Kreatív készségfejlesztés: őszi képeslap készítése nagyovisokkal, kisiskolásokkal

Ennek a látványos őszi képeslapnak a kivitelezése remekül fejleszti a gyerekek kézügyességét, kreatív készségeit; nagyovisoknál, kisiskolásoknál elősegíti a helyes ceruzafogás alkalmazását, és a kézíráshoz szükséges vonalvezetés gyakorlásához is tökéletes. Vegyes technikával készül, vízfestékkel, zsírkrétával, tűfilccel és filctollal dolgozunk. Ovis vagy iskolai foglalkozások keretébe beiktatható, de otthon is meg lehet vele próbálkozni, nem ördöngösség.  

Szükséges eszközök

1 db rajzlap vagy akvarell papír

1 fehér, citromsárga vagy más világos árnyalatú olajpasztell vagy zsírkréta 

1 db A4 fénymásolópapír

fekete színű tűfilc

fekete filctoll

ragasztó stift

olló

levélformákhoz letölthető sablon – én ezt a sablont használtam >>

Nagy méretben a képre kattintva lehet lementeni

A készítés menete

Először érdemes a képeslap színes hátterét elkészíteni, mert száradnia kell.

A képeslap méretre vágott (4 részre osztott) rajzlapot vagy akvarell papírra először rajzoljunk egyszerű mintákat olajpasztellel vagy zsírkrétával. A csíkos, hullámos minta kiindulásnak tökéletes. Ha fehér krétát használunk, nem lesz feltűnő a papíron, a mintát majd a festék teszi láthatóvá.

Jöhet a foltozás! Foltozásos technikával színezzük a rajzlapot vagy az akvarell papírt. Ehhez rendelkezésre állnak segédeszközök, nyeles szivacsecset vagy szivacshenger (lásd fotók), de egyszerű háztartási szivacs is tökéletes hozzá (4 részre is darabolhatjuk a mosogatószivacsot, így gazdaságosabb).

A szivacsot enyhén vizezzük be, majd nyomogassuk a vízfestékbe, és a szivaccsal törölgessük át az alátétre helyezett papírt. A festéket felvihetjük ütögető mozdulatokkal, húzhatunk a papírra csíkokat, a lényeg, hogy lehetőleg ne maradjon fehér felület. Többféle szín felvihető a papírra, de színváltás előtt a szivacsot mossuk ki, hogy a színek ne keveredjenek, a papíron persze egymásba folyhatnak, így szép foltos lesz a háttér és az olajpasztellel, zsírkrétával rajzolt minta is láthatóvá válik.

Hagyjuk száradni a papírt, következhet a levelek dekorálása. Ennek lényege a szabad rajzolás, bármilyen részletgazdag mintát alkothatunk fekete tűfilccel a levelekre. Minél aprólékosabb a rajz, annál jobb, erre vezessük rá a gyerkeket! A minták egy részét fekete filctollal ki is színezhetjük, de akkor szép a falevél, ha a világos részek és a vonalrajzok dominálnak rajta.

Ha elkészültünk a levél dekorálásával, ollóval vágjuk körbe a levelet, majd stifttel ragasszuk rá a színes (remélhetőleg már száraz) háttérre.

  

Ezzel a technikával egy teljes A4-es méretű rajzlapot is megtölthetünk, ez esetben több levelet ragaszthatunk a papírra.

Látványos őszi dekor, tapasztalataim szerint a felső tagozatosokat is leköti. Nincs két egyforma alkotás, öröm látni a gyerekek munkáit.

Alkotókedvű felnőttek is elkészíthetik természetesen.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × egy =

hirdetés