Madártej diógrillázzsal

Főzött vaníliasodó úszkáló habgaluskákkal. A madártej önmagában is fenséges, de a tetejére morzsolt diógrillázs igazán izgalmassá teszi. Aki nem szereti a grillázst nyugodtan hagyja ki. A recept hozzávalói nagy adaghoz elegendőek, aki kevesebbet szeretne, felezheti a megadott mennyiségeket.

Hozzávalók 6-8 személyre

1,2 l zsíros tej

6 tojás

1 vaníliarúd

5-6 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)

1/2 citrom reszelt héja

1-2 csepp citrom

Grillázshoz

6 szem dió

3 ek cukor

2 ek glükózszirup

Elkészítés

A tejet öntsd egy lábasba.

A vaníliarudat vágd ketté, kapard ki a magjait. A magokat és a héjat add a tejhez, forrald fel, majd add hozzá a reszelt citromhéjat.

A tojásokat válaszd szét.

A fehérjét verd kemény habbá 1-2 csepp citromlével, egy evőkanál cukorral.

A sárgákat a cukorral verd fehéredésig.

A felforralt tejből adj pár kanállal a cukros tojáshoz (hőkiegyenlítés), keverd el, majd öntsd a meleg tejhez.

Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg a megfelelő állagot eléri.

A fehérjéből szaggass galuskákat egy kanál segítségével és főzd ki az elkészült sodóban, vagy forralj vizet egy másik edényben és abban főzd meg (én így szoktam).

A hűtőben pihentesd 1-2 órát.

Egy kis edénybe kanalazd a cukrot, add hozzá a glükózt és hagyd karamellizálódni. Amikor elérte a szép borostyánszínt, dobd bele a diókat, majd borítsd egy szilikonlapra.

Miután kihűlt, törd össze egy kalapáccsal vagy klopfolóval. 

Tálaláskor merj tálkákba a madártejből, a galuskákból és szórd meg a grillázzsal.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 − 10 =

hirdetés