Madártej diógrillázzsal
Főzött vaníliasodó úszkáló habgaluskákkal. A madártej önmagában is fenséges, de a tetejére morzsolt diógrillázs igazán izgalmassá teszi. Aki nem szereti a grillázst nyugodtan hagyja ki. A recept hozzávalói nagy adaghoz elegendőek, aki kevesebbet szeretne, felezheti a megadott mennyiségeket.
Hozzávalók 6-8 személyre
1,2 l zsíros tej
6 tojás
1 vaníliarúd
5-6 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
1/2 citrom reszelt héja
1-2 csepp citrom
Grillázshoz
6 szem dió
3 ek cukor
2 ek glükózszirup
Elkészítés
A tejet öntsd egy lábasba.
A vaníliarudat vágd ketté, kapard ki a magjait. A magokat és a héjat add a tejhez, forrald fel, majd add hozzá a reszelt citromhéjat.
A tojásokat válaszd szét.
A fehérjét verd kemény habbá 1-2 csepp citromlével, egy evőkanál cukorral.
A sárgákat a cukorral verd fehéredésig.
A felforralt tejből adj pár kanállal a cukros tojáshoz (hőkiegyenlítés), keverd el, majd öntsd a meleg tejhez.
Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg a megfelelő állagot eléri.
A fehérjéből szaggass galuskákat egy kanál segítségével és főzd ki az elkészült sodóban, vagy forralj vizet egy másik edényben és abban főzd meg (én így szoktam).
A hűtőben pihentesd 1-2 órát.
Egy kis edénybe kanalazd a cukrot, add hozzá a glükózt és hagyd karamellizálódni. Amikor elérte a szép borostyánszínt, dobd bele a diókat, majd borítsd egy szilikonlapra.
Miután kihűlt, törd össze egy kalapáccsal vagy klopfolóval.
Tálaláskor merj tálkákba a madártejből, a galuskákból és szórd meg a grillázzsal.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.