Hasznos tippek függőleges kert kialakításához

Az élő növényfal – azon túl, hogy kellemes esztétikai látványt nyújt például a nappali falán – természetes úton tisztítja a levegőt, optimalizálja a páratartalmat. A vertikális kert ideális megoldás csupasz fal díszítéséhez, és jó lehetőség azoknak is, akiknek korlátozott szabad terük van növényneveléshez.

Élő falat alakíthatunk ki futó növények felhasználásával, továbbá gondosan megtervezett ágyással is, ami kültéren árnyékolásként szolgálhat. Minden függőleges kert igényel valamilyen tartószerkezetet, ami biztosítja a fal fizikai védelmét, emellett rögzíti a talajt és segíti a víz áramlását. Az optimális termesztőközeg fenntartásához, attól függően, hogy milyen növényeket használunk, természetesen szükség van rendszeres karbantartásra, metszésre is.

Bármily meglepő, a legtöbb növény alkalmas lehet függőleges kert kialakításához. A szobanövények közé ültethető borostyán, bambusz és különböző gyógynövények is. A virágok között pedig kifejezetten jól mutat a moha.

 

Fontos azonban, hogy hasonló igényekkel, szükségletekkel bíró fajtákat válogassunk össze. Lehetőleg azonos legyen a vízigényük, így az öntözés minden egyed számára ideális. Az is lényeges, hogyan viszonyulnak a napfényes időtartam hosszához, a talajösszetételhez, és így tovább.

Hogyan készítsünk élő falat?

Az élő fal lehet kicsi és egyszerű vagy nagy és összetett, attól függően, hogy hova szánjuk, milyenek az igényeink, a preferenciáink és szakértelmünk.

Mint minden kerttervezésnél, körültekintően kell kiválasztani a felhasznált növényeket, és a helyet is. A fajták igényeihez igazodva is választhatunk felületet, de az is járható megoldás, ha a rendelkezésre álló terület tulajdonságait figyelembe véve szerezzük be a megfelelő növényeket.

A következő fázis a vázszerkezet és az ültetőközeg kialakítása. Előbbihez faléceket, vagy raklapot is használhatunk, az ültetőközeghez pedig virágföldre és komposztra van szükség, amit tőzegmohával és tyúkhálóval rögzíthetünk.

A növények beültetése előtt öntözőcsöveket, vagy az alsó szintre tartályokat helyezhetünk el a palánták között. A locsolás így automatizálható, az öntözővíz egyenletesen elosztható, a túlfolyó víz pedig a tartályokban gyűlhet össze.

A növények megfelelő fejlődése érdekében rendszeresen pótoljuk a tápanyagot, metszéssel, ritkítással gondozzuk a függőleges kertet.

 

Összeállította: Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

Nyitókép: archinspire

 

Kapcsolódó összeállításaink

Raklapból vertikális virágtartó

Fali kert, avagy virágok képkeretben

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 − 13 =

hirdetés