Sós mogyoróvaj házilag
Az amerikaiak kedvence, ami az egész világot meghódította. A mogyoróvaj nemcsak kakaós, édes, hanem sós változatban is elkészíthető. Fenséges íz- és kalóriabomba, s nem utolsó sorban jóval gazdaságosabb, ha otthon készítjük, mintha készen vesszük.
Hozzávalók kis befőttes üvegnyi mogyoróvajhoz
20 dkg földimogyoró (sótlan)
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál Himalája só (ez a mennyiség csak irányadó, sózzuk ízlés szerint)
2 kávéskanál barnacukor vagy xilit
Elkészítés
Pofonegyszerűnek tűnik, és az is, amennyiben a modern konyhatechnika a segítségünkre siet. A mogyorókrém állaga nagyban függ attól, milyen és mekkora teljesítményű gépet használunk a mogyoró aprításához. Turmix- vagy robotgép ideális a munkához.
A földimogyorót turmixgéppel vagy robotgéppel daráljuk le. Egyszerűnek tűnik, de 10-15 percig is eltarthat, mire megkapjuk a krémszerű állagot. Fontos, hogy többször iktassunk be – a gépek védelmében – szünetet aprítás közben. Úgy is finom, ha nem teljesen krémállag, maradnak benne kisebb mogyoródarabkák.
A sót és apránként olajat akkor adjuk hozzá, ha már krémszerű az állaga. Bár sós mogyoróvajat készítünk, adhatunk hozzá kevés cukrot, vagy természetes édesítőszert (xilitet). Az állaga akkor jó, ha a mogyorókrém kenhető, mégis inkább kemény, mint lágy. Kis befőttes üvegbe töltve hűtőben tároljuk.
Felhasználhatjuk sütemények, krémek ízesítéséhez, kenhetjük kekszre, pirítósra, de önmagában 1-1 kávéskanállal is finom nass.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.