Értékes tavaszi gyógynövényünk, a medvehagyma. Receptek
A medvehagyma (Allium ursinum) az amarilliszfélék családjába tartozik; nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, de kedvelik a vaddisznók is. Kígyóhagymának, vadfokhagymának is hívják. Európa szerte megtalálható, kora tavasztól április végéig, május elejéig gyűjthető.
Vigyázat, a medvehagyma hasonlít a mérgező gyöngyvirág és az őszi kikerics leveleire!
Évelő növény. Hagymái két hegyes, átlagosan 15 centis tőlevelet hoznak, a levél szélessége elérheti a 4-5 centit. A medvehagyma könnyen összekeverhető a gyöngyvirág és az őszi kikerics leveleivel; s mivel a gyöngyvirág és a kikerics is mérgező, ezek fogyasztása végzetes lehet, nagy körültekintést igényel a medvehagyma gyűjtése. A medvehagyma illata hasonló a fokhagymáéhoz – gyűjtés közben ez is a segítségünkre lehet. Az árnyas erdőkben érzi jól magát. Áprilisban kezd virágozni, a levele még ekkor is felhasználható, de ekkorra már veszít az aromájából (kesernyés lesz az íze), ezért virágzás előtt érdemes begyűjteni.
Magyarországon kiemelt lelőhely a Zselic és a Mecsek – itt tömegesen fordul elő -, Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin kiterjedt medvehagymamezők találhatók.
Felhasználása, gyógyhatásai
Sokféleképpen felhasználható ételek ízesítéséhez: fogyaszthatjuk nyersen, aprítva szendvicsben, vagy salátákhoz keverve. Nagyon jó ízt ad a leveseknek, a burgonyás ételeknek. Krémleves is főzhető belőle (burgonya, hagyma, fokhagyma, tejszín hozzáadásával).
Medvehagyma pesztót is készíthetünk olíva olaj, parmezán sajttal, fenyőmaggal, sóval összeturmixolva.
Megmosva, felaprítva, kis adagokban le is fagyaszthatjuk – felengedve sötétebb és összeesik, de hatóanyagának jelentős részét a fagyasztással megőrzi.
A medvehagyma segít a gyomorbántalmak enyhítésében, jó hatással van a bélflórára – a hasmenés és a szorulás egyaránt enyhíthető vele -, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vért, a vesét, vízhajtó hatású. Jó hatással van az idegrendszerre is. Véralvadásgátló szerekkel együtt ugyanakkor ne fogyasszuk, műtét előtt sem ajánlott, mivel a vérzés kockázatát fokozza.
Medvehagymás párna
Hozzávalók
Leveles tészta
egy csokor medvehagyma apróra vágva
5 dkg szeletelt sonka
5 dkg reszelt trappista sajt
natúr krémsajt
tojás a kenéshez
Elkészítés
A leveles tésztát egyforma téglalap vagy háromszög formára vágjuk. A lapokat megkenjük sajtkrémmel, ráhelyezünk egy szelet sonkát, 2 teáskanál apróra vágott medvehagymát, reszelt sajtot és egy másik téglalap vagy háromszög formájú leveles tésztával betakarjuk. A széleket villával lenyomkodjuk. A tetejét megkenjük tojással és sütőben aranybarnára sütjük.
A tölteléket variálhatjuk, a tetejére szórhatunk len- vagy szezámmagot, tökmagot, akár sajtot is. Gyorsan elkészül, biztos siker.
Nyitókép: Judith
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.