Kertek éke a színpompás hortenzia. Árnyékban érzi jól magát, okos öntözéssel kékre színezhetők a virágai

A hortenzia változatos színben pompázó virágaival csodás éke lehet kertünk árnykos, félárnyékos részeinek. Az erős napfényt nem tolerálja, kiültetésnél ezért kerüljük azokat a helyeket, ahol közvetlen napsütés éri. A szélvédett helyet kedveli – kertben nevelve gyönyörű nagyra megnő.

Vízigényes növény, lehetőleg mindig legyen nedves a talaja, de a pangó vizet nem tűri, ezért a legjobb számára a csepegtető öntözés.

Télen elveszíti a leveleit, úgy tűnhet, hogy a bokor elpusztult, pedig a gyökere még él – erre érdemes figyelni! 5-10 fokos helyen ajánlott átteleltetni – télen is figyelni kell arra, hogy a földje ne száradjon ki teljesen. Szabadban is átteleltethető, alapos takarással, ha a gyökere mélyen a föld alatt van, nagy valószínűséggel tavasszal kihajt. Ha zárt helyen teleltetjük, s tavasszal megjelennek az első levélrügyei, tegyük világos helyre, s csak akkor ültessük ki a szabadba, ha a késői fagyok már nem fenyegetik. 

Minél mélyebbre nyúló, és vastagabb gyökerei vannak, annál több virágot bont. A laza, humuszban gazdag, savanyú kémhatású talajt kedveli.

A képek kattintva nyithatók meg nagy méretben

 

Kék hortenzia – hogyan?

Ahhoz, hogy a hortenzia kék virágokat bontson, a gyökerein keresztül alumíniumot kell a földből felvennie. Fontos, hogy a talaj kémhatása savas legyen. Lágy vízzel öntözzünk és minden öntözéskor juttassunk kb. egy liter vízbe kevert timsót a földbe. Jó megoldás az alacsony foszfortartalmú, magas káliumtartalmú műtrágya is a virágok színezéséhez.

 

hirdetés
1 válasz
  1. Tóth Ferencné
    Tóth Ferencné says:

    Az a kérdésem hogy télire a virágait le kell e vágni ? A metszése is érdekelne ugyais van egy csodaszép nagy bokrom mennyire vágjam vissza? Vagy vissza se kell metszeni?

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + nyolc =

hirdetés