Hogyan segíthetjük az ukrajnai háború civil áldozatait? Adományozási lehetőségek és önkéntesség

Ukrajnában háború dúl. Civilek, ártatlan emberek százezrei kényszerülnek elhagyni az otthonukat. Együttérzésünk kifejezésén túl gondoljuk végig, hogy mivel, hogyan tudunk segítséget nyújtani számukra. A pénzbeni, tárgyi adományozás, a szállásadás koordinálásában számos szervezet vállal szerepet, önkéntesként is részt vállalhatunk a humanitárius krízis enyhítésében.

UNICEF

A https://unicef.hu/veszhelyzet-ukrajnaban honlapon az alábbi tájékoztató olvasható: „A szomszédos országban jelenleg 7,5 millió gyerek van veszélyben. A 8 éve tartó konfliktus okán mindeddig 1,6 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, több tízezer civil szerzett súlyos sérüléseket vagy veszítette életét. Az összecsapások eszkalálódásával a menekültek száma és a vészhelyzeti segítségre szorulók aránya is jelentősen megnövekedhet. Az UNICEF most is a helyszínen segít: támogatjuk az egészségügyi szolgáltatásokat, az élelmezést, a tiszta vízhez való hozzáférést, az immunizációt, az oktatást, a gyermekek és családjaik védelmét.

Kérjük, segíts adománnyal, hogy mielőbb:
Egészségügyi csapatokat mozgósíthassunk a helyszínen és orvosi eszközöket, gyógyszereket, kötszereket szerezhessünk be.
Élelmet, tiszta vizet és higiéniás eszközöket juttathassunk el a családoknak.
Meleg ruházatot és takarókat biztosíthassunk a fedél nélkül maradt, óvóhelyre kényszerült gyerekeknek.

Migration Aid

Önkénteseket keresnek, akik a menekültek közvetlen ellátásában segítenek.

Az ukrán határ melletti településeken olyan ingatlantulajdonosok jelentkezését várják, akik vállalják, hogy fagymentes helyen átmenetileg tárolják az adományokat.

Ukránul vagy oroszul jól beszélő önkéntesek jelentkezését is várják, alkalomszerű fordítási munkákban segíteni tudnak.

Online szervezési, adminisztrációs munkákban segíteni kívánó önkéntesek jelentkezését is várják.

Facebook oldaluk: https://www.facebook.com/migrationaid.org

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Máltai Szeretetszolgálat az Ukrajnában kialakult válsághelyzetre tekintettel meghirdetett humanitárius akcióinak támogatására gyűjtést indított. Aki segíteni szeretne, a karitatív szervezet számlaszámán, vagy az adomanyozz.hu oldalon indított online átutalással, vagy a 1350-es adományvonalon hívásonként 250 forinttal segíthet.

Forintban a 11784009-20200776 számú számlára indított átutalással, euróban 11763842-00104881 számlaszámra (IBAN: HU34 1176 3842 00104881 0000 0000 Swift kód: OTPVHUHB) indított átutalással is segíthetünk.

Katolikus Karitász

A Katolikus Karitász azonnali segélyt indított a háború áldozatainak. A 1356-os adományvonalukon hívásonként 500 forinttal támogathatjuk a bajbajutottakat, online adományozásra pedig a karitasz.hu oldalon van lehetőség.

 

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

A segelyszervezet.hu weboldalon bankkártyás adományozásra van lehetőség, illetve a 1353-as adományvonalon telefonhívásonként, illetve SMS-enként 250 forinttal tudjuk támogatni a rászorulókat.

Age of Hope Alapítvány & Budapest Bike Maffia

Komoly erőket mozgósítottak az Ukrajnából érkező menekültek kisegítésére. Minden fontos információt a Facebook oldalukon keresztül kommunikálnak. Elsősorban csomagokkal, élelmiszerrel segítik a rászorulókat, folyamatosan várják a felajánlásokat.

Facebook eseményoldal – folyamatos híradással: https://www.facebook.com/events/992784384993009

https://www.facebook.com/budapestbikemaffia

https://www.facebook.com/ageofhopealapitvany

Baptista Szeretetszolgálat

A 1355-ös adományvonalon várják a feladjánlásokat, hívásonként 300 forinttal tudjuk segíteni a munkájukat. Pénzadományokat az UniCredit 10918001-55555555-55555555-os számlaszámon várják, utalásnál a közlemény rovatban kérik feltüntetni: „Ukrajna”. Online adományozásra is van lehetőség a  www.baptistasegely.hu/adomanyozas oldalon keresztül.

Ukrán Állatok Mentése – Facebook csoport

Rengeteg háziállatot hagytak magukra a menekülni kényszerülő családok, ami rendkívül fájdalmas döntés. Sok menekült pedig magával vitte ugyan a házi kedvencét, kedvenceit, de nem tudnak róluk megfelelőn gondoskodni. 2022. február 24-én jött létre az állatok megsegítését célzó Facebook oldal, melynek neve: Ukrán állatok mentése. Itt található: https://www.facebook.com/groups/369562874707496/about

Várják azok jelentkezését, akik be tudnak fogadni állatot, állatokat.

Segítségnyújtás Ukrajna – Facebook csoport

Civilek önszerveződő csoportja; szálláslehetőség, tartós élelmiszerek, egyéb más segítség felajánlása, gyűjtőpontokkal, logisztikai szervezéssel. Az oldal itt található: https://www.facebook.com/groups/994143548136400

Magyar Református Szeretetszolgálat

A 1358-as adományvonalon keresztül hívásonként 500 forinttal tudjátok támogatni a humanitárius munkájukat. Adakozni a www.adomany.jobbadni.hu weboldalon is lehet. Részletek a https://adomany.jobbadni.hu/kampanyok/38 weboldalon.

Magyar Vöröskereszt

A napokban kialakult humanitárius válságot elsősorban pénzadomány segítségével tudják a leghatékonyabban kezelni, mert a segítségnyújtás leghasznosabb formája a krízisesetekben gyorsan változik. Ezért tárgyi adományok helyett a 1359-es adományvonalra indított telefonhívással, vagy egy meleg takaróra, egy forró teára szánt összeg elutalásával jut el a segítség leghamarabb a humanitárius krízis érintettjeihez. Az adományvonal száma: 1359. Egy hívással 250 forinttal támogathatjuk a bajbajutottakat.

Friss információk: www.facebook.com/magyarvoroskereszt

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt + nyolc =

hirdetés