Házi sajt sütéshez, grillezéshez
Többféle házi trappista sajt receptje kering az interneten, egyes változatokban tojás is szerepel az összetevők között. Ági tojásmentes receptjét ismertetjük – remekül passzol a grillezett zöldségekhez, hiszen ez a készítmény is süthető, trappista jellegű grillsajt.
Minden sajt süthető, csak nem mindegyik tartja meg a formáját, ez a sajt olvadási tulajdonságától függ. A sajt olvadékonyságát elsősorban a benne lévő vízmennyiség határozza meg. A nagy víz tartalmú lágy sajtok lényegesen gyorsabban olvadnak, mint a nagyon kemény sajtok. A sajt kora is lényegi meghatározó – írja Ági. A fiatal sajt gyorsan reagál a hőre, míg egy nagyon öreg sajt, alkalmatlan a sütésre, szétfolyik és kiválik a zsír belőle. Ági ezt a sajtot kifejezetten sütéshez ajánlja, kifejezetten erre a célra kísérletezte ki.
Hozzávalók
1 liter 2,8 %-os tej (bolti, de nem tartós)
500 g túró
60 g teavaj
1 mk szódabikarbóna
1 tk tengerisó
Elkészítés
A hideg tejet öntsük lábasba, tegyük bele a hideg, darabos túrót és keverjük jól össze. Forraljuk fel, zárjuk el a tüzet, és hagyjuk pihenni 20 percig a masszát. Ez idő alatt a fehérje kicsapódik, szép sárgás, átlátszó savó képződik. Sűrű szövésű szűrőn szűrjük le a túrós masszát. (A savót nem kell kiönteni, hűtve italként elfogyaszthatjuk.)
A töretet tegyük egy másik, tiszta lábasba, adjuk hozzá a vajat, a sót és a szódabikarbónát. Közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett kb. 10 percig főzzük (van, hogy ennél kevesebb idő is elég). Nem kell tovább főzni, ha a massza összeállt, nyúlós, s elválik az edény falától.
Simítsuk a meleg masszát kerek tortaformába kb. 1 centi vastagon, tömörítsük, nyomkodjuk le kanállal. Miután kihűlt Amikor kihűlt, borítsuk sütőpapírra, szeleteljük fel, akár a tortát. Hagyjuk szikkadni a cikkelyeket egy napig hűtőben vagy kellően hűvös helyen. Fél nap elteltével fordítsuk meg a szeleteket, hogy mindkét oldaluk kiszáradjon, ez a sütés szempontjából lényeges.
A sütés
Serpenyőben 2-3 evőkanál olajat forrósítsunk fel, és a sajtszeleteket a forró olajban süssük meg – 2-3 perc után forgassuk meg a sajtokat.
Süthetünk hozzá paradicsomot, sütéshez ideális a kecskecsöcsű nevű, vastag húsú paradicsom. Ági rukkolával tálalta.
Recept, fotó: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.