Megláttuk, megsütöttük, megszerettük. A csilis-csokis sablé receptje Márk Szonja Kekszek c. könyvéből
Aki egy kicsit jártas a gasztronómiában, főleg édesség vonalon, annak ismerősen csenghet Márk Szonja neve. A hölgy álmodott egy merészet, és a bölcsészdiplomáját a sarokba hajítva, kitanult egy új, kézzel fogható szakmát, a cukrászatot.
Szonja 2009-ben elindította az Édesem blogot, ami minden elvárását felülmúlta, hiszen egyre sikeresebb lett. A könnyen érthető, bárki által elkészíthető receptek egyre népszerűbbek lettek, és nem csak a háziasszonyok köreiben. Bárki bátran nekifoghat ezeknek a recepteknek, mert biztos a siker.
A sikeres blog írása közben Szonja mert nagyot álmodni; rövidesen megnyitotta kis cukrászdáját, valamint könyvekbe szedte remek receptjeit. Ennek köszönhetően ajánlhatjuk most a Kekszek című kötetet.
Szonja legnagyobb kritikusa a saját családja. A família szerint azok a kekszek az igaziak, amik szimplák, melyeket nem ízesít nutella, marcipán, dió vagy pillecukor. Szonja igyekszik a saját gyermekeit is bevonni az otthoni sütögetésbe. Ráadásul a kekszek elkészítése igazán egyszerű feladat. A kekszek lelke a liszt, a vaj és a cukor. Ha ezek az alapok megvannak, akkor már csak a fantázia szabhat határt az ízek terén.
Egy keksz lehet mazsolás, diós, mogyorós, kókuszos, lekváros, csokidarabos, fügés, körtés, barackos, kakaós, de lehet sós , vagy sajtos, köményes, metélőhagymás, chilis is akár. Egyszóval a lehetőségek tárháza határtalan. Arról nem is beszélve, hogy a formák terén is teljesen szabad kezet biztosít. Lehet kerek ovális, kockaforma vagy hosszúkás, lapos, fodros, cikkcakkos.
Ami még nagyon vonzó a kekszek sütésénél, hogy igen hamar összegyúrható az alapanyag, és a sütéssel sem kell órákig bíbelődni. Egy abszolút játékos, kreatív elfoglaltság, ami összehozza a családokat a konyhában. A gyerekek szeretik formázni, nyújtani, a férfiak pedig imádják felfalni. Egy remek kekszrecepttel biztos sikert érsz el bárkinél!
Végezetül azzal zárnám soraimat, ami Szonja mottója is egyben:
„Ma megálmodom, holnap megsütöm!”
RECEPTAJÁNLÓ
Szonja Kekszek c. könyvéből a csilis-csokis sablé receptjét választottuk. A BOOOK Kiadó engedélyével adjuk közre.
Csilis-csokis sablé
Csak felkarikázod, és irány a sütő. Vigyázz, kicsit csíp!
Hozzávalók
(a könyv szerint 22 darabhoz – nekünk 45 darab kekszünk lett ebből a mennyiségből, a darabszám nyilván a keksz méretétől és vastagságától függ. A recepten kicsit változtattunk.)
180 g vaj, puha
50 g kristálycukor
120 g nádcukor
megjegyzés: mi 170 g porcukrot használtunk, mert nem volt kéznél a receptben megadott cukrokból
175 g búzafinomliszt
30 g cukrozatlan kakaópor
1 tk szódabikarbóna
fél tk só
egy csipet őrölt csilipaprika vagy Cayenne-bors
1 db csilipaprika
100 g étcsokoládé, felkockázva
A hempergetéshez: 1 ek kristálycukor
megjegyzés: kristálycukor helyett vaníliás cukorba hempergettük a kekszeket, pontosabban csak a kekszek tetejét
Elkészítés
Keverd ki géppel a vajat a cukrokkal. A lisztet szitáld át a kakaóporral, a szódabikarbónával, a sóval és az őrölt csilivel vagy Cayenne-borssal, majd dolgozd el a cukros vajban.
A csilit hosszában vágd félbe, és kapard ki a magjait, nem lesz rájuk szükséged. Aprítsd fel a paprika piros húsát, és a csokoládéval együtt dolgozd el a masszában.
Gyúrj belőle 3 centiméter átmérőjű hengert, csomagold frissen tartó fóliába, és ennek segítségével tökéletesítsd a formát. Tedd hűtőbe 2 órára.
Melegítsd elő a sütőt 175 fokra (légkeverésest 155 fokra), és terítsd sütőpapírt két tepsire.
Hempergesd kristálycukorba a kekszhengert, vágd fel 2 centiméter vastag korongokra, és helyezd a tepsikre, egymástól 2 centiméter távolságra.
Süsd 12 percig.
A Kekszek c. könyv a BOOOK Kiadó weboldalán >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.