Itt az új Tamagocsi: nevelj kiskutyát a virtuális valóságban! Ismeretterjesztő képeskönyv és ingyenes telefonos applikáció gyerekeknek

Tamagocsi, Pou. Talán nem ismeretlenek ezek a nevek. Olyan kitalált, virtuális lényeket takarnak, melyekről gondoskodni kell: megjelennek a kijelzőn, enni, inni kérnek, fürdetni, altatni kell őket, hogy hogy jól érezzék magukat a „bőrükben”. Pou a technikának köszönhetően fejlettebb lény a Tamagocsinál, okoskütyükre letölthető alkalmazásként kérezkedik be a mindennapjainkba. Pou éhes, szomjas, álmos, igényli a gondoskodást, rendszeresen tisztába kell tenni. Ha egészségtelen ételekkel tömjük szegényt, csúnyán elhízik, ha nem fürdetjük, ha nem adunk neki enni, megbetegszik, ha nem alszik eleget, teljesen kikészül. Boldog, ha simogatjuk, és a legújabb Pou-k már beszélni is tudnak – megismétlik cuki „héliumos hangjukon” a szavainkat, mondatainkat. A Pou formája jellegzetes, ám ezen belül mi dönthetjük el, hogyan nézzen ki.

Változatok egy témára: helló, Pou-k!

A japán Tamagocsi volt az első virtuális „jószág”, amikor megjelent, még nem léteztek okostelefonok, egy tenyérnyi, kulcstartószerű eszköz kijelzőjén élt, virult, végül kimúlt… Dunaszekcsőn még temetőt is nyitottak a „jobblétre szenderült” Tamagocsiknak. Pár éve ismét megjelentek az üzletekben ezek a nosztalgius virtuális kisállat szimulátorok… A Tamagocsik feltámadtak. Talán a temetőjük is felpörög újra, ki tudja…

A Tamagocsik feltámadtak

A Digital Magic könyvek és mobil alkalmazások hasonló elven működnek; a technika fejlődésével magasabb szintre jutott a virtuális állattartás vagy inkább „lénytartás”. Nem túl gyakori dolog, hogy gyerekeknek (vagy gyermeklelkű felnőtteknek) szánt mobil alkalmazáshoz könyvet is kiadnak (én legalábbis csak nyelvkönyvekkel találkoztam eddig).

Ritka, hogy egy könyv okoskészüléken futtatott programmal együtt értelmezhető teljes egészében. Ráadásul a mobilon vagy tableten életre keltett kis lény – kiskutya – mindig testközelben van… Ez azt jelenti, hogy a telefon vagy a tablet kijelzőjén megjelenő kölyökkutya például a szőnyegünkön vagy a könyvespolcunk előtt izeg-mozog, mindig ott láthatjuk, ahol éppen tartózkodunk, az alkalmazás ugyanis háttérként a telefon vagy tablet kameráját használja, ezáltal válik a virtuális kis kedvenc valóságossá. 

Az első pár nap tapasztalata: a gyerekek magabiztosabban használják a könyvet, mint a szüleik… A gyerekek hamarabb belejönnek az applikáció használatába, mint a szüleik. (Tisztelet a kivételnek.) 

A Napraforgó Kiadó gondozásában megjelent A tökéletes kiskutya – A legjobb barát! könyv az App Store-ból vagy a Google Play áruházból ingyenesen letölthető „The Perfect Puppy Ar” alkalmazással együtt használható. – Az alkalmazás segítségével rengeteget tanulhatsz a kutyákról – írják a szerzők. A kutyus kinézetét mindenki maga választhatja ki, el lehet nevezni, enni és inni kér, sétálni kell vele, jutalomfalatért visszahozza az eldobott botot, megtaníthatjuk ülni, ugrálni, ugatni, sőt, énekelni is. 

A könyv – függetlenül az alkalmazástól – hasznos ismereteket ad át a gyerekeknek a kutyatartásról, az okoskütyük kijelzőjén keresztül pedig a kutyust valóságosnak érzékelhetik…

A könyv a Napraforgó Könyvkiadó weboldalán rendelhető meg – könyvesboltokban is kapható. Hét éves kortól ajánlott.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy + kettő =

hirdetés