Klasszikus házi sütemények, ahogy anyáink, nagyanyáink készítették. Losonczi Zsuzsa gyógyszerész receptgyűjteménye

Szakácskönyvekkel Dunát lehetne rekeszteni. Ha nem lenne rájuk kereslet, a kiadók nyilván nem vállalnák a kockázatot. A szakácskönyvek az étel és az élet szeretetét közvetítik, korlenyomatok az utókor – gyermekeink, unokáink, dédunokáink – számára, a receptek generációkról generációkra öröklődnak, így a receptkötetek kulturkincseink is egyben. Az étkezési szokásaink változnak, mindenki másra esküszik; van, aki szeret újítani, az egészségtudatosság jegyében az ételeket megreformálni, van, aki a tradicionális ízekhez ragaszkodik. A modern és a hagyományos konyhaművészet jól megfér egymás mellett. 

A házi süteményekről sokunknak az ünnepnapok, a családi összejövetelek jutnak az eszünkbe, esetleg a „régimódi” lakodalmak, amikor is olyan válogatott házi édességekben is tobzódhatunk, melyek nem találhatók meg a cukrászdák kínálatában. 

Losonczi Zsuzsa könyve könnyen elnyerheti azok tetszését, akik szeretnék megismertetni szeretteikkel, barátaikkal azokat az édességeket, melyek nemcsak ízük, hanem múltjuk, ezáltal történetük és hangulatuk van. A Házi sütemények szerzője Mindszenten gyógyszerész, a szakmáján kívül mesterfokon ért a hagyományos magyar házi sütemények készítéséhez is. Kézreálló, 108 oldalas könyve olyan tradicionális édességeket vonultat fel, melyeket már nem nagyon lehet kapni, és a szülői, nagyszülői otthonok illatát, hangulatát idézik fel.

– Noha a civilben gyógyszerész szerzőnk kezdetben vonakodott a könyv megírásától, mert sok esetben használta inspirációként az internetes oldalakat, valamit mások tapasztalatát, mi biztattuk, hiszen az összes recept egyedi és kipróbált, a szerző, családja és nem utolsó sorban a kiadó ízlése szerint alakított, formált – olvasható a Corvina Kiadó gondozásában 2020-ban megjelent kötet előszavában.

A könyv 4 nagyobb fejezetből áll:

klasszikus vendégvárók,

krémmel töltött sütik,

gyümölcsös sütemények,

hagyományos tészták, élesztős kalácsok és sósak.

Nem került minden recept mellé mutatós gasztrofotó, de ez nem kelt különösebb hiányérzetet. A kötetben található receptek, a teljesség igénye nélkül: zserbó, linzer, diós rácsos, kekszes mákos, kakaós lepény, nápolyi szelet, mézes pogácsa, hókifli, Kata szelet, Móra Ferencné süteménye, házi krémes, hatlapos, szalalkális krémes, cseh krémes, karamellás kocka, lúdláb szelet, kókuszos csoda, hamis dobos, almás meggyes, meggykrém szelet, szilvás kenyér, tökös-cukkinis süti, Duna-hullám, citromos szelet, máglyarakás, folyós pite, kelt háromszöget, sajtos stangli, kefires kiflik, töpörtyűs pogácsa, túrós ropi, töltött kiflik…

A receptleírások könnyen értelmezhetők, a könyvben ismertetett sütemények, kelt és sós tészták szinte minden esetben olyan alapanyagokat igényelnek, melyek könnyen elérhetők, beszerzésük nem jár extra kiadással. Kezdő és gyakorlott konyhatündérek is örömmel forgathatják.

A könyv elérhető a Corvina Kiadó weboldalán >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + 3 =

hirdetés