Ha nincsenek aggasztó tünetek, akkor is fontos évente részt venni teljes körű nőgyógyászati szűrővizsgálaton

Kellemetlen, azonban fontos része egy nő életének a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat. Amint nővé válik egy lány, elengedhetetlen, hogy rendszeres ellenőrzés alatt legyünk a baj megelőzése érdekében. Évente egyszer javasolt ellátogatni a választott nőgyógyászunkhoz egy teljes körű szűrővizsgálatra.

Mi történik a nőgyógyásznál?

Általában előjegyzés alapján hívnak be. Az orvos intimnek tűnő, de fontos kérdéseket tesz fel, melyekre fontos őszintén válaszolni, hisz ez alapján végzi el a vizsgálatot. A rövid beszélgetés el kell helyezkedni a vizsgálószékben, ahol néhány percet kell eltölteni, majd fel is lehet öltözni. Nagyjából negyedórás vizsgálatról van szó évente, nem nagy áldozat az egészségünk érdekében.

Alapvizsgálatok: a vizsgálat a külső nemi szervek tapintásával kezdődik, majd jön a hüvelyi ellenőrzés. A vizsgálat során ellenőrzi a doktor a méh hüvelyi részét, azaz a méhszájat. Majd sor kerül a citológiai mintavételre: ilyenkor van lehetőség HPV (Human Papilloma Virus), illetve STD (Sexually Transmitted Diseases) kórokozók (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Herpesvírus, Trichomonas, Gardnerella, Gonorrhoea, stb.) vizsgálatához szükséges mintavételre is. Ezután jön a tapintásos vizsgálat: az orvos két ujját óvatosan a hüvelybe vezeti, a másik kezével pedig a hasfal felől tapintja. Ezzel a méh alakját, nagyságát, konzisztenciáját nézik.

Kiegészítő vizsgálatként kérhető, és érdemes is kérni az emlővizsgálatot, negyven év fölött szinte kötelező, de fiatalabb korban is tanácsos. Ez rákszűrésként szerepel a szolgáltatások között. Természetesen számos kiegészítő vizsgálat elérhető még, ezt az adott orvos listáján minden esetben megtekinthetjük vagy egyeztethetünk vele előre.

Fontos, hogy olyan orvost válasszunk, akiben megbízunk.

Nem egyszerű megtalálni a megfelelő nőgyógyászt, ám ez nem a szakma hibája – olyan szintű bizalmi helyzetről van szó, ami megköveteli, hogy körültekintően válasszunk. Van, aki a női orvosokat preferálja, mások kizárólag a férfiakat. A vizsgálat szempontjából teljesen mindegy, a lényeg, hogy jó szakember legyen.

Célszerű felkészülni, legyünk tisztában a havi ciklusunkkal – az utolsó menzesz időpontjával -, és fontos a megfelelő öltözék is, érdemes hosszú felsőben vagy szoknyában érkezni, hogy minél kevesebb ideig legyen szabadon az intim terület.

Az éves vizsgálatokon kívül mikor érdemes nőgyógyászhoz fordulni? Alhasi fájdalom, folyás, gyakori vizeletürítés, égető, csípő, viszkető érzés, vérzési rendellenesség, változókori panaszok, hüvelyi fájdalom, gyermekvállalás előtt, terhesség „gyanújával”, fogamzásgátlás szükségessége esetén.

Rendszeres vizsgálattal idejében felismerhetők és eredményesen kezelhetők bizonyos kóros állapotok: hüvelyi fertőzések, a hüvelyflóra egyéb kóros elváltozásai, különböző típusú vérzészavarok, hüvelyfal- és méhsüllyedés, a méhnyak, a méhtest és a petefészkek jóindulatú vagy rákmegelőző elváltozásai, esetleges rosszindulatú betegségei. Komoly problémákat lehet megelőzni a rendszeres nőgyógyászati vizsgálattal – életet menthet -, ezért érdemes rászánni évente ezt a néhány percet.

Összeállította: Tolvaj Vica

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

12 − tíz =

hirdetés