Anyák súlyos öröksége. Két ünnepelt díva, aki a nehéz gyerekkor után egész életében a szeretetet kereste (5.)

A legdrámaibb történeteket – valóságuknál fogva – az élet írja.

Két ünnepelt díva, aki nehéz gyerekkora után egész életében a szeretetet kereste, s bár mindketten képesek voltak emberek tömegeit elbűvölni, és ikonként vonultak be a halhatatlanok közé, a boldog élet egyiküknek sem adatott meg. Két nő, két teljesen más világ. S bár sorsukban sok párhuzam felfedezhető, a végzetes összefonódást az adja, hogy mindketten ugyanazt a férfit szerették. 

A 1-4. rész itt olvasható >>

Maria és Jackie boldogtalan házasságban – sikereik csúcsán

Sem Mariáról, sem Jackie-ről nem állítható bizonyosan, hogy a boldogtalan házasságukban vergődtek volna. Amit az élet az egyik oldalról lecsippentett, a másik oldalon visszapótolt: mindketten hanyagolt, kihasznált feleségként értek fel a csúcsra. 

Bár Jackie-t igen megviselte házasságának első éve – férje a politikai karrierjével volt elfoglalva, és a szeretőiről sem mondott le -, hallgatott az anyjára, belátta, hogy a válás felelőtlen lépés lenne. Alkalmazkodott tehát a helyzethez. Szélsőségeket kellett kezelnie: a mellőzöttséggel párhuzamosan a média hisztérikus érdeklődését.

A sors a legjobbkor játszott a kezére; John gerincbántalmai komolyra fordultak, műtétek sora várt rá, ezért hosszú hónapokra kiesett a körforgásból. Jackie gondoskodó feleségként kidolgozta a stratégiáját: ha John nem jár haza, sebaj, elkíséri majd a munkaútjaira. John nem fogadta kitörő lelkesedéssel az ötletet, de hamar belátta, hogy Jackie közszereplése az ő malmára hajtja a vizet: komoly politikai tőkét kovácsolhat megjelenni tudó, fotogén nejéből. Jackie-t az első pillanattól kezdve tenyerükön hordozták az amerikaiak. Bárhol is jelent meg, a figyelem rá szegeződött. Jackie szeretett és tudott is öltözködni, milliók kezdték bálványozni, a nőket is elbűvölte, rengetegen szerettek volna rá hasonlítani.

Jackie-ben az amerikai álomnő testesült meg, ami valóságos gyógyírt jelentett férje megalázó hűtlenkedéseire. Egyre tudatosabban készült a nagyvilági szerepre, a lényében – neveltetésében – hordozta ezt a kiváltságot. Politikusfeleséget még soha azelőtt nem sztároltak ennyire, címlapokon tündökölt a leghíresebb divattervezők ízléses ruháiban, az ő frizuráját kérték a fodrász szalonokba látogató hölgyek… 

Olyan ruhákat tervezz nekem, amilyen senki másnak nincs. Azt akarom, hogy az én ruháim eredeti, egyedi darabok legyenek, és egyetlen kövérkés, alacsony nő se járjon olyan holmiban, mint én – írta Jackie kedvenc tervezőjének, Oleg Cassininek.

Jackie az USA első számú topmodellje lett – ráadásul értelmiségi, művészkörökben is sikert aratott, kitűnt a műveltségével.

Azt hiszem, úgy kell bemutatkoznom, hogy én vagyok az az ember, aki elkísérte Jaqueline Kennedyt Párizsba – fogalmazott Kennedy egy sajtótájékoztatón.

***

1957-re Maria nemcsak a világ leghíresebb operaénekesnője volt, hanem a nemzetközi felső tízezer befogadott tagja is. Egy csillogó esélyen a 33 éves Callast bemutatták a világ egyik leggazdagabb és leghatalmasabb embereként számon tartott hajógyárosnak. A görög mágnás szinte mindig sötét öltözetben jelent meg, ezüstös haja, vastag szemüvege és a szájában fityegő elmaradhatatlan szivar mágnesként vonzotta a nőket. De még inkább a vagyona. Arisztotelész Onassisnak hívták. 

Maria férjével, Meneghinivel. Az énekesnő véletlenül fedezte fel, hogy a férje az ő fellépéseiből befolyt összegeket majdnem teljes egészében egy veronai bankszámlára utalta, amelyhez neki, a feleségének nem volt hozzáférése… Nem tudta túltenni magát azon, hogy a férje kihasználta, elárulta. Mindeközben az édesanyja, Evangelia telekürtölte a sajtót a sérelmeivel: Maria elfelejtette, hogy honnan jött! Hálátlan dög, elvette az eszét a pénz!

Ez a kép bejárta az egész világot. Onassis látványosan udvarolt a férjes asszonynak, s bár nem különösebben szerette az operát, lelkesen látogatta az előadásokat. A sajtó elkezdte megszellőztetni, hogy a világ legjobb partija, a nős multimilliomos meg akarja szerezni magának Maria Callast. Maria édesanyja ezt a hírt sem hagyta kommentár nélkül: hálátlan, pénzéhes, úgy van, ahogy mondtam!

