Kérdések segítik a naplóírást: öt évig rögzíthetjük gondolatainkat az újszerű kiadványban

Személy szerint nagyon vártam, hogy kézbe vehessem a kiadványt, melyről néhány hete hallottam először. Egy újszerű naplóról van szó, melyet öt éven át vezethetünk. Gyakorlatilag ez azt jelenti, ha komolyan vesszük a naplóírást, 5 x 365 rövidke – három soros – bejegyzésünk, vagyis 1824 válaszunk kerül a naplóba. Minden naphoz egy kérdés tartozik, adott kérdésre kell választ adnunk öt egymást követő évben. Vezethetjük magunknak, de memoárt is írhatunk a gyermekünknek. Bárki is veszi majd kézbe a kitöltött naplót, izgalmas lesz visszaolvasni a lejegyzett gondolatokat, hiszen a vezetett kérdések révén öt év emléke, hangulata, élethelyzete rögzítődik benne. 

Azt mondják, az idő mindent megváltoztat, 
de az az igazság, hogy magadnak kell mindent megváltoztatnod.
(Andy Warhol)

Az Évről évre c. kiadvány a 2010-ben megjelent Q & A a Day: 5-Year Journal (Diary) c. kiadvány mintájára valósult meg Galambos Dalma fordításában, a Consit Bt. kiadásában. A cérnafűzött, keménytáblás, 11x15x3,3 cm méretű kiadvány az elegáns stílusú borítótól eltekintve rendkívül letisztult. A dátum és a naphoz tartozó kérdés jelenik meg egy-egy lapon. A válaszokat – éves lebontásban – három sorba kell sűríteni, ami rákényszeríti a napló vezetőjét a lényegre törő, tömör fogalmazásra.

A kérdések rendkívül szerteágazóak, ennek megfelelően vélhetően az általunk adott válaszokból körvonalazódó tartalom is izgalmas lesz. Visszaolvasva körvonalazódik, miként változott évről évre a véleményünk, a hozzáállásunk egy-egy dologban, s láthatjuk, miként alakult az életünk.

Így néznek ki a könyv oldalai (a belívek). December 11-hez az a kérdés tartozik: Miben lelsz örömöt? December 12-én az alábbi kérdésre kell válaszolni: Mi van a kívánságlistádon?

Május 10. Hogyan kezdődött a napod?

November 23. Mi a kedvenc villásreggelid?

November 24. Van valaki, akit nemrég töröltél a telefonodból?

Március 6. Ki az ősellenséged?

Március 7. Nem jó ötlet a(z) …. kísérletezni.

 

További kérdések, véletlenszerűen kinyitott oldalakról:

Sorolj fel három dolgot, amit venned kéne!

Mi esne most jól?

Ki az, akire számíthatsz?

Kire szeretnél hasonlítani?

Ebből a néhány kérdésből is látható, a merítés meglehetősen nagy – a legkülönfélébb kérdésekre, kijelentésekre reflektálhatunk 5 éven át.

Életszépítők vélemény

A könyv ötlete zseniális, még akkor is, ha öt év – amit a könyv felölel – meglehetősen nagy falat. Ki tudja, hol leszünk öt év múlva? Csak remélni tudjuk, hogy a (legjobb) helyünkön… A nagy időtávlat ugyanakkor vonzó is, hisz életünk egy hosszabb szakaszát örökíthetjük meg a kiadványban. A Kiadó igyekezett minőségi nyomtatott termékkel előállni – a dizájn letisztult, nőies, színvilága visszafogott. A papírlapok erősek, a cérnafűzött kötés és a keménytáblás borító vélhetően kibírja az 5 éves napi használatot. Kérdéses persze, hányan lesznek képesek 5 éven át naponta vezetni (nyilván lesznek üresen hagyott felületek benne) az interaktív naplót.

Vonzó benne még, hogy kézírásra ösztönöz, ami a klaviatúrák és az érintőképernyők korában már-már romantikus-nosztalgikus időtöltésnek számít.

A kiadvány fogyasztói ára 3 490 HUF

Fotó: Consit Bt. Kiadó | Életszépítők

 

hirdetés
6 válaszok

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] évvel ezelőtt olvastam először az Évről évre c. interaktív naplóról, amit már akkor is nagyon jó ötletnek tartottam. A kezdeményezés lényege, hogy a kiadvány […]

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt + 1 =

hirdetés