Sós mogyoróvaj házilag

Az amerikaiak kedvence, ami az egész világot meghódította. A mogyoróvaj nemcsak kakaós, édes, hanem sós változatban is elkészíthető. Fenséges íz- és kalóriabomba, s nem utolsó sorban jóval gazdaságosabb, ha otthon készítjük, mintha készen vesszük.

Hozzávalók kis befőttes üvegnyi mogyoróvajhoz

20 dkg földimogyoró (sótlan)

2 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál Himalája só (ez a mennyiség csak irányadó, sózzuk ízlés szerint)

2 kávéskanál barnacukor vagy xilit

Elkészítés

MogyorókrémPofonegyszerűnek tűnik, és az is, amennyiben a modern konyhatechnika a segítségünkre siet. A mogyorókrém állaga nagyban függ attól, milyen és mekkora teljesítményű gépet használunk a mogyoró aprításához. Turmix- vagy robotgép ideális a munkához.

A földimogyorót turmixgéppel vagy robotgéppel daráljuk le. Egyszerűnek tűnik, de 10-15 percig is eltarthat, mire megkapjuk a krémszerű állagot. Fontos, hogy többször iktassunk be – a gépek védelmében – szünetet aprítás közben. Úgy is finom, ha nem teljesen krémállag, maradnak benne kisebb mogyoródarabkák.

A sót és apránként olajat akkor adjuk hozzá, ha már krémszerű az állaga. Bár sós mogyoróvajat készítünk, adhatunk hozzá kevés cukrot, vagy természetes édesítőszert (xilitet). Az állaga akkor jó, ha a mogyorókrém kenhető, mégis inkább kemény, mint lágy. Kis befőttes üvegbe töltve hűtőben tároljuk.

Felhasználhatjuk sütemények, krémek ízesítéséhez, kenhetjük kekszre, pirítósra, de önmagában 1-1 kávéskanállal is finom nass.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + 8 =

hirdetés