Fűszeres diólikőr zöld dióból

Diólikőr

Külön cikkben ismertettük, hogyan készíthető lekvár, befőtt zöld dióbólezúttal a fűszeres likőr receptjét tesszük közzé. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók

25-30 dkg zöld dió

10-15 db szegfűbors

4-5 db csillagánizs (elhagyható)

4-5 fahéj rúd

35-40 dkg kristálycukor

1 liter gyümölcspálinka (vodkából is elkészíthető)

Elkészítés

Mossuk meg a zöld diót, majd éles késsel vágjuk ketté, esetleg negyedeljük. (Használjunk gumikesztyűt, különben napokig zöld lesz a kezünk…) A diót szórjuk egy közepes befőttes üvegbe. Adjuk hozzá a fűszereket, a cukrot, végül öntsük hozzá az alkoholt. Zárjuk le az üveget a fedelével. Az első napokban rázogassuk, de különösebb teendőnk nem lesz vele: hűvös, sötét helyen hónapokig hagyjuk a szeszben ázni a diót és a fűszereket, jól összeérnek az ízei. Végül szűrjük le és adagoljuk díszes kis üvegekbe. Karácsonykor már fogyasztható.

A fotón látható likőr 2013. nyarán készült. Most, hogy ismét szüreteltem lekvárhoz zöld diót, eszembe jutott, hogy megfeledkeztem a tavalyi likőrről. A dió egy évig ázott a pálinkában. A végeredmény nagyon különleges: kissé keserű, fűszeres likőr, nyomokban emlékeztet az unikumra. Érdemes kipróbálni!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 2 =

hirdetés