„Csak olyan dolgot adjatok, amit ti is megennétek, felvennétek, használnátok.” Adományozási Kisokos

Az ukrajnai háború segítőkész civilek ezreit mozgósítja Magyarországon is. Az emberséges hozzáállás az, amibe jelen szorongató helyzetben egyénileg is kapaszkodhatunk: a lehetőségeinkhez mérten segítsünk! A háború és a háború elől menekülők sorsa önmagában is erős szorongást vált ki,  a tehetetlenség, tétlenség fokozhatja a belső feszültséget (kognitív disszonancia). Érdemes végiggondolni, miről tudunk lemondani annak érdekében, hogy segíteni tudjunk. Nagy szükség van most az önmérsékletre és az arányérzékre.

A Heti Betevő Egyesület közel tíz éves adományozói tapasztalata alapján összeállított egy adományozási kisokost arról, hogy hogyan érdemes segíteni!

1. Informálódjatok! Nézzetek utána, hogy a helyszínen dolgozók pontosan mit kérnek. Lehet, hogy 100 konzerv helyett egyetlen matrac többet ér!

2. Most ne adjatok játékokat, könyveket, plüssöket, ruhákat, hacsak nem kifejezetten kérik! A krízisek első pár napjában ezeket nem tudják hova tenni sem a segítő szervezetek, sem az adományozottak. Pár hét/hónap múlva viszont majd ezek is jól fognak jönni, addig tegyétek el őket!

3. Ha valahol ruhát kérnek, azt adjátok pontosan, amire szükségük van! Ha télikabát kell, a nyári ruha nem segítség, csak nyűg, amivel a segítő szervezeteknek törődniük kell. Ezek is jól jönnek majd nemsokára, addig is az a legnagyobb segítség, ha tároljátok őket a megfelelő pillanatig!

4. Ételből mindenképp tartósélelmiszert küldjetek és olyat, amit el lehet fogyasztani önmagában is, például konzerv, csokoládé, energiaszelet. A száraztészta és az olaj ugyan nem romlik, viszont konyha nélkül mit sem ér! (Kivéve, ha kifejezetten azt kérik! Ha felállítanak egy megfelelő konyhát, akkor ezek is mehetnek, de itt jön képbe az 1. pont!)

5. Ne adjatok tampont, kelyhet, viszont küldjetek betétet, pelenkát! Ezekben a helyzetekben a nők és a gyerekek különösen kiszolgáltatottak, mert ilyen alapeszközökhöz nem tudnak hozzájutni. A tampont és a kelyhet viszont nem lehet higiénikusan cserélni tábori körülmények között, így a betétet válasszátok!

6. Gyógyszert, orvosi segédeszközt (géz, fásli, stb.) csak bontatlanul adjatok! Ezeknek a sterilitása, felhasználási ideje, tárolása különösen fontos.

7. Minden textilfélét (kabát, takaró, párna) mossatok ki, mielőtt odaadjátok!

8. Ha valahol adománystop van, azt tartsátok be! A hasonló krízishelyzetekben sem az önkormányzatok, sem a segélyszervezetek nincsenek felkészülve azonnal nagy mennyiségű adomány tárolására. Ezeket ki kell alakítani. Ha ma nem tudjátok elvinni, pár nap múlva lesz helye!

9. Mindig hallgassatok a segítő szervezetekre, akiknek van tapasztalatuk az adományozás koordinációjában! Fontos, hogy krízishelyzetekben szervezetten érkezzen a segítség, hogy eljusson oda, ahol a legnagyobb szükség van rá!

+1. ALAPSZABÁLY ÉS TALÁN A LEGFONTOSABB: Csak olyan dolgot adjatok, amit ti is megennétek/felvennétek/használnátok. Ezek az emberek pár napja még pontosan úgy éltek mint te vagy én. A méltóság számít! Mindenki kerülhet ilyen helyzetbe!

 

Webshopos vásárlással is segíthetjük a bajbajutottakat, ez esetben az általunk megrendelt és általunk kifizetett termékeket a képen feltüntetett címek valamelyikére küldhetjük. Érdemes végiggondolni, hogy melyik webáruházban adjuk le a rendelést – olyan üzletet válasszunk, amelyik az ország egész területén vállal házhozszállítást.

 

Pénzadománnyal is támogathatjuk a bajba jutottakat, leinformálható szervezetek valamelyikén keresztül. A napokban megjelent erről itt is egy összefoglaló.

Nyitókép: Menekült Krízis / Bike Maffia – Age of Hope Facebook csoport

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − tíz =

hirdetés