Fűszeres diólikőr zöld dióból
Külön cikkben ismertettük, hogyan készíthető lekvár, befőtt zöld dióból, ezúttal a fűszeres likőr receptjét tesszük közzé. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
25-30 dkg zöld dió
10-15 db szegfűbors
4-5 db csillagánizs (elhagyható)
4-5 fahéj rúd
35-40 dkg kristálycukor
1 liter gyümölcspálinka (vodkából is elkészíthető)
Elkészítés
Mossuk meg a zöld diót, majd éles késsel vágjuk ketté, esetleg negyedeljük. (Használjunk gumikesztyűt, különben napokig zöld lesz a kezünk…) A diót szórjuk egy közepes befőttes üvegbe. Adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot, végül öntsük hozzá az alkoholt. Zárjuk le az üveget a fedelével. Az első napokban rázogassuk, de különösebb teendőnk nem lesz vele: hűvös, sötét helyen hónapokig hagyjuk a szeszben ázni a diót és a fűszereket, jól összeérnek az ízei. Végül szűrjük le és adagoljuk díszes kis üvegekbe. Karácsonykor már fogyasztható.
A fotón látható likőr 2013. nyarán készült. Most, hogy ismét szüreteltem lekvárhoz zöld diót, eszembe jutott, hogy megfeledkeztem a tavalyi likőrről. A dió egy évig ázott a pálinkában. A végeredmény nagyon különleges: kissé keserű, fűszeres likőr, nyomokban emlékeztet az unikumra. Érdemes kipróbálni!
Alapító-főszerkesztő
Több mint húsz évet töltöttem az írott média világában újságíróként, szerkesztőként. Szerettem volna kimaradni a nagy médiaátrendeződésből, részben ezért hoztam létre ezt a független felületet. Hét és fél év telt el magazin indulása óta. Kitartó munka, elköteleződés eredménye, család, munka mellett, szabadidőnk terhére gondozzuk. Hálás vagyok mindazoknak, akik részt vállalnak benne.
Képesítéseim: szociális munkás, intézményi kommunikátor, újságíró, kiadványszerkesztő. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet végzős MA-hallgatója vagyok, TDK kutatási területem az iskolai mentálhigiéné.
Ide írhatod a véleményed!
Want to join the discussion?Feel free to contribute!