Így készíthetünk színes gombkekszeket!
Finom keksz, kreatív gasztroajándék; a gyerkőcöket is bevonhatjuk a készítési folyamatba.
Elkészítés: 20 perc Sütés: 15 perc Adag: 40 db
Hozzávalók
3/4 csésze lágy vaj
1 csésze porcukor
1 tojás
1 teáskanál vaníliakivonat (vagy 1 tasak vaníliás cukor)
2,5 csésze finomliszt
1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt kardamom (helyettesíthető őrölt gyömbérrel, mézes fűszerrel)
Ha színes gombkekszeket szeretnénk, tetszőleges színű ételszínezékkel – a csomagoláson feltüntetett adagolás szerint – színezhetjük a tésztát
Elkészítése
Tegyük egy nagy keverőtálba a vajat és a cukrot; konyhai mixerrel, vagy kézi habverővel keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliát.
A lisztet szitáljuk egy másik edénybe, hozzáadva a sót, a fűszert, majd apránként a fűszeres-sós lisztet keverjük hozzá a tojásos-vajas részhez. Addig keverjük, amíg sima, fényes nem lesz a tészta. Ha kész, a tésztát fóliába csomagolva tegyük 1-2 órára a hűtőbe.
Hűtés után alaposan lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát nagyjából fél centi vékonyra, és nagyobb gombméretű kerek sütemény kiszúróval (vagy pálinkás pohárral) szúrjuk ki a gombformákat, és helyezzük a zsírpapírral bélelt sütőlapra.
A sütiket szegélyezzük egy kisebb kiszúróval (üdítős palack szája tökéletesen megfelelő), a gomblyukakat pedig hurkapálcával alakítsuk ki.
A tésztát előmelegített sütőben 180-as hőfokon 5-8 percig süssük (gyorsan megbarnul, figyeljünk a sütési időre!).
A kekszeket a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert melegen könnyen deformálódnak, törnek.
Csokimázzal is bevonhatók.
Ha ajándéknak szánjuk, a gombkekszeket fűzzük össze egy szép szalaggal vagy raffiával.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.