Hogyan segíts gyermekednek otthon tanulni? Tippek szülőknek. Ingyen letölthető kiadvány

Milyen praktikákkal támogathatjuk a gyerekeket az otthoni tanulásban? Hogyan tudjuk szülőként elősegíteni, hogy a gyerek élvezze is a tanulást, ne pedig szorongató feladat legyen számára? Hogyan vezethetjük rá fokozatosan az önállóságra? Többek között ezeket a kérdéseket járja körbe a Hogyan segíts gyermekednek otthon tanulni? c. online kiadványban Nagy Erika, a játékos tanulás szakértője, a tantaki.hu weboldal egyik alapítója, amely sokak számára ismerős lehet.

A kiadvány bevezetőjében így szólítja meg az olvasót: „Észrevetted már magadon, hogy elveszted a türelmed, mert a gyerek nem képes megérteni egészen egyszerű, alap dolgokat? Inkább feladod, vagy belenyúlsz a leckéjébe, csak hogy ne legyen ingerült, vagy ne sírjon? Nem bírod megelőzni, hogy megutáljon egy fontos tantárgyat? Ne adj isten aggódsz azon, hogy kialakul a gyerekben saját magáról az a kép, hogy ő rossz vagy lassú tanuló?”

– Szülőként nem fogadtam el, hogy természetes dolog a tanulási nehézség. Folyamatosan kerestem a válaszokat a fenti helyzetek elkerülésére, kipróbáltam megoldásokat, mert úgy gondoltam, bármilyen nehézsége is adódik gyermekemnek, azon át tud jutni, ha megfelelő segítséget kap. Ebben a kis könyvben összegyűjtöttem néhány általam kipróbált és működő tippet, amivel te is segíteni tudsz gyermekednek, hogy élvezettel, sikerélménnyel, önállóan tanuljon bármilyen tantárgyat – írja Nagy Erika, aki küldetésének tekinti, hogy minél hatékonyabb segítséget nyújtson azoknak az általános iskolás gyerekeknek, akiknek nehezebben megy tanulás, vagy pedig önhibájukon kívül, például betegség miatt lemaradtak a tananyagban, vagy esetleg nem értették meg az órai magyarázat alapján az adott témakört. 

Rengeteg szülő számol be arról, hogy a gyermekének nincs önbizalma, és ez minden iskolás korosztályra jellemző, alsó tagozattól a középiskoláig. Az ingyen elérhető kiadvány többek között az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

– Egy gyereknek az iskolás éveiben alakul, fejlődik az önmagáról kialakított képe. Minél több kudarc éri, annál inkább leírja magát, és annál kevésbé próbálkozik az élet többi területén is. De ugyanígy a fordítottja is igaz: ha valamiben sikeres, akkor egyszerűen úgy gondol magára, mint egy ügyes, okos gyerek. Szó szerint sokkal okosabbnak érzi magát, és ez onnantól az egész életére hatással van. Máshogy fogja fel az őt körülvevő világot, és máshogy dolgozza fel a felé áramló információt is. Kíváncsi lesz, és érdeklődve fordul a környezete felé. Az önértékelése is sokkal magasabb lesz, és mivel már nem értékeli le magát, sokkal pozitívabban és proaktívabban áll majd más feladatokhoz is. Még az emberekkel is máshogy viselkedik majd.

 

A Hogyan segíts gyermekedne otthon tanulni c. kiadványt bárki ingyenesen le tudja tölteni, miután feliratkozott a tantaki.hu hírlevelére. Feliratkozás itt >>

Nyitókép: Olia Danilevich/Pexels

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − egy =

hirdetés