Omlós gesztenyés cukormentesen
Ez a süti ízvilágában és állagában is nagyon emlékeztet a gesztenyés hókiflire, cukormentes változatban készítettük el (csak a szóráshoz használtunk szőlőcukrot), továbbá csökkentett mennyiségű zsiradék került bele. Cukorral is elkészíthető – ez esetben porcukrot kell hozzáadni a tésztához édesítő helyett.
Hozzávalók egy nagy tepsire való mennyiséghez
20 dkg finomliszt
7 dkg felkockázott hideg vaj
4 evőkanál görög joghurt
1 tojás (XL méret) vagy két kisebb
3-5 dkg édesítőszer (Xilit, Eritrit) – aki édesen szereti tehet bele többet (porcukorból is)
csipetnyi só
Töltelékhez
25 dkg natúr, cukormentes gesztenyemassza
1 ek rumaroma
4 ek Eritrit (vagy más alternatív édesítőszer)
Szóráshoz szőlőcukor
A tészta hozzávalóit keverőgépben állítottuk össze. Azonnal süthető, pihentetést nem igényel.
A ruganyos tésztát enyhén lisztezett felületen kb. fél centi vastagságúra nyújtottuk.
A tölteléket egyenletesen szétosztottuk a tészta teljes felületén, késsel elsimítottuk, a tésztát szorosan feltekertük.
A kapott hengerből éles késsel vékony (fél-egy centi) szeleteket vágtunk. Az így kapott tekercseket félhold alakúra formáltuk. (Tekercsként is megsüthető természetesen.)
Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsül (légkeverő módban sütöttük).
Még melegen szőlőcukorban forgattuk meg.
Zárt dobozban tárolható.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.