Tartalmas, tápláló levesbetét: májgombóc, ahogy mi készítjük
Az ételek jelentős része jól mutat fotókon, szerintünk a májgombóc nem tartozik közéjük, persze nem is ezért szeretjük. Ezt a tartalmas levesbetétet általában azok is szeretik, akik egyébként nem rajonganak a májas ételekért. Zöldséglevest, csontlevest, tyúkhúslevest egyaránt gazdagíthatunk vele. Ami fontos: a gombócokat ne a levesben főzzük meg – erre a célra tegyünk egy közepes lábasba kb. fél liter alaplevet, majd ha a gombócok elkészültek, az alaplevet szűrjük le és öntsük vissza a leveshez. Sokféle receptvariáció létezik – szerkesztőnk ezt a változatot ajánlja.
Hozzávalók 4 személyre
35 dkg csirkemáj (hártyától megtisztítva)
1 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 szikkadt zsemle
2 dl tej
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
1 egész tojás (nagy méretű)
só, őrölt fekete bors, fehér bors, szerecsendió, zsálya vagy kakukkfű (ízlés szerint, a fűszerezésével lehet kísérletezni)
kb. 5 dkg finomra darált zsemlemorzsa
olívaolaj
Elkészítés
A szikkadt zsemléket kockázzuk fel és áztassuk a tejbe. Ha a tejet magába szívta, nyomkodjuk ki és tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a nyers, megtisztított csirkemájat. Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát olívaolajon dinszteljük meg, majd ezt is tegyük a keverőtálba. Üssük bele a tojást. Botmixerrel „pürésítsük” a masszát, ezután sózzuk, fűszerezzük! Végük adjuk hozzá a zsemlemorzsát.
Hagyjuk kb. 20 percig pihenni, majd ezután főzzük meg!
A májgombócokat vizes kézzel formázzuk, púpozott evőkanálnyi mennyiségekből gombóc formára. Forró alaplében főzzük! Főzési idő 5-6 perc. Ha a gombócok felemelkednek az alaplé tetejére, hagyjuk még 1-2 percig főni, ezután kiszedhetjük és tehetjük a kész levesbe. Az alaplevet hasznosítsuk: szűrjük le és öntsük a leveshez.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.