Házi sajt sütéshez, grillezéshez

hirdetés

hirdetés

Többféle házi trappista sajt receptje kering az interneten, egyes változatokban tojás is szerepel az összetevők között. Ági tojásmentes receptjét ismertetjük – remekül passzol a grillezett zöldségekhez, hiszen ez a készítmény is süthető, trappista jellegű grillsajt.

Minden sajt süthető, csak nem mindegyik tartja meg a formáját, ez a sajt olvadási tulajdonságától függ. A sajt olvadékonyságát elsősorban a benne lévő vízmennyiség határozza meg. A nagy víz tartalmú lágy sajtok lényegesen gyorsabban olvadnak, mint a nagyon kemény sajtok. A sajt kora is lényegi meghatározó – írja Ági. A fiatal sajt gyorsan reagál a hőre, míg egy nagyon öreg sajt, alkalmatlan a sütésre, szétfolyik és kiválik a zsír belőle. Ági ezt a sajtot kifejezetten sütéshez ajánlja, kifejezetten erre a célra kísérletezte ki.

Hozzávalók

1 liter 2,8 %-os tej (bolti, de nem tartós)

500 g túró

60 g teavaj

1 mk szódabikarbóna

1 tk tengerisó

Elkészítés

A hideg tejet öntsük lábasba, tegyük bele a hideg, darabos túrót és keverjük jól össze. Forraljuk fel, zárjuk el a tüzet, és hagyjuk pihenni 20 percig a masszát. Ez idő alatt a fehérje kicsapódik, szép sárgás, átlátszó savó képződik. Sűrű szövésű szűrőn szűrjük le a túrós masszát. (A savót nem kell kiönteni, hűtve italként elfogyaszthatjuk.)

A töretet tegyük egy másik, tiszta lábasba, adjuk hozzá a vajat, a sót és a szódabikarbónát. Közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett kb. 10 percig főzzük (van, hogy ennél kevesebb idő is elég). Nem kell tovább főzni, ha a massza összeállt, nyúlós, s elválik az edény falától.

Simítsuk a meleg masszát kerek tortaformába kb. 1 centi vastagon, tömörítsük, nyomkodjuk le kanállal. Miután kihűlt Amikor kihűlt, borítsuk sütőpapírra, szeleteljük fel, akár a tortát. Hagyjuk szikkadni a cikkelyeket egy napig hűtőben vagy kellően hűvös helyen. Fél nap elteltével fordítsuk meg a szeleteket, hogy mindkét oldaluk kiszáradjon, ez a sütés szempontjából lényeges.

A sütés

Serpenyőben 2-3 evőkanál olajat forrósítsunk fel, és a sajtszeleteket a forró olajban süssük meg – 2-3 perc után forgassuk meg a sajtokat.

Süthetünk hozzá paradicsomot, sütéshez ideális a kecskecsöcsű nevű, vastag húsú paradicsom. Ági rukkolával tálalta.

Recept, fotó: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan >>

 

Diós-fokhagymás sült Camembert medvehagymával

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás