Feleséged története. Ha már nem leszek, talán észreveszel. Könyvajánló

A Feleséged története egy olyan monológ, amit soha nem akarnál végighallgatni a másiktól, és ha benned indulna el, akkor mindent megtennél, hogy elcsendesítsd magadban. Pedig érdemes lenne már az első nagy levegővételnél odafigyelni. Hogy elmondhassa, hogy elmondhasd. És akkor elindulhat egy párbeszéd. Kettőtökön múlik.

Pfliegel Dóra szakács, újságíró, exfeleség. Két kislányával él Budapesten. Regényében egy zátonyra futott házasság történetét írja meg, a feleség szemszögéből. Végigkísérhetjük, hogyan jutott el a nehéz döntésig, a válásig. A regény nem a fantázia műve, a főhős, Dédé Dóra legjobb barátnője.

– Dédé kért arra, hogy a naplójából kiindulva írjam meg a történetüket. Egyébként azt nem lehet elvitatni, hogy szerelem volt kettejük között. Mátét és Dédét elnézve az embernek az volt az érzése, hogy örökké együtt maradnak. Látszólag minden jól működött közöttük. Látszólag. Én ezt most Dédé szemszögéből látom, és nyilván elfogult vagyok, csak így tudom bemutatni a történetet, ami szilánkokból, apró részletekből áll. Hiszen valami eltörött. (…)

Ez a történet mindazoknak szól, akik házasok, de félnek, mert érzik, hogy valami elromlott, erről azonban nem vesznek tudomást. Azoknak is szól, akik már meginogtak, de még nem tudják, mit lépjenek. És azoknak is, akik már eldöntötték, de még nem mernek lépni, vagy akik már túl vannak egy váláson. Senkit nem szeretnék válásra biztatni. Ez csak egy történet. De mint minden történetben, ebben is magadra ismerhetsz. És talán segítségedre lehet, hogy helyére kerüljön egy-egy darabka és felépülhessen valami új. Talán éppen te magad – írja a regény előszavában a szerző.

Részletek a könyvből

„Már egy éve együtt voltak, és mivel fél év után Dédé a férfihoz költözött, kapcsolatuk hamar intenzívvé vált.”

„Fél évet töltöttek külön. Az első néhány hetet az öngyilkosság gondolata árnyékolta be.”

„Többé ne tévedjünk el! – kérte a lány. – Te vagy az otthonom – válaszolta a férfi.”

„A három templomból a legpuritánabbat választották.”

„Tudta, ennek a férfinak akár egy focicsapatnyi gyereket is szülne.”

„…a tiéd vagyok, te vigyázol rám. Aztán ezek a pillanatok a gyermekek érkezésével lassan eltűntek.”

„…Máté többet ivott, mint előtte…”

„…este, amikor a lányok már alszanak, és Dédé éppen a szeretőjével csetel a kanapén összekuporodva, Máté a vörösbor mögül nézi őt.”

„Az étkezőasztalnál ülnek. A férj előtt whiskey. Dédé előtt sör. A gyerekek bent alszanak. A férje könnyek nélkül, hangosan sír. Dédé könnyekkel, hangtalanul.”

„Mindenkinek. Jobb. Lesz. Így.”

„Zajlik a válási procedúra. A második békítő tárgyalásra hívták be őket.”

Vajon, ha visszagondol az elmúlt évekre, megtalálhatja azt a pillanatot, amikor minden eltörött? Vagy olyan lehet, a romlás, mint a málló vakolat? Ideig-óráig helyrepofozható, aztán egy váratlan pillanatban lehullik, és láthatóvá válnak a repedések?

Dédé beleszeret egyetemi tanárába, Mátéba. Az érzés kölcsönös. Hamarosan össze is költöznek, gyermekeik lesznek, és boldogan élhetnének, amíg… De vajon ennyi elég? Pfliegel Dóra története egy mindent elsöprő szerelem beteljesülése, kálváriája és bukása. Ha egyszer elveszítjük a bizalmat, újraépíthetjük még a régi kapcsolatunkat, visszakaphatjuk az egykori szerelmet? Vagy van az a pillanat, amikor más irányt vesz az életünk? És mi történik akkor, ha megjelenik a harmadik? A regény elemi erővel mutatja be egy fiatal nő belső vívódásait. Vajon pontosan megláthatjuk, hogy hol hibáztuk el? Történet egy öröknek hitt házasság szétbombázásáról, megcsalásról, szégyenről, bűnről és bűntudatról.

Kiadó: Athenaeum Kiadó 2018, 200 oldal, ISBN: 9789632938271

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 4 =

hirdetés