Amikor megismerkedtek, Onassis nős volt, Maria pedig férjes asszony. Mindkét oldalon rettenetes válási procedúra vette kezdetét…beteljesedést mégsem hozott.

Engem mindenki becsapott, csak a kutyáim nem hagytak cserben soha – fakadt ki a boldogtalan Maria később egy interjúban.

***

Jackie egyre bátrabban élt a befolyásával – a házasságban anyáskodó szerepet vett fel. Egy gondoskodó, de akarnok és szigorú anyáét. A sarkára állt, s maga kifinomult módján igyekezett visszaadni a nőfaló John megalázásait: nemcsak a ruhatárára, megjelenésére szórta két marékkal a pénzt, közös otthonukra is vagyonokat költött. Jellemző volt rá, hogy miután befejezett egy-egy nagy léptékű felújítást, újrakezdte az egészet. Költekezésben nem ismert lehetetlent – észrevétlenül az anyja, Janet sémáját másolta le. Nem volt rossz feleség, Kennedy mindig számíthatott rá a nehezebb időkben, de az önbecsülésén ejtett sebek fájtak neki. Hiába követte férjét társasági-politikai eseményekre, John mindig megtalálta a kerülőutakat. Ritkán hangzik el ebben a nyers megfogalmazásban: Kennedy betegesen szexfüggő volt. Különösen élvezte, ha hírességeket sikerült elcsábítani, szeretőinek listája megtöltene néhány A4-es papírlapot. A leghíresebbek: Jayne Mansfield, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe, Gene Tierney színésznők, Blaze Starr táncosnő, de később – már elnökként – a csinosabb stábtagokra, sőt, a Fehér Ház egyik gyakornokára is szemet vetett (ha hihetünk a mendemondáknak, nem Bill Clinton volt az első, aki nem rendeltetésszerűen használta az ovális irodát).

A házasságkötés után nyolc év telt el, mire Jackie hivatalosan is kijelenthette: ő az ország első asszonya! Mekkora elégtétel volt ez az anyának, Janetnek! A csapodár férj a maga 43 évével az Egyesült Államok történetének legfiatalabb elnöke lett, a 31 éves Jackie pedig a legifjabb First Lady. Jackie szó szerint lebontotta a falakat a Fehér Házban is – lelkesen vetette bele magát a felújításba. Minden szempontból új stílust teremtett, szakított a hagyományos elnökfeleség képpel, intenzív társasági életet élt – az anyai mintát követve. 

Óriási lehetőség áll előtted: létrehozhatod az új Versailles-t az Egyesült Államokban.

Utólag persze könnyű azt mondani, hogy annak sem lett jó vége…

***

Maria 1962-ben meghívást kapott a John F. Kennedy 45. születésnapja alkalmából rendezett gálára. Görögországból érkezett, egyenesen a Christina nevű luxushajó fedélzetéről, napbarnítottan, gyönyörűen… Az ünnepi műsor fényét nemcsak Callas előadása emelte, hanem Marilyn Monroe jelenléte is. Jackie kiborult, amikor megtudta, hogy Monroe is jelen lesz az ünnepségen, iszonyú megalázónak érezte a helyzetet – lássuk be, nem alaptalanul. A szép színésznő igencsak érzékien adta elő a Happy Birthday c. dalt, egy áttetsző, flitterekkel borított ruhában. Monroe-t 9 héttel később holtan találták az otthonában… Soha nem fogjuk megtudni, hogy Jackie a hír hallatán mit érezhetett, ahogy azt sem, hogy mi történt a házaspár között a gálaest után.

A születésnapi gála ennél különösebb találkozót is tartogatott: Jackie először hallotta énekelni élőben az isteni Callast. Mariat. Ekkor találkoztak először és utoljára. Közös kép valószínűsíthetően nem készült róluk, de Monroe és Kennedy látható Callassal egy-egy felvételen:

Egyikük sem sejtette, hogy pár hónappal később egy fájdalmas szerelmi háromszögben sorsuk végzetesen összefonódik. 

***

1963 tavaszán kiderült, hogy a 6 éves Caroline és a 3 éves John Kennedy kistestvért kap, ám a kis Patrick koraszülöttként jött a világra, másnap meghalt. Jackie súlyos depresszióba süllyedt. Görögországba menekült húga ismerőséhez, egy görög mágnás luxushajóján kapott menedéket. Csendben akart gyászolni. Két fájdalmas vetélés, egy halva született kislány után Patrick volt volt a negyedik súlyos vesztesége. Heteket töltött a pompázatos Christina fedélzetén, s a tenger lassan kimosta belőle a fájdalmat… A görög vendéglátót Arisztotelész Onassisnak hívták.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennégy − hat =

hirdetés