Édenkert Romonyán. A városi lány már a múlté, Bogit átformálta a természetközeli élet. Egy hulladékmentes önellátó családi gazdaság példaértékű története

Boglárka öt év alatt építette fel férje és a szülők háttértámogatásával a családi ökogazdaságot; három társadalomtudományi diplomával rendelkező „városi lányból”, egyetemi munkatársból vált gazdálkodóvá, és a gazdaság motorjává, pedig a férjének rimánkodnia kellett, hogy költözzenek ki vidékre a pécsi társasházból. A több mint 400 lelket számláló Romonyára esett Tamás választása egy ismerős ajánlása alapján. Boglárka – ahogy mondja – duzzogva hagyta maga mögött a baranyai megyeszékhelyet… Aztán szép lassan „megfertőzödött”, öt éve csak a gazdaságuk felfuttatásával, kiépítésével foglalkozik, közösségépítő, nagyívű tervei vannak. A férjével három kisgyermeket nevelnek – elképesztő, amit eddig véghezvittek. Történetük példaértékű és inspiráló. Boglárkával beszélgettünk.

Hogyan találtatok rá a telekre? 

Ismerősünk mutatta meg, a férjem első látásra beleszeretett. Én tiltakoztam ellene, nem akartam ide költözni, duzzogtam is sokáig, Pécsen akartam maradni. Városi lány voltam, és bár átalakult addigra az életszemléletem, még mindig a városi vonal volt az erősebb. A férjem szó szerint azt mondta: vagy ide vagy sehova! Társasházban laktam világéletemben, ő családi házban nőtt fel, és társasházban kezdtük a közös életünket. Az, hogy a férjem és én egy párt alkotunk, az az előre megírt élettörténetek egyik bizonyítéka, mert tűz és víz vagyunk. Amikor összekerültünk, senki sem hitt bennünk, talán még mi magunk sem. Sokat küzdöttünk azért, hogy bebizonyítsuk az ellenkezőjét, azt, hogy van közös jövönk. Nagyon hálás vagyok neki azért, hogy ezt a világot behozta az életembe.

Romonya település Pécstől hét kilométerre található, pár utcából áll. A természeti értékeit tekintve nagyon sok lehetőség van benne, a kérdés az, hogy vannak-e olyan emberek, akik képesek összefogni, és ezt kihasználni. Férjem itt látta meg álmai telkét, azért költöztünk ide, s ha azt nézem, hogy mit hoztunk ki belőle, számunkra maga a paradicsom. Van egy szűkebb, nagyon aktív réteg, nagyon fontosnak tartjuk a közösség szellemiségét, sokat dolgozunk azon, hogy minél több programot, lehetőséget tudjunk a helyieknek elhozni. 

A legelején férjem nagymamájához, dédihez jártam ki a kertbe, tőle lestem el, mi is az a kert egyáltalán. Dédi, Amrein Józsefné 2018-ban díjat kapott A legszebb konyhakertek országos versenyen, tehát a legjobbtól kezdtem tanulni. Öt éve léptünk erre az útra, amin most vagyunk, ekkor kezdtük kialakítani a gazdaságot, ami hobbi fűszerkerttel indult, és nem is volt benne sok reményem. Az építkezésből sok bontott tégla maradt vissza, gondoltam, kezdeni kellene valamit vele. Szembe jött egy cikk a neten, ami arról szólt, hogy a régi téglák felhasználhatók fűszerkert kialakításához. Nem értettem a gazdálkodáshoz, de belevágtam. Egy negyven parcellás fűszerkertet építettünk ki, két kezemmel hordtam a több száz téglát. Negyven fajta magot szórtunk el, és azt mondtam, ha három növény kibújik, már boldog leszek, mert meg tudom mutatni a gyerekeimnek, milyen, amikor az élet kicsírázik. Aztán egyik reggel kinéztem a fűszerkertre, és több mint fele zöld volt. Felemelő érzés volt. Ez volt az a pont, ami mindent megváltoztatott. Ezzel a negyven parcellás sakktábla fűszerkerttel kezdtem az új életem… Azóta több, mint száz különböző fajta fűszer-és gyógynövényt gyűjtöttem össze az ország minden részéről. Hónapról hónapra épültünk ki, közben elkezdtem tanulni, több tanfolyamot elvégeztem az SZIE ökológia tanszékén, jogosítványt szereztem traktorhoz, különböző online és egyéb fűszernövényképzésekre jártam. 

Bogi férjével és legkisebb fiukkal

Gyönyörű, paradicsomi a kert, nyilván nem lehet azzal leegyszerűsíteni, hogy ideálisak a telek adottságai. Milyen állapotban volt, amikor megvásároltátok?

