Egészséges, kiadós, ízletes: csőben sült kelbimbó csirkemellel, baconnel
A kelbimbó a vadkáposzta termesztett változata, a 19. században Belgiumban nemesítették ki, erre utal az angol neve „brüsszeli káposzta” (brussel sprouts). Fogyaszthatjuk főzve, párolva köretként, jó ízt ad a húsos egytálételeknek, levesbe is főzhetjük.
A kelbimbó kalóriatartalma elenyésző, de kiváló rost- és vitaminforrás, ásványi anyagokban is gazdag. A-, B1-, B2-, C-vitamin tartalma kiemelkedő, tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot, vasat, ként, krómot. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunerősítő, serkenti az emésztést, s még számos jótékony hatása van.
Csőben sült kelbimbó csirkemellel (2 személyre)
Hozzávalók
1 csirkemellfilé
kb. 4 dkg csíkokra vágott bacon
kb. 15 dkg kelbimbó
15 dkg sárgarépa
1 tojásfehérje
só, bors
1 zúzott fokhagyma
1 ek étkezési keményítő
2 ek olívaolaj
10 dkg reszelt sajt
1,5 dl (növényi) tejszín
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikázzuk, majd megpároljuk.
Elkészítjük a húspanírt: a tojásfehérjét kikeverjük a fűszerekkel és az étkezési keményítővel. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a panírba forgatott vékonyra szeletelt csirkemelleket megsütjük benne.
Egy tűzálló tálba helyezzük az elősütött hússzeleteket, amiket kicsit meglocsolunk tejszínnel. Ezt követően ráhelyezzük a zöldségeket, a csíkokra vágott bacont. Végül ráreszeljük a sajtot, majd meglocsoljuk a maradék tejszínnel.
Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.