Borsóleves grízgaluskával
Gyorsan elkészíthető, könnyű, mégis laktató leves. Mirelit zöldborsóból és idényben friss borsóból is elkészíthető.
Hozzávalók a leveshez 4 személyre
1 nagyobb burgonya meghámozva, apró lyukú reszelő lereszelve
30 kg zöldborsó
1 nagy sárgarépa
1 fej vöröshagyma megpucolva, apróra vágva
1 gerezd zúzott fokhagyma
3 ek olaj
1 mk cukor
1 tk só (ízlés szerint sózzuk)
1/2 mk őrölt paprika
1/4 mk őrölt fekete bors
1 tk petrezselyemzöld (friss vagy szárított)
1 tk szárított metélőhagyma (elhagyható)
1/2 erőleves kocka (ha van húsleves alaplénk, víz helyett ezt használhatjuk)
Hozzávalók a galuskához
1 egész tojás (L méret)
kb. 3 dkg puha vaj
4 ek búzadara
csipetnyi só
Elkészítés
A zúzott fokhagymát és az apróra vágott vöröshagymát olajon dinszteljük meg, közben adjuk hozzá a cukrot és pirítsuk aranybarnára.
Tegyük hozzá az apró lyukú reszelőn lereszelt hámozott burgonyát, részben mert sűrűsíti a levest, részben pedig a burgonya jó ízt ad neki.
Adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát is.
Sózzuk, borsozzuk, keverjük hozzá a pirospaprikát, majd öntsük fel 1-1,2 liter vízzel (vagy alaplével). Ha vízzel öntjük fel, tegyünk hozzá fél erőleves kockát.
Forraljuk össze, majd mehet bele a zöldborsó, a petrezselyemlevél és a metélőhagyma.
Lassú tűzön főzzük puhára a répát, a borsót.
Közben készítsük el a grízgaluskát; ennél a receptnél a grízgaluska állaga és mérete a nokedliéhez hasonlít, nokedliszaggatóval szaggathatjuk a levesbe.
A tojást egy közepes keverőtálb üssük, villával alaposan lazítsuk fel, adjuk hozzá a vajat, sózzuk. Tegyük bele a darát, keverjük alaposan össze, és hagyjuk kis ideig állni. A dara megduzzad, a massza besűrűsödik. Ezután adjunk hozzá kevés vizet, annyit, amennyivel kikevereve nokedli sűrűségű masszát kapunk.
Szaggassuk a forró levesbe. Ezután a levest már ne forraljuk, csak tartsuk melegen.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.