Életünk. Díjazták a legjobb képírókat, mutatjuk a kedvenceinket. A 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás november közepéig látogatható a Capa Központban

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázat legjobb pályaműveiből nyílik tárlat Budapesten, a 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás szeptember 9. és november 15. között tekinthető meg a Capa Központban. A kiállítás a nyitónapon, szeptember 9-én ingyenesen látogatható.

A 38. Magyar Sajtófotó Pályázatra 267 fotográfus által 2488 pályamű érkezett be. A fotóriporterek munkáin keresztül újra láthatjuk, felidézhetjük az előző esztendő legfontosabb politikai eseményeit, szomorú és vidám történéseit, az egyre nagyobb hangsúllyal jelentkező globális és helyi környezeti változásokat. Felidézhetjük a kiemelkedő sportversenyeket, eredményeket, visszaidézhetjük a legemlékezetesebb kulturális rendezvényeket és újra szembesülünk a sokszor elszomorító, megoldatlan társadalmi problémákkal, vagy éppen örülhetünk annak, ha a képek a helyzet javulásáról számolnak be.

– A 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás szerepe az emlékezés és emlékeztetés szempontjából most még nagyobb a korábbiaknál. Hiszen az elmúlt hónapokban, a világjárvány kitörése óta, alaposan megváltozott az életünk, és megváltozott a dolgok jelentése és jelentősége. Új fogalmakkal ismerkedtünk meg, és azok az életünk részévé váltak. A vesztegzár többé nem csak egy furcsa, nehezen értelmezhető szó egy Rejtő-regény címében, hanem a mindennapi valóságunk. A koronavírusról annyit mindenképp megtanultunk, hogy valami, ami hosszú időre megváltoztatja az életünket.
A Capa Központban, a sajtófotó kiállításon látható nagydíjas képsorozatok, Hajdú D. András és Kovács Bea munkái, vagy Ajpek Orsolya képriportja a Hableány tragédiájáról, Mohai Balázs és Urbán Ádám koncert- illetve cirkuszfotói – amelyek mostanában el sem készülhetnének –, nem csak a sokszor szomorú, néha vidám és időnként felemelő eseményekre, történésekre emlékeztetnek, hanem arra is, hogy nem is olyan régen volt egy normális életünk – olvasható a sajtóközleményben.

André Kertész-nagydíj

A legjobb emberközpontú, dokumentarista fotók számára létrehozott Mindennapi élet kategóriában Kovács Beát díjazták, az Éber kóma című képsorozatáért.

A képsorozat hátteréről: Balkovics Sándor és felesége, Márti, 2017. júniusától ápolja otthon lányukat, Sárit, akit 2016. július 4-én gázolt el a zebrán egy sofőr. A lány azóta éberkómában van, ami állandósult vegetatív állapot stabil keringéssel. Szeme nyitva, de kapcsolat nem teremthető vele. A baleset után 10 agyműtéten esett át, de állapota fokozatosan romlik. Koponyájában nő az agyi nyomás, de az orvosok már nem tudnak a lányért többet tenni. Sári szüleinek naponta kell megküzdenie a reménytelenséggel, és azzal, hogy az életfunkciók fenntartását szolgáló kezeléseket Sári rosszul viseli. A fizikai és lelki teherbíróképességét próbára tevő mindennapokban sikerült olyan kreatív elfoglaltságot találniuk, amely kikapcsolódást biztosít, erőt nyerve ezzel a monoton és megterhelő mindennapokhoz. Magyarországon kb. 12 000 szülő ápolja otthon tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos családtagját. Az ápolt sorsa szempontjából fontos az ágyát körülvevők érzelmi gazdagsága, fizikai és lelki teherbíró képessége.

Fotó: Kovács Bea / Magyar Sajtófotó, Mindennapi élet kategória

 

Escher Károly-díj

A Magyarországon készült legjobb hírkép kategória 1. helyezettje Dombóvári Tamás Részvét c. felvétele. A felvételen egy koreai nő látható, egy szál fehér rózsával fejezi ki részvétét a Hableány hajóbaleset áldozatainak a Margit-hídon.
 

