Mennyei ínyencségek zöld dióból: 3 régi recept

hirdetés

Megjelent a diófákon a fiatal termés, a zöld dió! Már déd- és nagyanyáink is felfedezték, hogy igazi ínyencségek készíthetők belőle: szirupok, lekvár, olajok, likőrök stb. A zöld diót addig lehet begyűjteni, és felhasználni étkezési célra, amíg belül puha, csonthéja még nem fejlődött ki. Nemcsak ízük miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert nagyon egészséges!

A zöld dióból készített szirup jelentős vastartalommal bír, a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet. Ugyenezen kedvező élettani hatások jellemzőek a zöld dió lekvárra is.

Nem állítható, hogy zöld dióból könnyű lekvárt főzni, de érdemes megpróbálni, mert ha sikerül, páratlan kulináris élményben lehet részünk. Az igazi zöld dió lekvár legalább 10 napig készül, nagyanyáink receptjét érdemes követni!

Hozzávalók

1 kg zöld dió

1 liter víz

kb. fél kg cukor

2 citrom kifacsart leve és reszelt héja

1 teáskanál citromsav

egész fahéj, szegfűszeg

2 vanília rúd, vagy 3 tasak vaníliás cukor

2-3 közepes alma (édesebb, karakteres almát válasszunk hozzá)

Elkészítés

A diót alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a végeit. Villával szurkáljuk át a diók mindkét oldalát, majd helyezzük őket egy nagyobb befőttes üvegbe, és öntsünk rá bőségesen vizet. A diót áztassuk legalább 10 napig. A 2-3. áztatási napon szurkáljunk a dióba fahéjat és szegfűszeget, és így áztassuk tovább. A vizet minden nap cserélni kell.  Az áztatási idő során a dió elveszíti keserű ízét; először fakulni kezd, majd megbarnul.

Az áztatási idő után a diókat vágjuk apróra, és tegyük fel főni. Ha már jó puha, botmixerrel pépesítsük.

Egy másik edényben készítsük el a szirupot: tegyük fel főni a vizet, adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet, a citromhéjat, a citromsavat. Folytonos keverés mellett főzzük, míg besűrűsödik. Ha elkészült a szirup, adjuk hozzá az apróra kockázott almát, a vaníliát, és forraljuk, amíg az alma puhára fő. Ha kész, adjuk hozzá a diót és takarékon, folyamatos kevergetés mellett főzzük 15-20 percig.

A lekvárt forrón sterilizált befőttes üvegekbe adagoljuk, lezárjuk és fejre állítjuk. Így hagyjuk kihűlni.

Az 1892-es kiadású Valódi magyar szakácskönyvben 2 recept található zöld dió elkészítéséhez, ezeket változtatás nélkül közzéteszem.

Hámozott dió befőtt

Gyenge de nagy diókat hámozzunk meg a külső zöld héjától, hogy meg ne barnuljon; tegyük jó savanyu czitromos vizbe. Ha mind meghámoztuk, főzzük fel kissé czukros vízben s mikor félig puha lett tegyünk közé czitrom- és narancs-héját, szegfüszeget és fahéját. Mindezt üvegbe rakva, öntsünk reá egészen sürü sziruppot, kössük be s főzzük fel meleg vizben, mint egyébb befőttet szokás. Igy nemcsak szép világos lesz a dió, hanem jó is.

Zöld dió befőtt
Fotó: gardenista.com

Rendes dió befőtt

Vagy száz darab közép nagyságu diót áztassunk be hideg vizbe. Reggel és estére mindég friss vizet öntsünk reá. De előbb kötőtüvel szurkáljuk össze a négy oldalát. Három hétig áztatva szépen megbarnul és elvesziti erős keserűségét. Ekkor minden dióba szurjunk egy szegfüszeget egy darabka fehéjat egy kis czitrom és narancs-héjat. Ha mind elkészitettük, főzzül fel kevés ideig vizben, de ügyeljünk nehogy igen megpuhuljon vagy nagyon megránczosodjék. Szedjük ki a vizből és ttegyük másfél kiló czukorból főzött egészen sűrű szirupba; ebben is főzzük fel kevéssé. Befedve hagyjuk ugy egy éjjen át, azután a diót rakjuk üvegbe és a levét süritsük addig, a mig méz formán fonódik. Ha ilyen a lé, öntsük az üvegben lévő dióra s az üveget kössük be hólyaggal. Forraljuk fel vizben s hagyjuk abban kihűni; ugy tegyük el télire.

 

Életszépítők

Hobbiblogként cseppentem a virtuális világba 2012-ben. Sokat változtam azóta. Kitartó kis csapat áll mögöttem.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
8 hozzászólás
  1. Csak nekem tűnik úgy, hogy a befőttnél a zöld héj a megadott recepttől eltérően a képen nincs lehámozva. Eddig úgy tudtam, az a része mérgező, pont azért kell áztatni sokáig , illetve hámozni.

  2. Sziasztok!
    Én a zöld dió lekvárt próbáltam ki. A receptem kicsit más,de mennyei finom lett. A családomnak és a barátaimnak annyira ízlett, hogy most még egy újabb dózisnak álltam neki. Biztosan állíthatom,hogy vetekszik a szilva lékvárral. Ja és még élünk,nem lett bajunk tőle 🙂

    1. Szia Kriszta! Örülök! 🙂 Nálunk is készül a 2. adag. Te milyen recept szerint készíted? 🙂 Üdv, Mónika

    2. Szia Mónika!
      Az általam használt recept: a zöld diót megszurkálom villával, végeit levágom és vízbe áztatom 9 napig. Természetesen mindennap lecserélem a vizet rajta. A 3. napon adok hozzá egész fahéjat, szegfűszeget. A 9. napon cukor szirupot főzök és amikor forr beleteszem a diókat. Hagyom 5-7 percig főni. Elzárom és két napig így hagyom. Két nap múlva újra felforralom. Újabb két nap várakozás. Ha eljött az utolsó nap,akkor ismét felforralom és befejezem a diók főzését. Miután megfőtt, kiszedem a fahéjakat, szegfűszeget. A diót a szirupban botmixer pürésítem. Ha kész üvegekbe töltöm és kész. Nem kell hozzá tartósító szer. Szerintem időigényes bármelyik verziót készítjük el, de mindenképpen megéri. További sok sikert kívánok a honlapodhoz! 🙂

  3. A szegfűszeget és a fahéjat hogy kell beleszúrkodni? Rendesen bele a dióba? És mennyit? Köszi!

    1. Kedves Mauglina! A zöld diót vágd ketté – ha nagyobb, negyedeld -, majd a vágott felébe tűzdelj szegfűszeget, törött fahéjdarabokat. Mindegyikbe egyet (ebből vagy abból)

  4. Szedtem egy vödör zöld diót és a felét már megbökdöstem, a végeket is levagdaltam. A kezem meg a körmöm olyan fekete lett, mintha nem is fehér ember lennék. Ráadásul marhára csípi a bőrömet a diólé, úgyhogy feltétlenül használjatok gumikesztyűt!

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

Loading...

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás