Mediterrán fűszerolaj fokhagymával, petrezselyemmel. Salátákba, sültekhez, pirítósra, friss kenyérre
Mediterrán a javából! Tengerparti országok jobb éttermeiben ingyen kínálják friss, ropogós fehér kenyér mellé előételként. Felhasználható sültekhez, halételekhez, dresszingként friss saláták ízesítéséhez, pirítóst ízesíthetünk vele pár csepp citromlével, héjában sült burgonya vagy lángos mellé is kínálhatjuk.
Finom és rendkívül egészséges, gyógyhatású fűszerolaj, hiszen bőségesen tartalmaz friss fokhagymát, petrezselyemzöldet, melyek önmagukban is jótékony élettani hatással bírnak.
Az olívaolaj is kedvezően hat a szervezet élettani funkcióira, igazi nyomelem-, ásványi anyag- és vitaminbomba, ami ráadásul ízletes és pofonegyszerűen elkészíthető. Érdemes rendszeresen beiktatni az étrendbe. Az alap – autentikus – változat kizárólag petrezselyemzöld és fokhagyma hozzáadásával készül, de kísérletezhetünk a fűszerezéssel, ízesítéssel.
Hozzávalók csészényi – 250 ml – mennyiséghez
2 dl extra szűz olívaolaj
1 nagy csokor petrezselyemzöld apróra vágva (a szárát is belevághatjuk)
5-8 gerezd zúzott v. reszelt fokhagyma (ne spóroljunk vele!)
(a fűszerezésével bátran kísérletezhetünk, a lényeg, hogy friss fűszernövényeket használjunk, így lesz igazán finom, karakteres az íze. Petrezselyemzöld helyett használhatunk bazsalikomot is)
egy alaposan megmosott citrom héja reszelve (elhagyható)
kevés fekete bors (ízlés szerint)
só (ízlés szerint)
frissen facsart citrom (közvetlenül fogyasztás előtt)
Elkészítés
A hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd szobahőmérsékleten hagyjuk az ízeket összeérni. Nem érdemes egyszerre túl nagy adagot készíteni belőle, fogyasztás előtt egy nappal villámgyorsan elkészíthető belőle annyi, amennyi elfogy.
A fotókon látható fűszerolajat egy horvát étteremben fotóztuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.