Fotó: Dombóvári Tamás / Magyar Sajtófotó, Hír kategória

 

Fenntarthatósági díj (2020-ban alapított, új kategória

A kategória győztese Ladjánszki Máté, a Városi természet című képsorozatáért
 

Fotó: Ladjánszki Máté / Magyar Sajtófotó. Flower Tower névre keresztelt épületet Edouard François építette 2004-ben

 
– Az ember környezetét a kezdetektől meghatározzák a növények, bokrok, fák, hiszen az Éden Kert szolgált az első emberpár otthonául. Nem véletlen, hogy a kertek, parkok, erdők manapság is az elvonulás, pihenés és feltöltődés helyszínei. Sajnálatos módon a városiasodás nagy mértékben kiszorította a zöld területeket az ember életteréből. Európai nagyvárosokat kerestem fel, ahol a természet és a város kapcsolatát vizsgáltam, illetve az ember által épített „természetet”. Néhol nagyon ötletes megoldásokkal találkoztam, hogy hogyan lehet visszacsempészni egy kis természetet a betondzsungelbe, de sajnos még kevés az ilyen innovatív példa Európa-szerte. Én viszont bizakodó vagyok és remélem, hogy a jövőben még több környezettudatos építészeti megoldás fog megvalósulni – írja Ladjánszki Máté.
 

Kedvenceink, a teljesség igénye nélkül

Karácsonyvárás

A tízgyermekes Majtényi-család készülődik a karácsonyra kétszobás, szombathelyi lakásukban. Gábor, a legidősebb, már elköltözött. A másodszülött, Vivien, korábban a Viktóriában rúgta a bőrt. Még itthon lakik, állandó éjszakás, ezért nappal alszik. A 17 éves Szandra a legjobb tanuló mind közül, Dodó focizik, Petra az SZKKA-ban kézilabdázik, szélső poszton. András tíz éves, Péter nyolc, Gabriella hét, ő szeptemberben kezdi az iskolát. A kép elkészültéhez a 4 gyertya adta a fényt

Fotó: Nagy Jácint / Magyar Sajtófotó, Mindennapi élet kategória

 

Kavicsok

Az elfeledett Kavicsos-tó pici szigetei.

Fotó: Csudai Sándor / Magyar Sajtófotó, Művészet kategória

 

A szennyezés művészete – A növekedés rejtett költségei

Az év minden napján dolgozik a buldózer az aluminiumgyártásból származó mérgező hulladékot körülzáró gát mentén, hogy megelőzzék a szivárgást és az esetleges gát áttörését. A felvétel Spanyolországban készült, helyszín: San Cibrao, Galícia

 

Fotó: Radisics Milan / Magyar Sajtófotó, Természet és Tudomány kategória

A díjazott pályaművek a 38.sajto-foto.hu weboldalon láthatók

 

A fotókiállítás helyszínén, a Capa Központban megvásárolható a legjobb pályaműveket tartalmazó évkönyv. A sajtófotókat a következő hónapokban máshol is bemutatják, először Gödöllőn lesz látható szeptember 12-től.

 

Nyitókép: © Hajdú D. András/Magyar Sajtófotó – a 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás nagydíjasa Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában

A sajtónagydíjas képsorozat hátteréről írja a fotográfus: nyolc évvel ezelőtt robbant a sajtóban, hogy a festői környezetben fekvő nagybányán a cigányságot fallal választotta el a helyi önkormányzat a város többi részétől. Az alpolgármester szerint sok a bűncselekmény a környéken, egészségtelen a hely, jogvédők szerint azonban a város elkülöníti a lakókat, ami miatt még a román állam is vizsgálatot indított. A polgármester szerint a fal, amit ők kommunikációs szempontból csak kerítésnek hívnak a megoldás az eldurvult helyzetre. Emellett a családok helyzetének végleges megoldását és jobbátételét 2013-ra ígérte. Azóta eltelt hét év, így újra visszamentem továbbfotózni a sorozatot, amelyből kiderül, hogy a fal, és városvezetés további törekvései zsákutcának bizonyultak.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + tizenhárom =

hirdetés