„Ne érezz! Ne bízz! Ne beszélj!” Alkoholbeteg szülők mellett felnőni, avagy elfeledett gyerekek családi titkai

Becslések szerint Magyarországon körülbelül 400 ezer gyermek él olyan családban, ahol az egyik vagy mind a két szülő alkoholbeteg. Az „alkoholizmus gyermekeinek” hármas önvédelmi jelmondata: „Ne érezz! Ne bízz! Ne beszélj!” Valakinek mégis képviselni kell őket. Túl sokat tűrnek. Meg kell szólalni helyettük, értük.

Az alkoholbeteg szülő(k) mellett felnövő gyermekek mentálhigiénés állapota sok esetben nem kap megfelelő figyelmet, problémáik nem is mindig egyértelműek, rejtve maradnak. Ha pedig a szűkebb-tágabb környezet számára is nyilvánvaló, hogy alkoholbeteg a szülő, nagyon nehéz a helyzetet jól kezelni „kívülállóként”. Titkok, tabuk övezik a „témát”. Többnyire a gyerekek is „némán” szenvednek, sőt, magukra veszik a felelősséget; kegyes elhallgatásokra, hazugságokra kényszerülnek. Nem beszélhetnek arról senkinek, mi történik odahaza.

Az alkoholbetegek a gyerekeket sem kímélik; a bántalmazás nem tettlegességgel kezdődik, és nem ebben merül ki. Az is bántalmazásnak minősül, ha a gyermek önkívületi állapotban látja a szüleit, fültanúja az alkoholgőzös vitáknak. Az alkoholizmus másik „velejárója” a fizikai és/vagy érzelmi elhanyagolás. 

Az alkoholbeteg családban élő gyerekeket az irodalom „elfeledett gyerekeknek” nevezi. Elfeledettek, mert a szüleik figyelme különböző mértékben ugyan, de elsősorban a szenvedélybetegség körül forog. A függő minden figyelmét az alkohol köti le, a nem alkoholbeteg társ/szülő pedig állandóan az alkoholbetegre koncentrál.

Az alkoholbeteg családban élő gyerekeket a szülők tudattalanul bevonják különös életjátszmájukba. Szülői szerepekkel, feladatokkal, felelősséggel ruházzák fel őket. A gyermek így válik szülei szülőjévé. Az alkoholbeteg szülők gyermekeinek nagyon gyorsan fel kell nőniük. Alig fejezhetik ki szüleik felé az igényeiket. Azt tanulják meg, hogy senkiben sem bízhatnak. Ez meghatározhatja későbbi viselkedésüket is. Felmérések szerint a függőséggel küzdő szülők gyermekeinek mintegy hamarda mutat pszichés zavarokat, és sokan közülük felnőtt korukban is megszenvedik a gyermekkorukban átélt nehézségeket. 

Az alkoholbetegek felnőtt gyermekei 12 lépéses önsegítő csoportot, felépülési programot (Adult Chidren of Alcoholics, ACA) hoztak létre, felismerve, hogy a családi alkoholizmus megnehezíti felnőtt életvitelüket, kapcsolataikat. Legfontosabb közös jellemvonásaikat összefoglalták egy úgynevezett szennyes listában. Az alábbi lista is figyelmeztető lehet minden a témában érintett ember számára, hogy mielőbb cselekedni kell ezeknek a gyermekeknek az érdekében.

1. Elszigetelődtünk és féltünk az emberektől, és a tekintéllyel rendelkezőktől.

2. Hajszoltuk az elismerést, és közben elveszítettük önmagunkat.

3. Megijedünk a dühös emberektől és bármilyen személyes kritikától.

4. Mi magunk is alkoholisták leszünk és/vagy alkoholista, esetleg más függőségben szenvedő, például munkamániás partnert választunk, hogy kielégítse a mi beteges elhagyatottsági szükségletünket.

5. Az áldozat nézőpontjából éljük az életünket, és szerelmi, ill. baráti kapcsolatainkban ezáltal válunk vonzóvá.

6. Túlfejlett felelősségérzetünk van, és könnyebb másokkal törődnünk, mint saját magunkkal. Ez teszi lehetővé, hogy ne kelljen foglalkoznunk saját hibáinkkal.

7. Bűnösnek érezzük magunkat, amikor nem hódolunk be másoknak és kiállunk magunkért.

8. Kényszeresen hajszoljuk az izgalmakat.

9. Összekeverjük a szeretetet a sajnálattal, és „szeretünk” embereket, akiket „sajnálhatunk” vagy „megmenthetünk”.

10. Traumatikus gyerekkorunkból eredő érzéseinket visszafojtottuk és elveszítettük a képességünket arra, hogy érezzük vagy kifejezzük az érzéseinket, mivel az túlságosan fájdalmas (tagadás).

11. Keményen bíráljuk magunkat, és nagyon alacsony az önbecsülésünk.

12. Függő személyiségek vagyunk, rettegünk az elhagyatottságtól, és mindent megteszünk, hogy fönntartsunk egy kapcsolatot azért, hogy ne tapasztaljuk meg az elhagyatás fájdalmas érzését, amit átéltünk beteg emberekkel élve, akik érzelmileg soha nem voltak velünk.

13. Az alkoholizmus családi betegség, és mi átvettük a betegség jellegzetességeit, pedig lehet, hogy sohasem fogtuk meg a poharat.

14. Az alkoholista hozzátartozója inkább csak reagál, semmint cselekszik.

***

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Kimondható.?!” információs sorozatának tájékoztató füzete az alkoholbeteg szülők gyermekeire hívja fel a figyelmet. A kiadvány innét tölthető le >>

Weboldaluk is van, ugyanezzel a címmel: kimondhato.hu. Az informatív honlap a szenvedélybetegségeket járja körbe, rengeteg hasznos információt tartalmaz függőségben érintettek, továbbá szülők, családtagok, gyermekekkel foglalkozó szakemberek számára egyaránt.

 

Nyitókép: Joel McGInley, Pixabay

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + tizennyolc =

hirdetés