Fűszeres diólikőr zöld dióból
Külön cikkben ismertettük, hogyan készíthető lekvár, befőtt zöld dióból, ezúttal a fűszeres likőr receptjét tesszük közzé. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
25-30 dkg zöld dió
10-15 db szegfűbors
4-5 db csillagánizs (elhagyható)
4-5 fahéj rúd
35-40 dkg kristálycukor
1 liter gyümölcspálinka (vodkából is elkészíthető)
Elkészítés
Mossuk meg a zöld diót, majd éles késsel vágjuk ketté, esetleg negyedeljük. (Használjunk gumikesztyűt, különben napokig zöld lesz a kezünk…) A diót szórjuk egy közepes befőttes üvegbe. Adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot, végül öntsük hozzá az alkoholt. Zárjuk le az üveget a fedelével. Az első napokban rázogassuk, de különösebb teendőnk nem lesz vele: hűvös, sötét helyen hónapokig hagyjuk a szeszben ázni a diót és a fűszereket, jól összeérnek az ízei. Végül szűrjük le és adagoljuk díszes kis üvegekbe. Karácsonykor már fogyasztható.
A fotón látható likőr 2013. nyarán készült. Most, hogy ismét szüreteltem lekvárhoz zöld diót, eszembe jutott, hogy megfeledkeztem a tavalyi likőrről. A dió egy évig ázott a pálinkában. A végeredmény nagyon különleges: kissé keserű, fűszeres likőr, nyomokban emlékeztet az unikumra. Érdemes kipróbálni!

Alapító-főszerkesztő
Több mint két évtizedet töltöttem az írott média világában újságíróként, szerkesztőként. 2006-2012 között leginkább építészeti szakújságíróként, PR-szakemberként voltam aktív, szakmai kiadványok és rendezvények létrejöttében közreműködtem.
Az eletszepitok.hu online életmód magazint 2013-ban hoztam létre.
2018-ban visszatértem eredeti hivatásomhoz: gyermekjóléti alapellátás keretében általános és középiskolásokkal foglalkozom. Prevenciós, edukációs foglalkozásokat tartok, érdeklődésem középpontjában az élménypedagógia, a tanulásmódszertan, a pályaorientáció, a szociális kompetenciafejlesztés és készségfejlesztés áll.
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán diplomáztam, majd az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végeztem el felsőfokú szakképzést. A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetében szereztem mesterdiplomát.