Környezettudatosság munkaidőben. Mutass jó példát a kollégáknak! Mit tehetsz a munkahelyen? Tippek

A környezetvédelem a legapróbb dolgokban is megnyilvánulhat- ha irodai munkát végzel, munkahelyeden is alkalmazhatod ezt a látásmódot. Jó példát mutatsz a kollégáidnak, a környezettudatos gondolkodás szinte észrevétlenül átalakítja a szokásrendszeredet. Ne gondold, hogy a te hozzájárulásod csak csepp a tengerben, gondolj inkább arra, mi lenne, ha mindenki így gondolkodna…! Saját lehetőségeidhez mérten igyekezz alkalmazni a környezettudatos praktikákat. Jóleső érzést ad. Mit tehetsz az irodában, munkahelyeden? (A cég, a felettesek szemléletén nagyon sok múlik, de ha van valamennyi egyéni mozgástered, tedd meg, amit lehet!)

Részesítsd előnyben a természetes fényt!

Az irodában biztosítani kell a munkatársak számára az egészséges és biztonságos munkavégzéshez elegendő természetes fényt – ha nem indokolt, kerüld a mesterséges megvilágítást, ne dolgozz egész nap lámpafénynél!

Figyelj a veszélyes hulladékra!

Egy irodában többféle veszélyes hulladék is keletkezhet, köztük elektromos- és elektronikai hulladékok, tonerek, vegyi anyagok, akkumulátorok, elemek, fénycsövek stb. Ezek kezelésére külön jogszabályok vonatkoznak, ám az ún. kommunális szilárd hulladékot (szemetet) is igyekezz szelektíven tárolni. Ha nincs ilyen a munkahelyeden, de lenne rá igény(ed), jelezd – rendszeresíthetők erre a célra megfelelő gyűjtők! 

A hulladékgyűjtő is legyen környezetbarát!

A Recobin által gyártott 60 literes irodai kukák – ökukák – papír, műanyag, fém, üveg és vegyes hulladék szelektív gyűjtését teszik lehetővé. Akár 1,5-2 évig is használhatók, méretük: 30x30x73 cm.

Nyomtass kevesebbet! Hasznosítsd újra a papírt!

Az irodákban irtózatos mennyiségű papír halmozódhat fel nyomtatással, amelyek sokszor már aznap a szemetesben végzik. Minden esetben érdemes végiggondolni, szükséges-e a nyomtatás. Ha már kinyomtattad, és nincs rá szükség, ne tedd automatikusan a szemetesbe vagy az iratmegsemmisítőbe. A nyomtatványok üres felületét felhasználhatod jegyzetelésre, vagy kreatív, praktikus célokra. (Pár példa: felhasználható papírmasé technikához, jegyzeteléshez, gyerekek rajzoltatásához, de akár ültetőedényt is készíthetsz belőlük.) Az iratmegsemmisítő által előállított papírcsíkokat is hasznosíthatod: ha csomagot adsz fel, kitöltheted velük a dobozt – tökéletes bélelőanyag, és ezek is felhasználhatók kreatív célokra (papírdekorációhoz). 

Használjatok az irodában újrahasznosított másolópapírt! Ne jelentsen gondot, ha nem tökéletes fehérségű – sok esetben nincs erre szükség -, a cégek környezettudatos szemléletet közvetíthetnek ezzel a gesztussal.

Gondolkodj újrahasznosításban!

Mielőtt kidobsz valamit, gondold végig, nem hasznosítható-e valamilyen célra!

Csökkentsd a hulladékot!

Ha élelmiszert vásárolsz, figyelj arra, hogy az étellel együtt mennyi környezetterhelő műanyagot veszel csomagolás formájában. Részesítsd előnyben a papírzacskókat, papírdobozokat, fa evőeszközöket. Ha otthonról viszel ételt, kerüld az egyszer használatos műanyag dobozokat, rendszeresíts erre a célra megfelelő tárolót; ha igazán stílusos akarsz lenni, választhatod a trendi JarFood megoldást: a csatos üvegek vagy hagyományos fedeles befőttes üvegek sokféle ételhez ideálisak.

Bye-bye stand by! Kapcsold ki a gépeket!

Akár otthon, akár az irodában vagy, ne hagyd az elektromos készülékeket készenléti állapotban! Stand by üzemmódban a gépek áramot fogyasztanak, vagyis pazarlóak. Használat után érdemes teljesen kikapcsolni őket.

Vedd körül magad növényekkel!

Ha teheted, az irodában is vedd körül magad növényekkel! Egyrészt dekoratívak és kedvezően hatnak a közérzetre, másrészt kifejezetten jó hatással vannak a beltéri levegőre: képesek kiszűrni a körülöttünk lévő, mesterséges anyagokból származó veszélyes gázokat. A helyiség adottságainak megfelelően árnyéktűrő, közepes fényigényű vagy nagy fényigényes dísznövények közül célszerű kiválasztani a megfelelőt az irodába.

Árnyéktűrő növények

Aglaonema / rákvirág, Anthurium / flamingóvirág, Aspidistra elatior / kukoricalevél, Chamaedorea elegans / bambuszpálma, Ctenanthe / lándzsadísz, Dieffenbachia maroba / buzogányvirág, Philodendron scandens / filodendron, Rhapis / botpálma, Scindapsus / hegyescsúcsú futóka, Spatiphyllum / vitorlavirág, Zamioculcas / legénypálma

Közepes fényigényű dísznövények

Alocasia / alokázia, Areca / arékapálma, Caryota mitis / halfarokpálma, Dracaena / sárkányvfa, Ficus / fikusz, Hedera / szobaborostyán, Kentia / kentia pálma, Nephrolepis / szobapáfrány, Pachira / vadkakaó, Peperomia / törpebors, Philodendron xanadu / filodendron, Polyscias fabian / pajzsocskás árnyékarália, Sansevieria / anyósnyelv, Schefflera / sugárarália, Syngonium / nyíllevél

Fényigényes növények

Bambusa / bambusz, Beaucarnea recurvata / közönséges elefántláb, Crassula / majomfa, Croton / csodacserje, Cycas revoluta / japán cikász, Hoya / viaszvirág, Pleomele / csíkos sárkányfa, Senecio / aggófű, Tradescantia / pletykafélék, Yucca / jukka

Autó helyett: használd a tömegközlekedést vagy a kerékpárt!

Érdemes elhagyni az autót (ha van erre mód) és igénybe venni a tömegközlekedést. Ha nincs túl messze a munkahely, a gyaloglást vagy a biciklit is ki lehet kipróbálni…jót tesz! Az ún. kerékpárosbarát munkahelyeken a biciklivel érkezők biztonságos, illetve időjárástól védett helyen tudhatják munkaidő alatt a kerékpárjukat. Ez nemcsak dolgozóbarát, de környezetbarát gesztus is. Érdemes erre felhívni a munkáltató figyelmét.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 1 =

hirdetés