Angol minitorta: bakewell cake
Ha a gasztronómiában történnek balesetek, előfordul, hogy még évszázadokkal később is örülünk neki. Ilyen balesetnek köszönhetjük a bakewell sütit is, amit sokféleképpen elkészíthetünk, vagy megvásárolhatunk. A boltokban apró kis csomagokban árulják. Minitortának is megsüthetjük otthon.
Az alaprecept ugyanaz mindegyik változatnál: omlós keksztésztaágyon lekvárréteg, azon pedig mandulás keverék. A tetejét cukormázzal, cseresznyével vagy csokival dekorálhatjuk. Elkészíthetjük lap formában is – szeletekre vágva tálalhatjuk – , de muffin formában is megsüthető, így csinos kis tortácskákat készíthetünk.
A bakewell süti története
Angliában, a White Horse Inn étteremben,valamikor az 1800-as években készítette el a szakács a mandulás csodát. Az egyik vendég azt mondta a pincérnek: baked well, azaz jól megsült! Mivel az eset Bakewellben történt, és a város nevét is hasonlóan ejtik, ráragadt a sütire a név.
Mi történhetett a konyhában? Az a hír járja, hogy aznap állt az új szakács munkába az étteremben, és elődje meghagyta neki, milyen sütit készítsen. El is kezdte, kisütötte az omlós tésztalapot, csakhogy nem lett elég édes, ezért gondolta, feljavítja egy kis lekvárral és némi mandulás krémmel. Jól sikerült!
Bakewell – a klasszikus recept
Hozzávalók a tésztához
200 g liszt
2 evőkanál porcukor
100 g vaj
2 tojássárgája
Összekeverjük a hozzávalókat és tésztát gyúrunk. Ha nagyon száraz a tészta, adjunk hozzá pár csepp vizet, ha pedig ragacsos, adjunk hozzá egy kis lisztet! Nyújtsuk kb. 3 mm vékonyra, béleljünk ki vele egy magas falú tepsit, vagy a muffin formákat. Tegyük 180 fokos sütőbe, negyed óráig süssük, közben összeállíthatjuk a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez
100 g vaj
3 tojás
125 g cukor
1 kávéskanál mandulaaroma
150 g mandulaőrlemény
25 g durvára vágott mandula
6 evőkanál eperlekvár
Keverjük el a mandulaőrleményt a puha vajjal és a cukorral. Kenjük a készre sült tésztára a lekvárt, majd a mandulás krémet és szórjuk meg manduladarabokkal a tetejét. 30-40 percre tegyük vissza a sütőbe.
Recept, fotók: Tisóczki Aliz
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.