Hurrá, építkezünk! Segítség, építkezünk! (32.) Kívül-belül hízik a ház. Megkezdődött az aljzat- és homlokzatszigetelés, alakul a fűtés, körvonalazódik a belső tér végleges képe

Fél éve kezdődött Szombathelyen annak az energiatakarékos (passzívházelveket alkalmazó) családi háznak az építése, melynek tervezési, előkészítési, kivitelezési folyamatáról Haitzmann Ágnes építtető, a leendő ház egyik tulajdonosa számol be hétről hétre. A sorozat által rengeteg hasznos információhoz jutnak az érdeklődők; szakemberek – tervezők, mérnökök, kivitelezők stb. – éppúgy, mint a laikus építtetők. A kétgyermekes család a negyvenedik héten tervezi a beköltözést, addigra kell megszületnie az új otthonuknak.

32. hét

Kívül-belül hízik a ház, alakul a fűtés, és körvonalazódik a belső tér végleges képe – ez a legutóbbi hét egyenlege. Ahogy közeledik az építkezés vége, nő a stressz, de fokozódott a tempó is, így nem aggódok, legfeljebb várakozással telve figyelek mindent a telken, mert nap mint nap meglepetések érnek.

Már egy ideje mindent elborít a szigetelőanyag a ház körül, mostanában még a szél is kíméletlenül viszi a tömböket, nem árt itt-ott súlyt tenni rájuk. Kerülgettük, nézegettük a hatalmas kupacokat, de most végre eljött az idő, hogy a helyükre kerüljenek. Múlt hétenmegkezdődött az aljzatszigetelés: először 5 centis lapokból kellett méretre vágni a megfelelő darabokat, ezek mehettek a már lefektetett vízvezetékek közé. Egy sor után jött a következő 5 centi, és bár a 10 centis lapokra kicsit várnunk kellett, pár nap csúszással azok is lekerültek, immár villámgyorsan. A házban sétálva tehát 20 centivel a föld fölött járok, és ez még mindig nem a végleges járószint, ámbár közeledünk…

Aki látott már padlófűtés-szerelést, az tudja, hogy egy speciális hővisszaverő, más néven tükrös fólia kerül ilyenkor az aljzatszigetelés tetejére, a fóliára pedig vasrácsot fektetnek a szakemberek. Amikor mindezzel megvoltunk, kiérkeztek a fűtésszerelők, és hárman, alig egynapi munkával, szinte teljesen kiépítették a rendszert. Durván 700 méter csőre volt szükség ahhoz, hogy az összes helyiségben kialakítsák a padlófűtést alkotó köröket. A csöveket hozzárögzítették a vasrácshoz, a körök pedig az előszobában kialakított osztófalon futottak össze. Szép nagy helyet foglal el ez a rész, úgyhogy töröm a fejem az amúgy sem túl nagy előszoba későbbi berendezésén, de már vannak ötleteim! A mozgás most kissé nehézkes a csövekkel behálózott felületen, de muszáj körbejárni, szemlélődni, ez a kép sosem fog már elém tárulni még egyszer, az biztos.

Mindeközben a ház körül sem tétlenkedtek a munkások. A sima szigetelésből 10 centi került fel a lábazati sávra körben, amelyre később még további 5 centi jön a rózsaszínű szigetelésből. Ez lesz az úgynevezett XPS, egy nagyon kemény és ellenálló szigetelőanyag, amire azért van szükség, mert a lábazaton extra külső hatások érik a házat, jobban kell védeni.

A homlokzat is hízik, két napja elkezdődött a szürke színű, grafitadalékkal dúsított szigetelés felhelyezése a falra, és ettől hirtelen nagyot nőtt a házunk! A szigetelőanyag 20 centi vastag tömbökben kerül fel, és lassan minden felületet beborít. Hogy miért szürke, és grafitos? A tervezés időszakában még 20 centi sima EPS – expandált polisztirol – szigeteléssel számoltunk, és így is kezdtünk neki az építkezésnek.

Az EPS egy habosított, kemény anyag, amely tele van apró légbuborékokkal, így gondoskodva a jó hőszigetelő képességről. Fehér változatát grafitadalékkal is dúsíthatják, ettől lesz szürke, és ettől nő meg típustól függően 15-25 százalékkal a hőszigetelő képessége. Időközben azonban elkészült a passzívházaknál alkalmazott PHPP számítás, és a szakértő módosítást javasolt.
Felvetette, hogy vastagabb szigetelést alkalmazzunk, vagy pedig maradjunk a tervezett vastagságnál, a 20 centinél, de jobb hőszigetelő képességű anyagot használjunk. Utóbbi mellett döntöttünk, így az építészünk a grafitadalékos EPS-t választotta.
Az elv lényege, hogy gyártás során nanoméretű grafitport kevernek a polisztirolba, amelynek szemcséi hőtükörként viselkednek. Így nemcsak az anyagban lévő légbuborékok jótékony hatását lehet kihasználni, hanem azt is, hogy a bejutó sugarak nagy része visszaverődik, illetve szétszóródik a grafitszemcsékről. Ez a szigetelőanyag kisebb vastagságban is ugyanarra a hővédelemre képes, mint a hagyományos EPS nagyobb vastagságban, tehát helytakarékos.

A szigetelést végző szakembereknek egyes pontokon különösen oda kellett figyelniük, hogyan helyezik fel a lapokat. Ahogy haladtak körben, először eltávolították az ablakbeépítésnél használt purhab kilógó részeit a tokok körül, majd egy olyan, spéci szalaggal ragasztották körbe az ablakot, amely a szélállóságot hivatott biztosítani. Erre kerülhetett rá a szürke EPS lap, takarva a szalagot is. Még nem végeztek teljesen, de már látszik, mekkora is lesz körbeszigetelve a ház!

Lezárandó ezt a komoly munkával teli hetet, megérkezett a telekre 18 tonna homok. Még nem jutott neki szerep, de már tudom, hogy csak egy kis cement meg víz kell hozzá, és esztrich beton formájában a padlófűtés csöveire kerül.

Fotók: Haitzmann Ágnes, Green Press

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

nyolc − 5 =

hirdetés