Egy nagyon régi présház volt rajta, amit átalakítottunk pincének. A telek hátsó részére építettük a családi házat. Itt van az életterünk a díszkerttel. A gyógynövényeket integráltuk a díszkertbe, nagyrészt gyógynövényekből áll össze. Jelenleg három szektoros a gazdaság, ez az első szektor. Később megvettük a mellettünk lévő telket, amin szintén állt egy pince, azt is felújítottuk, ott alakítottuk az ősfás gyümölcsöst, a zöldhulladék átvevőt és a bogyós ültetvényt. Rengeteg állatvédelmi eszközünk van: denevérodú, lepkeház, katica és futrinka keltető, madárodúk, madáritatók, gyíkvárak, sünlakótelep, darázsgarázs, bogárhotel, mókusetető…

Rengeteg munka eredménye, ez elvitathatatlan. Bizonyára sokakban felmerül a cikket olvasva, hogy az elhivatottságon túl mindehhez azért komoly anyagi háttér is kellett… 

Eleinte a megtakarított pénzemből indítottuk a fejlesztést, majd minden hónapban lemondtam valamiről, és azt a pénzt a gazdaságra fordítottam. Gazdaságunk legnagyobb részét, például a komposztáló keret, a madáritatókat, és rengeteg mindent kidobásra ítélt anyagokból készítünk el, a két kezünkkel. A férjemnek van egy vállalkozása. Karácsonyra vagy születésnapra mindig olyan dolgot kérek, ami a gazdasághoz kapcsolódik. Az egyik szülinapra komposztáló keretet kaptam, vagyis léceket, a legutóbbi születésnapomra pedig gazolást. Nagyon el voltunk maradva a karantén miatt a kerti munkákkal – 1,5, 4 és 7 éves fiaink vannak -, ami leginkább a gaz mennyiségében nyilvánult meg. Mivel nem bírtam volna behozni az elmaradást, azt kértem, hogy hívjunk segítséget. Az is előfordult már, hogy tanfolyamot kaptam ajándékba, így végeztem el az aranykalászos gazda képzést. A gyümölcsfákat ajándékba kaptuk 10. házassági évfordulónkra. Gyümölcsfa állományunk meghatározó részét a Tündérkertek program keretein belül őrzött régi magyar gyümölcsészet kiemelkedő fajtái alkotják. Az elfogyasztott élelmiszer legnagyobb részét magunk termeljük meg. Tartósítok, szárítok, fagyasztok, télen is van, mihez nyúlnunk. Visszafogott a fogyasztói magatartásunk, sokat tudunk spórolni a konyhapénzen is. Sokat jelent a támogatói háttér, de nem ebből áll össze. Szerencsések vagyunk abban, hogy a telekvásárláshoz, a házunk felépítéséhez mindkettőnk szüleitől segítséget kaptunk és el tudtunk indulni. Ez is hozzá tartozik, de nálunk minden újrahasznosított anyagokból van nagyrészt.

Gazdaságunk számára teljesen ismeretlen a növényvédő szerek világa. Növényeink egészségének megőrzését a megfelelő növénytársításokkal, ázalékok és főzetek kijuttatásával, a biodiverzitás fenntartásával segítjük. Teljes mértékben azonosulunk Dr. Gyulai Iván gondolatával: „A természetben senki sem ellenség, mindenki barát. Csak rá kell jönni, hogy miként, s hogyan…”

A gazdaság mellett három kisgyermeket neveltek… Hogy működik nálatok a munkamegosztás?

A gazdaságot én viszem, állandó családi összefogás eredményeként. A férjem a munkahelyén dolgozik hétfőtől péntekig, hétvégén segít. Mindig igyekszünk, hogy a gyerekeink mindkettőnkből ugyanannyit kapjanak, már jól belerázódtunk ebbe. Mivel folyamatosan fejlesztünk, hétfőtől hétfőig dolgozunk, de nagyon élvezzük!  A magaságyásásokat a három pici fiunkkal csináltunk, segítettek a festésben, tetőtől taplig festékesek lettek, de cseppet sem zavart. A férjemnek fontos, hogy boldog legyek, és látja a gyerekeken, hogy mennyire meg vannak telve értékekkel. Mi nem szoktunk tárgyakat ajándékozni egymásnak, nem vásárolunk játékokat, élményeket igyekszünk adni. Egy példa erre: legidősebb fiam nagyon szereti az Ezüstnyíl c. mesét. Ebben van egy farkaskutya, ő a kedvence. Felfedeztük, hogy a Mátrában szerveznek kutyafogat túrákat, születésnapjára megajándékoztuk ezzel az élménnyel. Körítettünk mellé egy mesét, hogy a kutyák Ezüstnyíl rokonai, és őket látogatjuk meg. Ilyen kis világunk van…

A 1,5 éves Bálint

A 7 éves Tamás és a 4 éves Balázs

Bámulatos, hogy a gyerekek és a gazdaság mellett arra is van energiád és igényed, hogy képezd magad.

