Tartalmas, tápláló levesbetét: májgombóc, ahogy mi készítjük

Az ételek jelentős része jól mutat fotókon, szerintünk a májgombóc nem tartozik közéjük, persze nem is ezért szeretjük. Ezt a tartalmas levesbetétet általában azok is szeretik, akik egyébként nem rajonganak a májas ételekért. Zöldséglevest, csontlevest, tyúkhúslevest egyaránt gazdagíthatunk vele. Ami fontos: a gombócokat ne a levesben főzzük meg – erre a célra tegyünk egy közepes lábasba kb. fél liter alaplevet, majd ha a gombócok elkészültek, az alaplevet szűrjük le és öntsük vissza a leveshez. Sokféle receptvariáció létezik – szerkesztőnk ezt a változatot ajánlja.

Hozzávalók 4 személyre 

35 dkg csirkemáj (hártyától megtisztítva)

1 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva

1 gerezd zúzott fokhagyma

2 szikkadt zsemle

2 dl tej

1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva

1 egész tojás (nagy méretű)

só, őrölt fekete bors, fehér bors, szerecsendió, zsálya vagy kakukkfű (ízlés szerint, a fűszerezésével lehet kísérletezni)

kb. 5 dkg finomra darált zsemlemorzsa

olívaolaj

Elkészítés

A szikkadt zsemléket kockázzuk fel és áztassuk a tejbe. Ha a tejet magába szívta, nyomkodjuk ki és tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a nyers, megtisztított csirkemájat. Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát olívaolajon dinszteljük meg, majd ezt is tegyük a keverőtálba. Üssük bele a tojást. Botmixerrel „pürésítsük” a masszát, ezután sózzuk, fűszerezzük! Végük adjuk hozzá a zsemlemorzsát. 

Hagyjuk kb. 20 percig pihenni, majd ezután főzzük meg!

A májgombócokat vizes kézzel formázzuk, púpozott evőkanálnyi mennyiségekből gombóc formára. Forró alaplében főzzük! Főzési idő 5-6 perc. Ha a gombócok felemelkednek az alaplé tetejére, hagyjuk még 1-2 percig főni, ezután kiszedhetjük és tehetjük a kész levesbe. Az alaplevet hasznosítsuk: szűrjük le és öntsük a leveshez.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − hat =

hirdetés