Földieper: érzékeinkre is ható, egészséges bogyós gyümölcs
A földieper első tavaszi gyümölcseink egyike. Sokunkban talán fel sem merül, hogy fogyasztása – a vitaminbevitelen túl – mennyi jótékony hatást fejt ki szervezetünkre.
Az eper nem csak lédús és zamatos, de – az E-vitamin mellett – egy csészényi adagjában, mely csupán 50 kilokalória, akár 100 mg C-vitamint is tartalmazhat. Kiváló szomjoltó, mellette a jóllakottság érzését is kelti. Vértisztító hatása segíti a méreg- és salakanyagok, továbbá a felesleges zsír lebontását. Az eperkúrát végzőknek fontos tudni, hogy a gyümölcs intenzív sóoldó hatása miatt kiütések jelentkezhetnek. Ezek a tisztító folyamat végén maguktól elmúlnak.
A gyümölcsök, de legfőképp a bogyós termésűek, a természet legjobb antioxidáns-forrásai. Az eper élénkpiros színét az antioxidáns és gyulladásgátló hatású antociánoknak köszönheti.
Bőrbe dörzsölve megszabadít az elhalt hámsejtektől. Napozás előtt véd az ultraibolya sugárzástól, utána pedig hűsítően hat a kipirosodott bőrre.
Élettani hatások
Méregtelenít és fogyaszt, jótékony hatással van az emésztésre, enyhíti a vesebántalmakat, láz- és fájdalomcsillapító. Fogyasztása ajánlott pajzsmirigy-rendellenességek, reumatikus fájdalmak esetén, segít a tüdőgyulladás legyőzésében, csökkenti a szívbetegségek és az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát. Külsőleg pedig: szépít, jó hatással van a pattanásos és a napégette bőrre.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.