Kerestem a tanulási lehetőségeket. Nálunk van egy olyan íratlan szabály, hogy amikor szükségem van énidőre, akkor elengednek a fiúk tanulni.  Van egy titkom, az a helyzet. A családom még nem tud róla…

Ha titok, nem árulhatjuk el az olvasóknak sem…

Felvételiztem a Szent István Egyetem kertészmérnöki szakára. Ez a nagy titkom.

Gratulálok! Biztosan benne maradhat az interjúban?

Igen. A hétvégén leültetem a férjemet az internet elé és megmutatom neki… Lassan úgy is kiderülne.

(Kár, hogy nem láthatom a pillanatot, a szerk.)

Alig várom, hogy tanulhassak, minél mélyebben beleáshassam magamat ebbe a világba, hazahozhassam, és átadhassam a tudást embereknek. Építő jellegű közösségek így tudnak kialakulni.

Tamás, Bogi férje, aki a cikkünkből fogja megtudni Bogi nagy titkát (kicsit izgulunk…)

A weboldalotokon láttam, mennyi mindent készítesz: aszalványokat, ételízesítőket, fürdősókat, bőrradírt, fürdőgolyót, fűszernövény szárítmányokat, fűszersót, fűszerolajat, gyógynövényes mézet, gyógykenőcsöket, hidegen sajtolt szappanokat, lekvárokat, befőtteket, szószokat… Felsorolni is nehéz.

Termelési rendszerünk körforgásának biztosítására és lehetőségeink maximális kihasználása érdekében létrehoztunk egy hulladékmentes műhelyt. A földeken megtermelt javainkat és azok minden részét felhasználjuk, így a körforgás melléktermék nélkül tartható fenn. Ki kellett tanulnom olyan eljárásokat, melyekkel a maradék anyagok felhasználhatók. Ha főzök egy ribizliszörpöt, a passzírozásból visszamaradt magot és gyümölcshúst kiszárítom, leőrlöm, és az őrleményt felhasználom natúr kozmetikumokhoz: fürdősóhoz, szappanhoz, bőrradírhoz. Nemrég, amikor bodzaszörpöt főztem, a virágokat kiszárítottam, és hideg eljárással szappant készítettem belőlük.

Értékesíteni is szeretnéd a termékeidet?

Ebben az évben még nincs értékesítés. Úgy döntöttünk, hogy ami a nagy családunk önellátásán kívül eső rész, azt felajánljuk rászoruló családoknak. Lesz majd webáruházunk. Egyedülálló webshopot tervezünk, folyamatosan változó kínálata lesz, igazodva a természethez, terméshez. Új fogyasztói magatartás kialakításához szeretnénk hozzájárulni, formálni a modern ember szemléletét. Fontos számomra a közösségépítés is. A Lélegző Liget projektünk közterületzöldítő közösségi program. A zöld hulladék átvevő rendszer Nyugaton már jól működik, nálunk még nincs nagy kultúrája, így ezt is támogatjuk üzemeltetőként. Környékünkön elsőként csatlakoztunk a SHAREWASTE nemzetközi rendszeréhez. Vállaltuk, hogy a hozzánk eljuttatott zöld hulladékot komposztáljuk, és a kész komposztot igény szerint visszaosztjuk. Minden olyan innovatív fejlesztést, ötletet, ami kapcsolódik ahhoz, amit mi képviselünk, igyekszünk felkarolni. Előadásokat is tartok. Nagyon hiszek a partnerségben, a közösség erejében. A világnak akkor lesz vége, ha egymásnak hátat fordítunk. Abban hiszek, ha az emberek megfogják egymás kezét, és segítik egymást az úton, így egyrészt sokkal könnyebb haladni, másrészt sokkal hosszabb utat lehet megtenni. 

Inspiráló, példaértékű a történetetek…

Én vagyok az élő példa arra vonatkozóan, hogy a változás lehetséges, hogy létezik más alternatíva, hogy mindenki gondolkodásán lehet alakítani. 

A családi gazdaság weboldala >>

Facebook oldal >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 + 17 =

hirdetés