkoknak.

Várdi Katalin tüdőgyógyász a gyakori szellőztetésre hívja még fel a figyelmet, egyébként a hideg, párás levegő csökkenti a légszomj érzését is. Ő is hangsúlyozza az immunrendszer erősítését is, a bél immunológiai funkciójának javítására bélflórát tartalmazó étrendkiegészítők alkalmazását ajánlja.

– A bőrünk is egy gátat képez a kórokozó ellen, de a beleink szintén, amelynek több száz négyzetméteres felületén 1,5-2 kilogramm baktérium adja a védekezőképességünk jelentős részét, tehát fontos, hogy ezek megfelelően funkcionáljanak – magyarázza a Várdi Katalin.
Továbbá szelént, cinket, magnéziumot javasol a fentebb is említett vitaminok mellett. Szintén az Algopyrint javasolja, már a legkisebb tünetek esetén is, mert azok csökkentése segíti a szervezet ellenállóképességét. A tünetek súlyosbodása vagy idős beteg esetén érdemes lehet pulzoximéter vásárolni: ez egy nagyon egyszerű eszköz, amit az ujjunkra csíptetve tudunk használni és a vér oxigéntelítettségét méri (a pulzus mellett). Ha ennek aránya 92 százalék alatt van, érdemes a mentőt hívni, de legalábbis a háziorvost tájékoztatni – akivel egyébként jó a folyamatos és rendszeres kapcsolattartás.

Súlyosabb tünetek esetén a Semmelweis Egyetem azt ajánlja a beteget ápoló számára, hogy számolja meg, hányszor vesz levegőt egy perc alatt: az egészséges felnőtt 12-20-szor teszi ezt meg percenként. A nyugalomban is fokozódó légszomj, a felületes, kapkodó légvétel rossz jel, fenyegető légzési elégtelenségre utal. Számoljuk meg a beteg pulzusszámát is: felnőttekben a normál tartomány 60-90 percenként, a tartósan 90 feletti pulzusszám is az állapot súlyosbodására utal. Viszont a gyermekek légzés- és pulzusszáma magasabb, így az 1-5 év közötti egészséges gyermek átlagos légzésszáma 25/perc, pulzusszáma 100/perc.

Ha a betegnek 24 órán át nincs vizelete, akkor fenyegető veseelégtelenség gyanúja merül fel, sürgős orvosi konzultáció szükséges. Értesítsük az orvost akkor is, ha hideg, nyirkos, márványozott a bőre, újonnan jelentkező zavartság, felülési nehézség, lila ajkak és arc jellemzi, vérköpés vagy a nyak merevedésével kísért, nyomásra el nem halványuló bőrpír.
Várdi Katalin mindemellett az influenza elleni védőoltás fontosságára hívja fel a figyelmet, illetve a tüdőgyulladást okozó pneumococcus elleni oltóanyagra. Ezt kapják hat hetes kortól a gyerekek azért, hogy segítsen védelmet nyújtani az olyan betegségekkel szemben, mint az agyhártyagyulladás (meningitisz), a vérmérgezés vagy baktériumok jelenléte a véráramban (bakteriémia), a tüdőgyulladás (pneumónia) és a fülfertőzések. Ez az oltás a Streptococcus pneumoniae baktérium különböző típusaival szemben nyújt védelmet. Felnőttként ugyan ki kell fizetni az árát, de krónikus betegeknek, időseknek ajánlott.

Megelőző jelleggel pedig lehet alkalmazni olyan orrsprayt, ami védő filmbevonatot képez az orrnyálkahártyán a vírusok ellen. Ez nem fogja teljesen megelőzni a fertőzést, de segíthet csökkenteni a kockázatot. Szintén érdemes lehet használni olyan antivirális készítményt, ami filmszerű védőréteget képez a száj- és a garatnyálkahártyán.

 

Nyitókép: cottonbro, Pexels

Webajánló

semmelweis.hu

koronavirus-kisokos.eu

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

hét − 7 =

hirdetés