Így készíthetünk színes gombkekszeket!

Finom keksz, kreatív gasztroajándék; a gyerkőcöket is bevonhatjuk a készítési folyamatba.

Elkészítés: 20 perc Sütés: 15 perc Adag: 40 db

Hozzávalók

3/4 csésze lágy vaj

1 csésze porcukor

1 tojás

1 teáskanál vaníliakivonat (vagy 1 tasak vaníliás cukor)

2,5 csésze finomliszt

1/4 teáskanál só

1/4 teáskanál őrölt kardamom (helyettesíthető őrölt gyömbérrel, mézes fűszerrel)

Ha színes gombkekszeket szeretnénk, tetszőleges színű ételszínezékkel – a csomagoláson feltüntetett adagolás szerint – színezhetjük a tésztát

Elkészítése

Tegyük egy nagy keverőtálba a vajat és a cukrot; konyhai mixerrel, vagy kézi habverővel keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliát.

A lisztet szitáljuk egy másik edénybe, hozzáadva a sót, a fűszert, majd apránként a fűszeres-sós lisztet keverjük hozzá a tojásos-vajas részhez. Addig keverjük, amíg sima, fényes nem lesz a tészta. Ha kész, a tésztát fóliába csomagolva tegyük 1-2 órára a hűtőbe.

Hűtés után alaposan lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát nagyjából fél centi vékonyra, és nagyobb gombméretű kerek sütemény kiszúróval (vagy pálinkás pohárral) szúrjuk ki a gombformákat, és helyezzük a zsírpapírral bélelt sütőlapra.

A sütiket szegélyezzük egy kisebb kiszúróval (üdítős palack szája tökéletesen megfelelő), a gomblyukakat pedig hurkapálcával alakítsuk ki.

gombkeksz

A tésztát előmelegített sütőben 180-as hőfokon 5-8 percig süssük (gyorsan megbarnul, figyeljünk a sütési időre!).

A kekszeket a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert melegen könnyen deformálódnak, törnek.

Csokimázzal is bevonhatók.

Ha ajándéknak szánjuk, a gombkekszeket fűzzük össze egy szép szalaggal vagy raffiával.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =

hirdetés